Yeni dünyayı anlamak; “büyük durgunluk” gerçeğini kabul etmek

Bugün 500 dolarlık bir iPhone, bir nesil önce bir Cray süper bilgisayarından daha fazla bilgi işlem gücüne sahip. Sermaye mallarının daha düşük fiyatlara sahip olmasına ek olarak, fiyatlarındaki düşüş eğilimi de yatırımı geciktirmeye teşvik etmekte.

Dahası, IT devrimi ekonominin daha geniş çaplı bir yıkımı ile ilişkilendirilmekte. E-ticaret, alışveriş merkezlerine olan talebi azalttı ve bulut, dosyalama ihtiyacını ortadan kaldırarak ofis alanlarına olan talebi azalttı ve ofislerin duvardaki aile fotoğraflarına kadar bir anahtar hareketi ile işlerin kişiselleştirilmesine olanak tanıdı.

Teknoloji artık on yıl önce hayal bile edilemeyecek şekilde evlerden (Airbnb) uçaklara (NetJets), elbiselerden (Rent the Runway) arabalara (Uber) kadar her şeyin paylaşılmasına izin veriyor. Yeni nesiller, büyük evler yerine seyrek döşenmiş dairelerde yaşamaya çalışıyorlar.

*****

Lawrence H. SUMMERS[i]

 

İktisat teorilerinin önemi bağlama göre değişken. Malthus’un gıda bulunabilirliği teorisi, onu formüle etmeden önce bin yıl boyunca geçerliydi, ancak sanayi devriminden sonra geçerliliğini kaybetti. Keynes’in fikirleri Büyük Buhran döneminde 1970’li enflasyonlu yıllardan önce geçerliydi. Mevcut makroekonomik teorilerin, para politikasının enflasyonun oranını belirleyebileceği öncülleriyle, mevcut ekonomik gerçekliğe uygun olmayabileceği ve dolayısıyla yanlış yönlendirilmiş politika reçeteleri sağlıyor olabilecekleri artık daha yüksek bir olasılık.

Düşük büyüme, düşük faiz oranları ve enflasyonun yokluğu ile başa çıkmak için yeni yaklaşımlar gerekmekte.

Doğa bilimleri teorileri ile sosyal bilim teorileri arasındaki temel fark, doğa bilimleri teorilerinin, eğer geçerliyse, tüm zamanlar ve yerler için geçerli olması. Aksine, iktisat teorilerinin önemi bağlama göre değişken. Malthus’un gıda bulunabilirliği teorisi, onu formüle etmeden önce bin yıl boyunca geçerliydi, ancak sanayi devriminden sonra geçerliliğini kaybetti. Keynes’in fikirleri Büyük Buhran döneminde 1970’li enflasyonlu yıllardan önce geçerliydi.

Mevcut makroekonomik teorilerin, para politikasının enflasyonun oranını belirleyebileceği öncülleriyle, mevcut ekonomik gerçekliğe uygun olmayabileceği ve dolayısıyla yanlış yönlendirilmiş politika reçeteleri sağlıyor olabilecekleri artık daha yüksek bir olasılık.  Keza mevcut para politikjaları Japonya’nın 1990’da başlayan deflasyonist yavaşlamasını, küresel mali krizi ya da sonrasındaki on yıllık toparlanma sırasında hedefin altında kalan enflasyonu, yavaş toparlanmayı veya çok düşük reel faiz oranlarına sahip yüksek düzeyde devlet borcunun sürdürülebilirliğini öngöremediler.

Bu gelişmeleri anlamak ve etkili bir şekilde yanıt veren politikalar hazırlamak, muhtemelen ekonomistlerin Alvin Hansen’ın Depresyon dönemindeki seküler durgunluk fikrine dayanan “yeni eski Keynesyen ekonomi” yaklaşımını geliştirmesini gerektirecek. Bu makale, sanayi dünyasının ekonomisindeki önemli yapısal değişiklikleri vurgulayarak makroekonomiye yeni yaklaşımların durumunu özetlemekte, laik durgunluk görünümünü açıklamakta ve bazı politika sonuçları ortaya koymakta.

