Çin’de  Gelir Eşitsizliği Ve Çevre Yıkımı

Türkiye İş Bankası, Kültür Yayınları tarafından yayınlanmış, Dünya Eşitsizlik Raporu-2018 (The World Inequality Database (WID.world) aims to provide open and convenient access to the most extensive available database on the historical evolution of the world distribution of income and wealth, both within countries and between countries.) adlı kitapda, sayfa 121 de yer alan “Çin’de Sermaye birikimi,  Özel Mülkiyet ve Yükselen Eşitsizlik”  başlıklı  Thomas Piketty, Li Yang ve Gabriel Zuckman yazdığı makaleden alıntılar ile girişi yapacağım, egünceme. 

Çin’in  1970 lerin sonundan bu yana  ürettiği   dışa  açılma  politikaları sonunda  gelir dağılımı ciddi değişiklikler oldu. 2015 te  en üst  %10 un payı %42 ye ulaşırken, en alt %50 nin payı %15 geriledi. 1978 de  ulusal  gelirin  %100 ü  civarında  olan özel servet  2014 te  ulusal  gelirin  %450  sine  çıkmıştır; bunun  sebebi büyük ölçüde  ABD görülenlere  yakın  seviyeye  ulaşan  konut  stoku  özelleştirilmesidir. 

PEW  RESEARCH  tarafından  2015  yılında Çin de yapılan  kamuoyu  araştırmasına  göre  toplumun önemli gördüğü sorunların  başında   yolsuzluk,  eşitsizlik,  çevre  yıkımı geliyor. 

Fatih  Oktay’  Çin ve Dünyanın Geleceği  kitabında  bu üç sorunu incelemiş. Çin Merkez Bankasının  raporuna  göre  1990 ve 2000 yılları arası 18000 Çinli bürokratın yurt  dışına  kaçırdığı  para  123 milyar usd olduğu belirtiliyor. 2012 yılında Çin  genel sekreteri  Xİ  JİNPİNG döneminde  yolsuzlukla mücadele  ciddi bir kampanyaya dönüşmüş ve  2015  yılında  14000 devlet görevlisi yakalanmış. Çin  komünist  partisi  tarafından  yetkiyi  kötüye kullanma  nedeniyle  2018  yılında  500 000 kişi  yargılanmış. 2021  yılının  ilk  ayında 280 milyon  dolar rüşvet  aldığı  belirlenen  devlete  ait  büyük  varlık  şirketlerinden birinin  yönetim  kurulunun  idamı, yolsuzlukla mücadelenin hız göstermediğini gösterebilir. Yerel idarelerin ve şirketlerin yöneticilerinin Performans kriterlerini gerçekleştirmek için çok geniş yetkilerinin olması;  Çin in hızla kalkınmasının önemli bir faktörü olduğu gibi, yolsuzluklara ortam  oluşturuyor. Çin de 2008 de  Gini  katsayısı 0.49 çıktı. 2019 yılında Çin de dolar milyarder sayısı batılı kaynaklara  göre  400 kişi iken, Çinli kaynaklara göre  800 kişi idi. Bu rakam Çin de ABD den daha fazla dolar milyarderi olduğunu gösterdiği gibi, Çin in bir çok yerinde  gucci, chanel gibi mağazaların olması  ve lüx marka tüketiminin dünya ki satışların üçte birinin Çinli zenginler tarafından yapıldığını kanıtlıyor. Çin de büyük ölçekli yerli ve yabancı şirketlerin hakların korunurken   kırsal alanda çiftçi ve küçük şirketlerin milli gelirden aldığı pay küçülüyor ve bölgeler arası eşitsizlik büyüyor. Gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik var, Çin de. Gini katsayısı ABD ile aynı seviyede zaten.

