Dünyada açılan iklim davaları artışta. 2015’ten bu yana 1000’den fazla iklim davası açıldı. Son iki yılda büyük şirketlere ve hükümetlere açılıp kazanılmış olan davalar umut veriyor.
Link-Climate science is supporting lawsuits that could help save the world
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02424-7
Eko anksiyete, günden güne değişen çevre şartları karşısında bitmeyen bir çaresizlik hissi olarak tanımlanıyor. Dr.Barış Ünsalver, “Birey kendi çaresizliğinin dehşetini yaşamak yerine benzer endişeler yaşayan kişilerle bir araya gelip bağ kurarak, dayanışarak yalnızlık ve çaresizlik duygusundan kurtulabilir. Yerel toplulukların aralarındaki dayanışma ağını kuvvetlendirmesini teşvik etmek de kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olabilir,” dedi.
Link – eko anksiyeteye karşı iklim aktivisti olmak gerek
https://ekoiq.com/2021/09/09/eko-anksiyetenin-ilaci-dayanisma/
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre (2021 yılı hariç), son 9 yılda 87 bin hektar alan yanarken, 340 bin hektar alanın ormancılık dışı kullanımına izin verildi.”Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yapılan açıklamada yangınlar nedeniyle yitirilen ormanlık alanlardan daha fazlasının ormancılık dışı izinler nedeniyle kaybedildiği belirtildi. Orman olmaktan çıkarılan alanların, yanan orman alanlarından çok daha fazla olduğu vurgulanan açıklamada; “Ormansızlaşmaya sebep olan faktörlere baktığımızda, iklim krizinde olduğu gibi, insan merkezli bakış açısı, tüketim odaklı yaşam tarzı ve buna hizmet eden sürdürülebilir olmayan bir ekonomik sistem ile karşılaşıyoruz” denildi.
Link- Ağaç kesen baş keser linki
https://www.iklimhaber.org/ormancilik-disi-izinler-yanginlara-gore-daha-fazla-alanin-kaybedilmesine-neden-oluyor/
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres diyor ki ”Bugünün IPCC 1. Çalışma Grubu Raporu, insanlık için bir kırmızı kod anlamına geliyor. Alarm sesleri kulakları sağır ediyor ve kanıtlar reddedilemez: Fosil yakıtların kullanımı ve ormanların yok edilmesi ile çıkan seragazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok. Kısa zamanda 1,5 dereceye ulaşma riski ile karşı karşıyayız. Şu an zaten 1,2 derecedeyiz ve hâlâ ısınıyoruz. Isınma son yıllarda daha da hızlandı”
link- kırmızı alarm çaldı dünya için
https://ekoiq.com/2021/08/09/guterres-insanlik-icin-kirmizi-kod/
İklim değişimi dünyanın birinci gündemi. İklim değişimini sürdürülebilir yaşam kültürü önler. Dünya da ki tüm ekolojik okur yazarlar bir araya gelerek iklim davaları açıyor bu şekilde eko-anksiyetesini yenerek, ormanlara yaşam hakkı, insanlığa ise nefes alıyorlar. IPCC raporlarını okuyunca kırmızı alarm sirenleri duymaktan kulağımız sağır oluyor. Papa “iklim değişimi” için nuh tufanı geliyor diyor. Titreyip özümüze dönmemiz gerek. Tuva dostu olup doğanın sesine kulak vermemiz gerek. Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarına göre ülkemizde ki yüz binin üzerinde ki sivil toplum kuruluşları bir araya gelmez ise ülkemizde ne bir orman ne bir göl ne de bir dere kalacak. Marmara denizini kaplayan müsilaj tüm sivil toplum kuruluşlarını sarmadan Marmara deniz hıyarının sesine kulak vermek gerek. Avrupa Birliği yeşil mutabakat döngüsel ekonomi eylem planına göre yeşil dönüşüme başlamayan TOBB, TİM üyesi milyonlarca KOBİ ve tüsiad-müsiad üyesi sanayici ve iş adamlarımız bir toplu iğne bile ihraç edemez AB, ABD ye. Şimdi döngüsel ekonomi zamanı. Ekolojik okur yazar gençlik dünyayı tekrar yeşillendirecek ve allı turnam türküsü söyleyecek. Ey dev şirketler; greenwashing yapabilirsiniz ama ne doğayı ne de ekolojik okur yazar dünya gençliğini kandıramazsınız. Ekolojik borcunuzu ödemeden, dükkanı kapatamazsınız. Ekosenterik etik hukuk anlayışı eksosistemleri tüzel bir varlık olarak kabul ediyor, dünyanın heryerinde. Düzen değişmez ise iklim değişir. Hakikat olan, bilimsel realite , teori ise der ki iklim değişmez, düzen değişir. Bu yeni dünya düzenin adı the green new deal?.
CAHİT GÜNAYDIN #KAREZCANAL2050 RACE TO ZERO FORESIGHT