Prof. Dr. Celalettin YAVUZ[i]
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının üzerinden iki yıl geçtikten sonra yeni gelişmelerle konu tekrar dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı. Bu konular arasında öne çıkanlar; Rusya’nın, AB ülkelerinde dondurulan varlıklarının geliriyle Ukrayna’ya silah alınması, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Ukrayna’ya gerekirse NATO üyesi ülkelerin asker göndermesi önerisi, Rusya’nın uzaya nükleer silah yerleştirmekte olduğu iddiası ile ABD dış istihbarat örgütü CIA’nin Ukrayna’daki ciddi faaliyetleridir. Bunlardan ilk iki konu ele alındı.
Rusya’nın AB Ülkelerinde Dondurulan Kaynakları Üzerinde Teklifler
AB ülkeleri bir süredir Ukrayna saldırısı üzerine dondurulan Rusya’ya ait 200 milyar avronun gelirini değerlendirmeyi dillendirmekteydi. Sonunda Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’den öneri geldi. Leyen, Bu Rus varlıklarına ait karların Ukrayna’ya askeri teçhizat tedarikinde kullanılmasını tartışmaya açtı.
Avrupa savunmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Leyen, Rusya’nın Kuzey Kore’den mühimmat, İran’dan İHA aldığını, Avrupa güvenlik mimarisinin geleceği üzerinde çalışmaya başlanması gerektiğini, bu maksatla üye ülkelerin savunma bütçelerinin geçen yıla göre %20 arttırıldığını, savunma sanayisi ve üretim kapasitesini artırma konusunda çok önemli adımlar atıldığını işaretle Avrupa’da 2025 yılı sonuna kadar mühimmat üretiminin ikiye katlanacağını kaydetti. Leyen tüm bu yapılanların yeterli olmadığını, üye ülkelerin silahlı kuvvetlerinde acilen yeniden inşa, yenileme ve modernleştirme çalışmalarına başlamasını ifadeyle, ilk Avrupa Sanayi Savunma Stratejisi ile ilgili tekliflerini sunacaklarını söyledi.
Fransız Lider Macron’dan Dostu Düşmanı Zıplatan Ukrayna’ya Asker Gönderme Teklifi
Şubat sonuna doğru Fransa’nın ev sahipliğindeki “Ukrayna’ya Destek” konulu konferansın sonunda Macron, Rusya’nın savaşı kazanmaması için ihtiyaç duyulan her şeyin yapılacağını ifadeyle, her ne kadar Ukrayna’ya asker gönderme konusunda Avrupa’da fikir birliği yoksa da bu olasılığın göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Bu söz “Bir deli bir kuyuya taş attı, 40 akıllı çıkaramadı!” sözünü hatırlattı. Bu Macron, 2019’da Türkiye ABD’ye rağmen Suriye’nin kuzeyine askeri harekat yaptığı zaman da “NATO’da beyin ölümü gerçekleşti!” diye yumurtlamıştı. Ancak Rusya Ukrayna’ya girince NATO şemsiyesi altına girivermişti. Macron’a ilk tepki Alman Şansölye Scholz’dan geldi.
Scholz, NATO’nun Rusya-Ukrayna savaşının tarafı olamayacağını “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Bu konuda tüm müttefiklerimizle hemfikiriz!” sözleriyle vurguladı ve bir bakıma Macron’u boş konuşmakla itham etti. Scholz’un konu hakkındaki son ifadeleri ise “Almanya Şansölyesi olarak, ordumuzdaki askerleri Ukrayna’ya göndermeyeceğim. Askerlerimiz buna güvenebilir ve siz de buna güvenebilirsiniz!” şeklindeydi. Ancak hava savunma silahlarına ve mühimmatına acil ihtiyaç duyan Ukrayna’ya müttefiklerinin destek vereceğini de söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise Macron’un teklifine, “Rusya’ya müdahale etmeleri halinde kaderleri, geçmiş dönemlere göre daha trajik olacak. Onların, topraklarındaki hedefleri vurabileceğimiz silahlara sahip olduğumuzu anlamaları gerekiyor. Ülkemiz, stratejik nükleer silahları kullanmaya tamamıyla hazır. Rusya’ya yeni bir müdahale girişimi, nükleer silah kullanımıyla geniş çaplı bir çatışma tehdidi oluşturuyor!” şeklinde, tehdit dolu bir cevap verdi.
Putin ayrıca Ukrayna’da olduğu gibi Ortadoğu ve dünyanın diğer yerlerinde savaşı kışkırtan Batı’nın, Rusya’nın Avrupa’ya saldıracağı yönündeki iddiasının da saçma olduğunu söyledi.
Sonuç olarak Putin’in, ABD ve onun peşine takılan Avrupa’nın savaş kışkırtıcılığı konusundaki söylediklerinin doğruluğu yakın tarihte Afganistan, Irak, Libya, Ukrayna ve İsrail-Hamas savaşlarında açıkça görülebilmektedir. Her ne kadar Scholz, Macron’un teklifini elinin tersiyle itse de ABD yönetimleri karşısında suspus olduğu da bir gerçektir. Ya Biden tekrar ABD Başkanı seçilir de Macron’a uyup ‘NATO, Ukrayna’ya asker göndersin!’ derse ne olacak?
[i] Güvenlik Politikaları Uzmanı
——————————————-
Kaynak: