Türk İlim Camiâsının Büyük Kaybı: Hocaların Hocası Prof.Dr. Yılmaz ÖZAKPINAR’ın bu akşam vefât ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Değerli Hocamıza Yüce Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk İlim Camiâsına sabır ve başsağlığı diliyoruz.
Prof.Dr. Yılmaz ÖZAKPINAR’ın Hayâtı ve Eserleri:
Toplumbilimci. 1934, Boyabat / Sinop doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini memleketinde yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden 1957 yılında, Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Psikoloji Bölümünden ise 1960 yılında mezun oldu. Doktorasını 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Tecrübî Psikoloji Kürsüsünde yaptı.
Alexander von Humboldt bursu ile 1972-74’te Köln Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Enstitüsünde, aynı bursla 1978’de Bern Üniversitesi Pedagojik Psikolojik Bölümünde ve Fulbright bursu ile 1980-81’de Oregon Üniversitesi Kognitif Psikoloji Laboratuarı’nda araştırmalarda bulundu. 1982-88 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. Daha sonra çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde sürdürdü. 2005 yılından itibaren bir süre Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanlığını yürüttü. Daha sonra uzun yıllar İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde ders verdi. 9 Kasım 2022 târihinde vefât etti.
ESERLERİ:
Psikolojinin Temel Mefhumları, Öğrenmede Dikkat Problemi, Hafıza Yanılmalarının Doğuşu, Hafıza, Hafıza Yanılmaları ve İki Ayrı Hafıza Kod Teorisi, Verimli Ders Çalışmanın Psikolojik Koşulları, Öğrenme Verimli Zihinsel Çalışmanın Psikolojik Koşulları, Psikoloji Tarihi, Mümtaz Turhan, Batılılaşma Meselesi ve Mümtaz Turhan, Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler (1998), İnsan İnanan Bir Varlık (1999), İslâm Medeniyeti ve Türk Kültürü (2000), Kültür ve Medeniyet Anlayışları ve Bir Medeniyet Teorisi (2000), İnsan Düşüncesinin Boyutları (2002), Psikolojinin Kavramsal Yapısı (2000), Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi (2003).
Kaynak: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. Basım, 2009).