Yatırım eksikliği

Mevcut trendlerde bir değişiklik olmaması halinde, sanayi dünyasının çalışma çağındaki nüfusu gelecek nesilde azalacak; üstelik Çin’in de çalışma çağındaki nüfusu azalacak. Aynı zamanda, kadınların işgücüne katılımının artmasına yönelik eğilimler yaygınlaşacak.  Örneğin, şu anda ABD’de çalışan erkeklerden daha fazla kadın çalışan var.

Bu demografik gelişmeler, yeni sermaye mallarının büyüyen bir işgücünü donatma ve barındırma talebini ortadan kaldırmakta. Bu eğilim, belirli bir miktarda sermaye malı satın almak için gereken tasarruf miktarının, özellikle bilgi teknolojisi (BT) alanında göreceli ekipman fiyatı keskin bir şekilde düştüğü için keskin bir şekilde azaldığı gözlemiyle güçlendirilmiş durumda. Bugün 500 dolarlık bir iPhone, bir nesil önce bir Cray süper bilgisayarından daha fazla bilgi işlem gücüne sahip. Sermaye mallarının daha düşük fiyatlara sahip olmasına ek olarak, fiyatlarındaki düşüş eğilimi de yatırımı geciktirmeye teşvik etmekte.

Dahası, IT devrimi ekonominin daha geniş çaplı bir yıkımı ile ilişkilendirilmekte. E-ticaret, alışveriş merkezlerine olan talebi azalttı ve bulut, dosyalama ihtiyacını ortadan kaldırarak ofis alanlarına olan talebi azalttı ve ofislerin duvardaki aile fotoğraflarına kadar bir anahtar hareketi ile işlerin kişiselleştirilmesine olanak tanıdı.

Teknoloji artık on yıl önce hayal bile edilemeyecek şekilde evlerden (Airbnb) uçaklara (NetJets), elbiselerden (Rent the Runway) arabalara (Uber) kadar her şeyin paylaşılmasına izin veriyor. Yeni nesiller, büyük evler yerine seyrek döşenmiş dairelerde yaşamaya çalışıyorlar.

Birçoğu, tekel gücünün – en azından ABD’de – yeni yatırımları caydırma eğiliminde olduğunu öne sürüyor. Veto gücünün giderek artan bir şekilde dağıtılması, net bir şekilde ABD’de önceki seviyelerin yarısının altında çalışan kamu altyapı yatırımını da yavaşlatmakta.

Tüm bu gelişmelerin sonucu, faiz oranlarına bakılmaksızın yatırım talebinin önemli ölçüde azalması elbette.

Tasarruf bolluğu

Yatırım talebinin düştüğü aynı zamanda, tasarrufu artırmak için bir dizi faktör bir araya geldi. Tasarruf etme eğilimi daha yüksek olanlara daha fazla gelir gelir. Artan şirket kârlılığı, düşük faiz oranları ile birleştiğinde, daha fazla kurumsal dağıtılmamış kazanç anlamına gelir.

Hükümetlerin emeklilik yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyeti ve gelecekteki vergi artış riskiyle ilgili şüphelerin çoğalması da tasarrufları artırmakta. Benzer şekilde, gelecekteki beklenen gelir artışındaki düşüşler de tasarruf ihtiyacını yükseltmekte.

Mali düzenlemelerin güçlendirilmesi hane halkları açısından borç almayı ve harcamayı daha zor hale sokarken yine bu da toplam tasarrufta artışa neden olmakta.

Böylece ekonomideki yapısal değişiklikler hem tasarrufları artırmak hem de yatırımı azaltmak için çalışmış durumda.

Büyük durgunluk

Harvard ekonomisti Alvin Hansen, biraz farklı nedenlere dayandırsa da, özel yatırımların özel tasarrufları tamamen absorbe etmemesini “laik durgunluk” olarak tanımlıyor.

Son yıllarda laik durgunluğun devam edip etmediğini anlamak için görmeyi umduğumuz bir takım şeyler var. İlk olarak, yüksek tasarruf arzı ve düşük talep seviyesi düşük faiz oranları anlamına gelmeli. Nitekim bütçe açıkları artmış olsa bile, neredeyse her önlemle reel oranlar son 20 yılda aşağı yönlü seyretmekte. Devlet borcundaki büyük artışlara rağmen, sanayi dünyasında reel faiz oranları negatif olarak gördüğümüz şey budur.