Başkent  Beijing de hava kirliliği  2013-2014 yılı  kışlarında  dünya  sağlık  örgütünün  sınır  olarak  belirlediği  değerlerin 40  katı düzeyinde idi. Çin  Çevre  koruma  bakanlığı  2014 raporuna  göre yeraltı  sularının  %60  insan tüketimi için uygun  değildi. 2014  yılında ki rapora  göre  ülkede  tarımsal  toprakların  %20  si  kadmiyum,  nikel,  arsenik  gibi ağır metaller ile kirlenmişti. 2010  yılında  kanser  köyü  olarak  nitelen  459  köy  vardı. Bu  nedenle  1996- 2011  yılları  arasında  çevre sorunlarıyla ile  ilgili toplumsal  olaylar  %29  artmış.

En çok bilinen  çevreci toplumsal tepkilerden biri  2005  yılında  Dongyangi zhejiang eyaletinin jinhua  iline  bağlı  bölgede  kimya  sanayisinin  köylülerin  kullandığı  akarsuyu kirletmesi  üzerine köylüler tepkilerini göstermiş ve kimya  sanayisi kapanmıştı. Fujian  eyaletinin  xiamen  ilinde  2007 yılında  kurulacak bir plastik  fabrikası  kentli çevrecilerin tepkisi ile kapanmıştır. Dünyanın  imalathanesi  Çin  sanayisi, bir pompa  gibi çalışarak  tüm  dünyadan  aldığı  hammadde ve enerjiyi işleyerek,   mamul ve yarı mamul olarak  dünyaya gönderiyor  ama  sanayinin atıkları, sera  gazlar,  kirli sular  Çin in  köy ve kentlerinin çevresi, ,havasını,  toprağını  kirletiyor. Çin de  çevre  koruma kanunları  1979  devreye  girmiş  ve 2002 de  sanayi tesislerinin çevre  etki  değerlendirme  yasasına  göre  kurulması kanunlaşmıştı.  Ama kanunlar çevrenin kirlenmesini önlemeye yetmedi, Çin de.  Çin de  çevre  kanunlarının uygulanması  yerel yönetimlerde  olduğu için; yerel yönetimlere verilen büyüme hedefleri ile çevreyi koruma  kanunları çeliştiğinde  kanunsuz sanayileşmenin olduğu kentler ve köylerde  çinli halk çevre sorunları ile mücadele etmektedir. Çin  dünyanın en büyük karbondioksit salıcısı ünvanını  2006 da ABD den almıştı. Xi  Jinping  2020 birleşmiş milletler  genel kurulunda  yaptığı konuşmada  2060 yılında  karbon salınımını sıfırlayacakları hedefini verdi.

2010 yılında  yayınlanan  stratejik  yeni  sanayilerin  gelişimini hızlandırma  kararıyla   güneş ve rüzgar enerji  üretimini artırmaya, elektrikli araçların üretimini hızlandırmaya karar vererek bu konuda  yeşil dönüşüm konusunda ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştı. 2015 yılında  Çin in temiz enerji yatırımlar  AB nin  2.5  katına ulaşmıştır. Elektrikli  taşıt satışında  AB yi geçti. 

Çin in  13. Beş  yıllık planı ile  AB yeşil mutabakat döngüsel ekonomi eylem planına göre yatırımlarını  hızlandırdığı  görülüyor. Kuşak yol girişimi  orta koridor  dijital döngüsel inovasyon ekonomisi ile  İPEK KUŞAK kültürü bunu  sağlayacak  green mind set  i zihinsel yeşil dönüşümü başlatabilir, tetikleyebilir mi  sorusunu  sorarak zaman yolculuğu yapacağız, şimdi egüncemde. 

Çin in Atatürk karma ekonomi modelini nasıl referans aldığını,   Giray  Fidan ın CUMHURİYET’İN  ÇİNLİ MİSAFİRLERİ  kitabından alıntılayacağız.

