Bergüzar
Mehmet BAYCAN
Post Yayıncılık, 2017
İbrahim Halil GÖKKAYA
“Okuyoruz ve okuduğumuzu anlatıyoruz” başlığı altında Gaziantep’te kitap sohbetleri düzenleyen kıymetli büyüğüm Oğuzhan Saygılı Hocam vasıtası ile tanıştığım “BERGÜZAR” adlı şiir kitabı hakkında birkaç söz sarf etmek istiyorum.
Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde 1966 yılında dünyaya gelen Mehmet Baycan; ilk, orta ve lise öğrenimini memleketinde tamamlayarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nda göreve başlar. Çeşitli köylerde görevine devam eder ki halen görevinin başında olan şair dört çocuk babasıdır. Beşinci çocuğu ise bizlerle tanıştırdığı “BERGÜZAR” adını verdiği şiir kitabıdır. 201 sayfadan oluşan kitap sekiz bölümden (Bergüzar, Ah Gönlüm, Güzeller Güzeli, Mozaik, Ey İnsanoğlu, Anılar, Sızı, Memleket) oluşmaktadır. Genel hatlarıyla bakacak olursak birkaç maddede şu şekilde özetleyebiliriz eseri:
- Şairin bölüme verdiği başlıklara uygun şiirler bulundurmakla beraber hemen her bölümde başlıkla ilgisi olamadığını gördüğümüz şiirler de bulunmaktadır.
- Arapça ve Farsça kelimelere sıkça rastlanmakla beraber kullanılan bu kelimelerin okuyucuyu pek sıkıntıya düşürdüğünü söyleyemeyiz.
- Hocamızın imam hatip ve ilahiyat mezunu olması şiirlerinde dinin ve tasavvufun ana karakter olmasını sağlamıştır. Tevekkül, Mevla, Hakk, Asr-ı Saadet, Yesevi, Ehl-i Gönül, Yunus, Ervah, Mansur… gibi kelimeler örnek gösterilebilir. Bunun yanında Güzeller Güzeli adını verdiği bölümde Peygamber Efendimiz (sav)’i öven şiirleri de buna güzel bir örnek teşkil etmektedir.
- Övgü içeren şiirleri olduğu gibi Mozaik adlı bölümde yergi şiirleri dikkatimizi çekmektedir.
- Ey İnsanoğlu adlı bölüme baktığımızda bu bölümde de didaktik şiirlerin yer aldığını görüyoruz.
- Anılar adlı bölümde ise askere gidişini, askerlikte yaşadığı bazı olayları anlattığı şiirleri bulunmaktadır. Bunun yanı şair yanında ilk gurbet deneyimlerini de bu bölümde yayınlamıştır.
- Gönül sızısını dillendirdiği şiirlerini Sızı adını verdiği bölümde toplamıştır ki bam telinize dokunacak şiirlerin bulunduğunu söyleyebiliriz.
- Son bölüm olan Memleket adlı bölümde ise; Gaziantep, Oğuzeli, Çanakkale gibi memleketlerin anlatıldığı şiirlerin yanında Türk, ocak, ülkü prensiplerinin bulunduğu şiirlere de yine bu bölümde rastlamaktayız.
- Son olarak şiirlerin geneline baktığımızda kalburüstü diyebileceğimiz şiirleri olmasına rağmen lirizmden uzaklaştığı şiirleri biraz daha basit kalmıştır diyebiliriz (Ziya Gökalp gibi şiiri şuura taşıdığı şiirleri buna örnek olarak gösterilebilir).
Son Söz: Edebiyat ve şiir dünyasına kazandırdığı eserinden dolayı Mehmet BAYCAN hocamıza teşekkürü bir borç bilir, yeni şiirleriyle edebiyat dünyasına renk katacağını umuyor ve keyifle okunacak bu eseri okumanızı tavsiye ediyorum. Yüreğinize ve kaleminize sağlık Mehmet Hocam…