HAYRİ ATAŞ
8 Aralık 1970 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlkokulu Sivas’ta, ortaokul ve liseyi İstanbul’da bitirdi. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek öğrenime başladı ve 1994 yılında buradan mezun oldu.
1999 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler yüksek lisansını tamamladı. 2012 yılında Bakü Devlet Üniversitesi’nde doktoraya başladı ve Azerbaycan edebiyatı üzerine doktora tezini 2016 yılında savunarak PhD unvanını aldı.
1994-1995 yıllarında çeşitli okullarda sözleşmeli olarak edebiyat öğretmenliği yaptı. 1996 yılı Ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen olarak İstanbul’da göreve başladı. Çeşitli ilköğretim okulları ve liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında TC Beykent Üniversitesi’nde Türk Dili dersleri verdi. 2005 yılında İstanbul’da Vefa Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak atandı. Vefa Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaktayken MEB Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğünün açtığı “Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Sınavı”nı kazanarak Bakü Büyükelçiliği nezdinde öğretmen olarak görevlendirildi. 14 Eylül 2010-8 Temmuz 2015 tarihleri arasında beş yıl süreyle Bakü TÖMER’de ve Bakü Türk Anadolu Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yaptı. Görev süresi dolunca İstanbul’a döndü ve Beyoğlu İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi’ne tayin oldu. Halen aynı okulda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapmakta.
Üniversite öğrenciliğinden beri edebiyatın muhtelif konularında çalışmalar yaptı. Çocuk folkloru ve edebiyatı konusunda (tekerlemeler, masallar) çeşitli çalışmalar ve derlemeleri var. Trakya’daki bazı köylerde folklorik araştırma ve derleme çalışmaları yaptı. Osmanlıca’dan aktarmalar yaptı ve bunların bir kısmı yayımlandı. Ufuk Ötesi adlı aylık gazetede üç yıl köşe yazıları yazdı. Azerbaycan edebiyatı, tarihi ve kültürüyle ilgili çalışmalar yapmakta ve bunları yayınlamakta.
1991’den itibaren çeşitli yayınevlerinde musahhih ve redaktör olarak çalışmalar yaptı. Yine 1991 yılından itibaren, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın yaptığı çalışmalarda fahri olarak görev yaptı. Vakfın yayımladığı dergiler ve kitapların redaksiyonunda görev aldı. Öğrenciliğinden beri yayıncılık faaliyetleriyle de meşgul olan Hayri Ataş, arkadaşlarıyla beraber çeşitli dergilerin çıkarılmasında ve çeşitli kitapların yayınlanmasında pay sahibidir. Görev yaptığı okullarda yürüttüğü projelerle öğrencilerinin daha aktif bir öğrenme içinde yer almalarına yardımcı oldu. Onların eserlerinin (yazı, kitap vs.) gün yüzüne çıkmasını sağladı. İstanbul’da kurduğu POST YAYIN’ın genel yayın yönetmenliğini yapan Hayri Ataş, 2 yıl içinde Post Yayın’dan çeşitli yazarların 100’e yakın kitabını neşretti.
Türkiye’de ve Azerbaycan’da çeşitli konferanslara, seminerlere konuşmacı olarak katıldı. Yayınevlerine editörlük ve danışmanlık yaptı. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildiriler sundu. Türkiye’de ve Azerbaycan’da çok sayıda yazısı ve kitabı yayınlandı.