CAİ  HESEN- Türk  milliyetçi  partisine  zafer  diliyoruz. 1922  XİANG DAO dergisi alıntıdır. “ son  yüzyılda; Türkiye ve Çin den başka  hiç  bir  ülke  uluslararası  olarak  bu  kadar  baskıya  maruz  kalmış  değildir. Bu iki bölge,  bir  tarafdan  uluslararası  emperyalistlerin  doymak  bilmez iştahlarının  savaşının  merkezi,  diğer  yandan  insanlığın  üçte  birinin  yaşadığı,  en  acımasızca  sömürülen  yerler  haline  gelmiştir. 1914  den  önce  emperyalistler, Türkiye ye  ve Çine  benzer kötülükleri  getirmişlerdir; askeri baskı, toprakların  bölünmesi,  tazminatlar  için  şantaj,  finansal  manipülasyon, iç çekişmeleri  teşvik…..400 milyon  kardeşimiz  bakın,  ezilen  Türkler,  emperyalist  güçlere  karşı  büyük  bir  zafer  kazandılar. Milliyetçi  partileri  onları  zafere  giden  yola  çıkardı. Onlara  gıpta  ederken  bir  yandan  onlardan  ders almalıyız…. Ezilen Türkiye’nin zaferi çok yaşa.”

SHİ  ZHAOJİ  TÜRKİYE  SEYAHATİ  NOTLARI, 5 MAYIS 1929  SHEN BAO GAZETESİ alıntıdır “ ….Çin  sorunlarını  nasıl aşabilir? Çin, Türkiye ile nasıl kıyaslanabilir? Yakın  zamanda  kurulan  Türkiye  ve halkının  sorunları  ele  alma  şekilleri,  ülkemiz için  görkemli  bir  örnek ve  bizim  için bir  aynadır…..Türkiye  dış borçlarını  inkar  etmemiş ama 1914 den sonra  bunları ödememiştir. Borçlar 1928  kadar belirsizliğini korudu ve geçici bir borç geri ödeme anlaşması yaptılar, Çin in  yaptığı gibi  ekonomik  teslimiyet yoluna  gitmemiştir. Türkiye nin haklarını  yapancı  güçlerden  geri alması  sürecinde  Çin in  ders alabileceği  bir  çok  önemli  nokta  bulunmaktadır…. Türkiye nin deneyimlerinin  ülkemiz  için  bir  referans  noktası  olduğuna  inanıyorum. Türkiye nin  başarılı  ilerleyişi  sadece  hükümetin  gayretleriyle  olmamıştır, halk da  çok  önemli  bir  yardımcı  güç  olarak  hükümetle  beraber  birlikte  çalışarak  başarıya  ulaşmıştır.

HU  HANMİN   TÜRKİYE NİN  YAKIN  DÖNEMİNDEKİ  DURUMUNU  ANLATIYOR  1928 PEKİN  KAMU  GÜVENLİĞİ  BÜROSU  EĞİTİM  DERGİSİ alıntıdır. “ Ülkede  her şey  düzgün ve  iyi  organize  edilmiş. Halk  itaatkar  ve  dışarıdan  gelen  etkilere  karşı  tek  vücut. Ordu,  Türk, yunan  savaşından  sonra  son  derce  iyi durumda. Türkiye de ki en  önemli  şey  ise  birleştirilmiş  mali  sistemdir. Bütçe  reformlarından  sonra  bütçeyi aşan  hiç  bir harcama  gerçekleştirilemez. Sonuç  olarak  Türkiye nin  bütün  kurumları ve politikaları  milliyetçiliğe  dayanmaktadır. Onların kuomintag ı çok iyi durumdadır….. Kemal’le  görüşmek son derece  zordur. Türk  başkentindeyken  Kemal’le  görüşmek istedik ama  bunu sağlamamız  mümkün olmadı. Kemal adına hükümeti  yönetenin  İsmet  Paşa  olduğu  söylenebilir. Kendisi  asker  kökenli,  cesur ve çalışkan  bir  adamdır. Ben İsmet paşayla bir araya geldim ve  onunla  derin bir  sohbete  daldık…..komite  sisteminin avantajlarını  ve  dezavantajları ile Türk  hükümetinin  durum  hakkında  sorduğum  soruya  dürüstçe  şöyle  cevap verdi “ komite   sisteminin  büyük  bir  başarıya  ulaşabileceğine  inanmıyorum. Ancak  akıllı  ve yetenekli  bir  liderlik  altında, başarılı  ve  etkili  olacaktır. Dolaysıyla  komite  sistemi  bundan daha  fazlası  olmalıdır. Gelecekte  siyasi  düzenlemelerde  komite  sisteminin  etkinliği  çok asgari  düzeyde  olacaktır.”