İkincisi, tasarrufları özümsemedeki zorlukların büyümenin azalmasına ve hedef enflasyona ulaşmada zorluğa yol açması beklenebilir. Zaten gözlenen de budur. Şu anda piyasalar, sanayileşen ekonomilerden hiçbirinin yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmasını beklemiyor. On yıldan uzun süredir toparlanmanın ardından daha düşük faiz oranları ve rekor seviyelerde görülen açıklara rağmen büyüme düşük oldu. Özellikle – durgunluktan sonra düşük oranları “kafa rüzgârı” na işaret ederek açıklayanların görüşlerinin aksine, merkez bankaları oranları artırmayı ve hala toparlanma momentumuna güvenmeyi imkânsız bulmaktalar.

Üçüncüsü, hayal kırıklığı yaratan büyüme, enflasyonun aşağı yönde tekrar tekrar şaşırtıcı olması ile çakıştı. Ekonomistler birinci sınıf ​​öğrencilerine azalan arz ve düşük fiyatın talepte bir düşüş olduğunu anlatır. Birçoğunun önerdiği gibi, durgunluğun baskın nedeni hayal kırıklığı yaratan üretkenlik performansıysa, fiyatların düşmekten ziyade yükselmesini beklemeliyiz. Olağanüstü politika ayarları yoksa, deflasyon devreye giriyor olabilir.

Dördüncüsü, yavaş büyüme ve deflasyon dönemi aynı zamanda varlık fiyat enflasyonu dönemi oldu. ABD borsaları krizden bu yana dört kat arttı ve gerçek konut fiyatları neredeyse önceki zirve seviyelerine geri döndü. Bu, laik durgunluktan bekleneceği gibi, bol miktarda tasarruf mevcut varlıklara itilirken, örneğin, hisse senetlerindeki fiyat-kazanç oranlarını ve gayrimenkul üzerindeki kiradan-fiyat oranlarını artırarak uzun borç üzerindeki vadeli primleri düşürür.

Aşırı genişleme politikaları ve özel sektör kredi büyümesinde hızlı ivme karşısında durgun büyümeyi açıklayabilecek başka bir teori bulmak zor. Verimlilik artışının olmaması, ürün fiyat enflasyonunun artmasına ve varlık fiyat enflasyonunun düşmesine neden olmalı. Artan risk ve belirsizlik, varlık fiyatlarının artmasından ziyade azalmaya yol açar. Finansal krizin herhangi bir geçici sonucu, gözlemlediğimizden ziyade kredi genişlemesinin ve dik bir getiri eğrisinin azalmasına yol açardı.

Ne yapılmalı?

Demografi kader olabilir. Bol miktarda tasarruf ve tasarrufların absorbe edilmesini yaratan birçok faktör demografi ile birlikte hareket ediyor. Bu, onlarca yıldır uğraştığımız makroekonomik sorunların ayna görüntüsü.

Merkez bankaları, görevlerine sadık kalmak için, enflasyonu düşürmek yerine artırmalı. Mantıklı olan, ekonomilerin potansiyellerini arttırmadan önce potansiyellerine varmalarını sağlamak. Finansal istikrar, yüksek oranlar kadar düşük oranlardan da risk altında. Orta vadeli sorun, yatırımın kalabalıklaşmasından ziyade tasarrufların tamamen yatırıma dönüştürülebilmesi.

Aynı zamanda, Japonya ve Avrupa’da hâlihazırda negatif ve ABD’de yüzde 2’nin altında olan faizleri merkez bankalarının en azından tarihsel standartlara göre olumsuz şoklara cevap vermek için indirecek çok fazla alanları artık yok.

Yeni zorluklarla baş edebilmenin başlangıcı onları tanımak. Bu, laik durgunluğun gerçekliğini kabul etmek ve politika tartışmalarını ortaya çıkan zorluklara odaklamak anlamına gelir.

——————————————-

Kaynak:

https://www.paraanaliz.com/2020/dunya-ekonomisi/yeni-dunyayi-anlamak-buyuk-durgunluk-gercegini-kabul-etmek-49281/

[i] Harvard University, ABD eski Maliye Bakanı ve ABD Başkanı Barack Obama’nın eski Ekonomi Danışmanı

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen