The Club of Rome, insanlığın ve dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla 1968’de kurulan bir düşünce kuruluşudur, kırmızılar digital think tank gibi.
LİNK-Anders Wijkman, Co-President of the Club of Rome, on “Come On!
Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet”
https://www.youtube.com/watch?v=Vt4x4HAHLZ8
Roma Kulubü’nün halihazırda 60’a yakın yayını / raporu bulunmaktadır. Bunlardan belki de en önemlisi ve literatürde Roma Kulubü raporu denilince karşımıza en sık çıkan çalışma olan “Büyümenin Sınırları” (The Limits to Growth) adlı rapordur. Roma Kulubü kurulduktan hemen sonra 1972’de hazırlana bu rapor, üzerinden neredeyse 50 yıl geçmesine rağmen günümüze ve geleceğe ışık tutan mesajlar içermektedir. Roma Kulübü raporu özetle, dünyanın mevcut kaynaklarının bu nüfus artışı ve ekonomik büyüme oranları ile 2100’den sonrasını desteklemeyeceğini ortaya koymaktadır. Roma Kulübü raporu çalışmasını gerçekleştiren uzmanlar, gezegenimizde büyümeyi belirleyen ve sınırlayan beş temel faktörü incelediler. Bunlar, nüfus artışı, tarımsal üretim, yenilenemeyen kaynakların tükenmesi, endüstriyel çıktılar ve kirlilik üretimidir.
Link- DİLEK AŞAN yazısı
http://www.dilekasan.com/roma-kulubu-buyumenin-sinirlari-raporu/
“ROMA KULÜBÜ öneri olarak da üçüncü dünya ülkelerinin sanayileşme ve kalkınmasının dünya doğal ve ekonomik kaynak potansiyeli tarafından karşılanmayacağı belirtilerek “sıfır büyüme” teklifi getiriliyor.
Özellikle az gelişmiş ülkelerdeki açlık ve yoksulluğa olan dayanıklılığa işaret ederek büyümeye sınır getirmeyi planlıyorlar.
Böylece dünyada doğal çevre düzeninin korunacağı ve kirlilik sorununun önüne geçileceği varsayılıyor.
Bu noktada da ciddi tartışmalar ortaya çıkıyor. Çünkü rapor gelişmiş ülkeler lehine sonuçlar içeriyor.
Ancak çevre meselesine dikkat çektirmeyi başarıyor.” Alıntı linki
LİNK- ROMA KULÜBÜ HAKLI MI ÇIKIYOR
https://www.ey.com/tr_tr/tax/roma-kulubu-hakli-mi-cikiyor
#karezCanal2050 uzgörüsü; Biruni AKI Evren ekosistemini “ köni, uz, tüz, kişi “ yönetişim ilkelerinde güncelleştirerek 2050 yılında sıfır karbon emisyonunu hedefleyen bir sosyal yenileşim platformudur. Yeşil zihin yapısına sahip olmadan sürdürülebilir yaşam kültürü tasarımı yapılamaz. Sürdürülebilir yaşam kültürü iklim değişimini önler. Covid19 başlı “devletler üstü finans mekanizması” altıncı yok oluş çağını hızlandırıyor. Küresel dijital yeşil gençlik; ekosistemlerinin yaşayan bir organizma olduğunu kabul edip, ekokırım, ekolojik borç davaları ile paris iklim anlaşması odağında iklim adaletini gerçekleştiriyor. Doğrusal ekonomiden, döngüsel ekonomiye geçiş yeşil zihinsel dönüşüm ile başlar. AB yeşil mutabakatının, BM sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gerçekleştirme olasılığı yüksektir. Greenwashing yapabilirsiniz ama doğayı kandıramazsınız, küresel şirketler. Gezegeni kurtarmak için Anders Wijkman ( Co-President of the Club of Rome) a kulak verin. Özellikle Anders Wijkman’ın yönetişim ve zihin yapısı sözleri bu yazıya esin kaynağı olmuştur. Anders Wijkman ın ekokırım yazılarını okuduktan sonra we dont have time online zirvelerinde kendisini ilgi izlemiştim. Araştıran herkes doğru bilgi kaynaklarına ulaşabilir. Bir tık yeter.
https://app.wedonthavetime.org/profile/cahit_gunaydin
TUVA DOSTU CAHİT GÜNAYDIN #KarezCanal2050