Türkiye Türkoloji camiası usta bir ismini daha yitirdi. Eski Türk inançları ve din tarihi üzerine çok sayıda çalışması olan değerli bilim insanı Prof. Dr. Harun GÜNGÖR vefat etti. Ebediyete irtihal eden merhuma Tanrı’dan rahmet diliyoruz. Acılı ailesinin ve Türkoloji camiasının başı sağ olsun.
1950 yılında, Kayseri’nin Sarıoğlan Kasabasının Üzerlik Köyünde doğan Harun GÜNGÖR, Kayseri İmam Hatip Okulu ve Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü’nden 1974 yılında mezun oldu.
Askerlik görevini ifâ ettikten sonra bir süre İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmeni olarak görev yapan Harun GÜNGÖR, 1982 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Prof.Dr. Hikmet TANYU’nun danışmanlığında hazırladığı “Gagauzların Dini İnanışları” isimli teziyle bilim doktoru ünvanını aldı.
1983 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak göreve Başlayan GÜNGÖR, 1988 yılında Doçent, 1994 yılında Profesör pâyesini aldı.
1986 yılında, Vatikan Misyoloji Enstitüsünde bir süre araştırma ve incelemelerde bulundu. Dinler Târihi Hocası olarak, dünyânın pek çok ülkesinde bilimsel faaliyetlere iştirak eden GÜNGÖR, 1999-2010 yılları arasında Türk Dünyâsının çeşitli ülkelerinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008-2010 yılları arasında Kırgızistan’ın Celalabad şehrinde bulunan İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Dekanlık görevini ifâ etti.
Fransızca ve Arapça’nın yanısıra Türkçe’nin bâzı lehçelerine de (Kırgız ve Kazak Türkçesi) iyi derecede hâkîm olan Prof.Dr. Harun GÜNGÖR’ün, dinler târihi başta olmak üzere, Türk Din Târihi, folklor, etnoloji ve antropoloji alanlarında birçok kitap, makale ve bildirisi yayımlandı.
Prof.Dr. Harun GÜNGÖR’ün bâzı kitapları şunlardır:
Dünden Bugüne Gagauzlar, Türk Bodun Bilimi Araştırmaları, Başlangıçtan Günümüze Türklerin Dinî Tarihi, Lâiklik Din ve Türkiye, Kayseri ve Çevresinde Ziyaret ve Ziyaret Yerleri, Gagauz Türkleri Tarih-Dil-Folklor ve Halk Edebiyatı, Millî Bütünlüğümüzün Kaynakları: Asya ‘dan Anadolu’ya Taşınanlar, Türk Din Etnolojisi, Türk Halk İnanışları Üzerine Notlar, Kutsallık ve Ziyaret Fenomeni Disiplinlerarası Bir Yaklaşım.
Vefâtı Türk Bilim Âlemi için büyük kayıp olan değerli hocamıza Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı diliyoruz. Rûhu Şâd, mekânı cennet olsun.