GENERAL  HE  YAOZU   TÜRKİYENİN  ULUS  İNŞASI  VE  ÜÇ  HALK  İLKESİ  1936  DIŞ  İŞLERİ  DERGİSİ  SAYI 132  alıntıdır.  “ Türkiye ye  büyükelçi  olrak  görevlendirildikten sonra  bir  çok gazetenin  sorularına  muhatap  oldum. Türkiye nin meselelerini  inceleyerek  kendi  ülkemiz  için  dersler çıkarmayı  ümit  ediyorum.  En çok sorulan soru, Türkiye  ekonomik  kalkınmasını  çok  kısa  bir  süre  önce  başladı, nasıl  oldu da  ekonomi  iyileştirildi   ve  yaşam   standartları  yükseltildi?

Ekonominin  inşası,  ulusun  özgüveni,  ekonominin  ve  kültürün  gelişmesi  birbirinden  ayrılmaz. Bir  ulusun  hem  ekonomisinin  bozuk  olması  hem  kültürünün  gelişmesi  imkansızdır. Devrimden  sonra  Türk  hükümeti  maliyeyi  organize  etmeye odaklanmıştır. Para  birimi stabilize  edilmiş, ithalatı  kısıtlanmış, ihracat  desteklenmiştir. Tohum, gübre, yeni  tarım  aletleri  ve  metotları  kırsal  ekonomiyi  geliştirmiş,  kooperatifler ve bankalar  çiftçilere  maddi kaynak  sağlamıştır. Böylece  hasat  20  milyon  pound  kadar  artmış, çiftçilere %3 faiz ve 15 yıl  geri  ödemeli  krediler  sağlanmıştır. Hükümet  ayrıca  fakir  çiftçilere  2 milyon  pound  değerinde  ücretsiz  tohum dağıtmıştır. Tarım  ürünleri  önemli  bir   ihracat  kalemidir. 1923 de  izmir iktisat kongresi  düzenlenmiştir. Kongreye  hükümet, yerel  yönetimler, sanayi ve  ticaret  odaları, okullar  ve  bankalar katılmıştır. Ve şu  ilkeler  karara  bağlanmıştır…………………….( çinliler izmir iktisat kongre kararlarını uygulamış sanki  engüncer parantez notu ) Ülkenin  ve  halkın  sahip  çıkmasıyla  desteklenen  Türk sanayisi  aralıksız  gelişmeye  devam etti, Tekstil, ayakkabı,  şeker, yağ, kağıt, tuğla, ve çimento  üretimi arttı….. kısacası, Türkler  fiziki  olarak  sağlam, sadık, pratik, düzenli  ve itaatkar bir  yapıdadır. Bu  nedenle  iyi  liderleri  sayesinde  siyasi, ekonomik  ve  ideolojik açılardan  her zaman,  her  yerde  sağlam  ve  rasyoneldir.  Bu  modern  Türk  siyasetinin  bir  özelliğidir. “

Kuşak yol girişimi orta koridor  dijital döngüsel inovasyon ekonomisi,  kısaca İPEK KUŞAK;  zihinsel yeşil dönüşümün  kaynakları  Türk kültürünün kodlarında gizlidir.

Yeşil dönüşümü başarmak için Türk mühendis ve girişimcileri  Alman mühendisleri ve  Çinli mühendisleri  ipek kuşak kültüründe buluşturabilir. Mi?

Şimdi İPEK KUŞAK zamanı.

Cahit Günaydın

#diep2053 YKÜ

Yazar
Cahit GÜNAYDIN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen