Kitaplarla Söyleşi

Kitaplarla Söyleşi
Oğuzhan SAYGILI
İstanbul, İlgi Kültür Sanat Yayıncılık, 2017, Sayfa: 272, ISBN: 978-605-4977-75-8

Fatih OĞHAN

Kitaplar ile geçirilen bir ömür,  okumaya düşkün ama okumak sadece kendi değil herkesin kitap okumasının taraftarı, okumak okutmak düsturu ile birşeyler yapma gayretine girişmiş Oğuzhan Saygılı. Ülkenin gidişatının iyi yöne doğru seyrinde okuyanların kitaplarla haşır neşir olanların ve eli kalem tutanların birşeyler yapacağının umuduna sahip Saygılı. Bu güzel insanı TÜRKAV Gaziantep bünyesinde başlattığı etkinlik sayesinde tanıma fırsatı buldum bende. Okumanın ötesinde okuyanların kalemi de eline alması yönünde gayret gösteren teşvik eden birisi.

Kitaplarla Söyleşi, Oğuzhan Saygılının ilk eseri. Yazarın çeşitli yerlerde yayınlanan kitap tahlillerini derli toplu bir şekilde okuyucusuyla buluşturduğu mecra olmuş bu eser. Eseri dört bölüme ayırmış ve okuyucusunun merakına bilgilenmesine sunmuş ufkumuza yeni yeni pencereler aralamış.

Kitabının 1. bölümünde tarihçisinden akademisyenine, araştırmacısından, yazar ve şairine, pedagogundan, sanayici ve iş adamına, bilim adamından, sporcusuna birçok meslek kolunda isim yapmış başarı hikâyeleri ile insanlara örnek teşkil eden şahsiyetlerin hayat hikâyeleri anlatan kitapların değerlendirmesini yaparak buradaki başarı hikâyelerinin umutsuzluğa, yılgınlığa, tükenmişliğe, tembelliğe karşı umut olmasına vesile olsun diye yüreğinde ve aklındakileri kâğıda dökmüş bizlerle paylaşmış. Başarı hikâyelerinde seçtiği kişiler her kesimden ve çok yönlü okulunu başarı ile bitirende var okulunu terk edende. Babadan zenginde kendi çabası ile zirveye çıkanda. Birinci bölümde bütün bahanelerin önüne set örmüş ‘-Benim için bu bir hayal’ bahanesini bırakmamış kimseye. Örnek kişilerden birisi illa size de yakın gelecek ve zirveye çıkarken size yol gösterecektir.

Kitabının 2.bölümünde “Batının Gözüyle” başlığı taşımakta. Bizi bize anlatmaya gayret eden eserleri tanıtmaya çalışmış Saygılı. Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarını anlatan kitapları bu bölümde sunmuş bizlere. Batının gözüyle Türkleri anlatan seçilmiş eserleri ile merakımızı artırmış okumazsak olmaz dedirtip o kitapları da okuma listelerimize yazdırmayı başarmış.

Kitabının 3.bölümünde “Osmanlı Çökerken” başlığı ile 19.yy sonu 20 yy. başına o dönemde yaşayan işin uzmanı kişilerin eserleri ile kestirim tutulmuş Akif’in o muazzam sorusu  “Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar, İbret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?” sorusuna muhatap olan bizlerin tarihimizi bilip hatalarımızdan dersler çıkarmamız milli bilinç ile yarınımıza bakmamıza salık vermiş. O günlerde sonuçlanmamış meselelerin bugünde bizlere çeşitli vesileler ile sunulduğunu gözlemlemek üzsede bizi tarihimizi bilmemiz ve temcit pilavı gibi önümüze konulan meselelerde haklılığımızı önce kendimizin bilerek konuya yaklaşmamız ve her önüne gelenden özür dilemeden hayatımızı idame etmemiz konusunda bilgi ve donanıma sahip olacağımızı bu eserler sayesinde daha bir idrak ediyoruz.

Kitabının 4.bölümünde “Dost Acı Söyler” başlığı ile dostun acı sözünü söyletmiş fakat meselelerin ne olduğunu bilmemiz gerekir ki hal çaresine bakılabilsin demiş Saygılı. Meseleleri görmemiz adına da kitabın son bölümünü Fatih Kerimi’ye ayırmış. Fatih Kerimi kimdir soruna cevap vermiş onu tanımamızı ve yüreklerimizde kendisine yer açmamızı sağlamış. Kerimi’nin gözüyle Osmanlı’nın son dönemi hakkında Kerimi’nin Türkçeye çevrilen eserlerini tanıtarak bolca malumat almamızı sağlamış Saygılı. Kerimi’nin eğitim ve gazetecilik mesleği dolayısı ile çeşitli zamanlarda İstanbul’a geldiği burada hem mesleği hem de yüreğinde Türklük sevdası ile o dönemi cepheden ve cephe gerisinden halkın içinden gözlemleri ile dönemin söz sahibi insanları ile görüşmeleri ve gözlemlerini aktararak o dönemde yanlış olan işlerin düzeltilmesi adına çabasına değinilmiş.

Velhasıl kelam Kitaplarla Söyleşi, yazarın bizimle söyleşisi aslında bizlerin yani okuyucuların yani Türk evlatlarının kitapla olan haşır neşirliğin artması kitapları daha fazla sevmesi adına ortaya konulmuş kaygısı okuyucuyu daha fazla kitapla buluşturmak kitaplar sayesinde hayatı doğru okumamız hayata daha geniş ufuklardan bakma kabiliyeti kazanmamız üzere kaleme alınmış. Başarı öyküleri ile okuyucu zevklendirilmek azim ve kararlılıkla başarılamayacak iş olmadığı gösterilmiş. Batının bize nasıl baktığı yabancılarının eserleri ile aktarılmış, Osmanlı’nın çöküşü bölümüyle yedi kıtada at sürmüş hüküm sürmüş Osmanlı’nın nasıl yıkıldığı anlatılarak dersler çıkarılması sağlanmıştır. Son Bölüm Fatih Kerimi’ye ayrılmış meselelerin ortaya konulması yetmemiş çözüm yolları üzerinde de durulmuştur. Okuyucuya da okuması kalmış okuyup anlanması.

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen