Bayrak Şairi Arif Nihat Asya’dan Seçmeler

Saadettin Yıldız 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT 

Bir sanatçının göz nuru dökerek, fikir sancılarıyla ve iç burkulmalarıyla, “kalp ağrıları” içinde, “kalemine ciğerinden kan çekerek”, belki hiçbir “nesle âşîna olamadan”… yazdığı her eser, değerlidir. Sanatçının her yazdığını, fırsat yaratarak, “zaman yok” bahanesine sığınmadan okumak gerekir. Ama, zamanımızda, her yazdığı zevkle okunan bir sanatçıyı bile “seçerek okumak” zarureti doğmuş bulunuyor.

Bu seçmede, Ârif Nihat’taki tematik çeşitliliğin, hayatı kavrayışındaki çok yönlülüğün gözler önüne serilmesine önem verilmiştir. Sanat adamının, çoğu zaman, en çok öne çıkan özellikleriyle tanındığına ve sırf bu yüzden, asıl sanat gücünün yeterince ortaya çıkmadığına dair birçok örnek verilebilir. Bu düşünceyle, seçilen örneklerin, “bütün”ü ifade edebilecek nitelikte olmasına dikkat edilmeye çalışılmıştır.

Şiiri olsun, nesri olsun, Ârif Nihat’ın eserleri, bir kültür ve bilgi birikimiyle kaleme alınmıştır. 1920’li yıllardan başlayıp 50 yıldan fazla süren bu sanat faaliyetinin arkasında, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nı, İstiklâl Savaşı’nı, Osmanlı Devleti’nin yıkılışını, Cumhuriyet’in kuruluşunu, siyasal ve ideolojik çekişmeleri… içinden geçerek yaşayan bir aydın vardır. Bu sebeple, bugünün gençlerinin kolay anlayamayacağı bazı yönlerin bulunması normaldir. Onun için, bugün “eskimiş” bulunan bazı kelimelerin metindeki karşılıkları her metnin altında verilmiş; bazı tarihî olaylar ve kişiler hakkında kısa açıklamalar yapılmıştır.

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen