Kalaycı Hilmi Destanı

 bostanKalaycı Hilmi Destanı 
Turgay Bostan

Ayşe Filiz Yavuz AVŞAR

Anadolu’nun kaybolan sözlü kültürünün ve hafif meczup kişilerinin hayatları kimileri tarafından kaleme alındı, kimileri unutuldu gitti. Birkaç meraklı ve gönüllü yazar ve Türk kültürü sevdalısının kaleminden başka… Günümüzde stand-up sanatçısı olarak ortaya çıkmış kişiler aslında geçmişin meddahlarını veya Anadolu’daki masalcı nine, hikâyeci dede, meczuplarını yaşatanlar oldular. 

Onlar kadar başarılı oldular mı tartışılır. Ayrıca onlar gibi kültürümüzün temel taşlarını ögrettiler mi? Bunun cevabı da hayır. Aksine yıkıcı bile olanlar oldu. Bir de destancılar vardı geçmiş de. Bunların çok az örneğinin kahve köşelerinde masal anlatmaya devam ettiğini bir belgeselde gördüm. , Halep ve Şam’ın bazı kahvelerinde de devam ettiklerini seyretmiştim. Savaştan önceydi. Şimdi ne oldular bilinmez. Kendilerine özel ayrılmış bir köşe koltuğunda akşam belirli saatlerde gelip anlatıyorlardı dinleyenlere. Çocukların değil büyüklerin de merakla dinlediği hikâyelerdi bunlar. 

Günümüz yazarlarından Kayseri’den Emir Kalkan, İç Anadolu’dan (Kırşehir) İmdat Avşar’ın kaleminden çıkan buna benzer hikâyeler dışında bunları yazan da kalmadı aramızda. Zaten yazmak ve hatırlamak için ne merak, ne de onlardan ve onları tanıyanlardan da iz var artık…

Turgay Bostan usta bir roman yazarı. Bu hikayelerin bir kısmını “çocukluk hatıralarımızın” yeraldığı bir kitap hazırlığı sırasında okumuştu bizlere ve hayran kalmıştık. Kalaycı Hilmi, lakabını küfür ederken “herkesın anasını kalaylamak” cümlesini sık kullandığı için almıştı. Ağzı küfürlü idi. 1. Dünya Savaşı esnasında diğer yakınları tarafından şehit olmasın diye askere gönderilmeyip dağlarda saklanan bir gençti. bostan2Yaşlandığında saygınlık kazanmak ve içinde ukde kaldığı için, başkalarından duyduğu askerliğe ait hatıraları kendi yaşamış gibi süsleyip çevresindekilere anlatıyordu. Bir meraklı kaymakam sayesinde tanınan biri haline gelen Kalaycı Hilmi’nin anlattıkları bu kitaba konu olmuş. Zevkle, bir çırpıda, merak ve hevesle okunuyor. Sonrasında ise televizyona, modern dünyanın hayatına kurban giden bu kültürümüzün kayboluşuna hayıflanıyor insan. Tıpkı Kalaycı Hilmi’nin ortadan kayboluşu, yitişi gibi. Genç neslin acımasız alaylarına kurban gidişi gibi. 

Turgay Bostan’ın kalemine sağlık. Allah razı olsun unutturmadığı için.

Yayın Tarihi                2020-01-13

ISBN                          6057682161

Baskı Sayısı                1. Baskı

Dil                               TÜRKÇE

Sayfa Sayısı                197

Cilt Tipi                      Karton Kapak

Kağıt Cinsi                 Kitap Kağıdı

Boyut                          13.5 x 21.5 cm

Yayınevi                     POST YAYINEVİ

 

 

 

 

 

 

 

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen