Sağlam bir beyin donanımına ve güçlü bir akıl yazılımına sahip olan beyinlere sahip breyler mutluluğu üst beyin faaliyetleriyle yaşarken; bu donanım ve yazılımlardan uzak kalanlar servet, makam ve şehvet tuzaklarında huzur ve mutluluğu ararlar. Lakin bu arayışta önceleri istediklerine kavuşmanın hazzını kısa bir süre yaşadıktan sonra sonsuza kadar bedbaht olmanın geri dönüşümsüz yoluna girerler.
*****
Prof.Dr. Mehmet Dumlu AYDIN
“Ahlak; günahını Piçaka’ya (1), suçunu Asura’ya (2) ve başarısızlığını Brahman’a (3) yüklemeyenlerde bulunan…. (Upanişadlar) “ en üst düzey bir akıl ve vicdan yazılımdır. Ahlak, vicdan kitabının imla işaretleridir.
Ahlak, iradi eylemleri sevk ve idare etmek üzere akıl tarafından üretilen vicdan adlı yazılımın imla işaretleridir. Akıl kudretli bir beynin, irade engin bir aklın, vicdan korkusuz bir iradenin ve bilgi de bütün bunların eseri olunca; vicdanın imla işaretleri olan ahlakın her bir işareti engel bilmez bir sorguca dönüşür.
Bir kitabın cildi koparılsa, sayfaları parçalansa, ……, sadece bir cümlesi kalsa kitap hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ama, bir virgülün yerini değiştirirseniz kitabın anlamı değişir ya da kaybolur. Edebiyat ve felsefe açısından irdelenirse, aşağıdaki durum ciddi bir örnek olarak verilebilir:
İlkokula başlayan ve okuma-yazmayı öğrenen hemen herkesin karşılaştığı ve bir imla işareti ile anlamı ciddi ölçüde değişen bir cümle vardır:
Çalış, adam ol, baban gibi; eşek olma!
Çalış, adam ol; baban gibi eşek olma!
Bu iki cümledeki noktalı virgülün yer değiştirmesi ne kadar anlam farkı oluşturuyorsa; ahlak kural ve kavramlarının vicdan içinde yer değiştirmesi de daha tehlikeli davranışlara neden olur. İkinci cümlede böyle bir değişim çok farklı anlam husule getirmektedir.
Mekanik açıdan düşünülürse; beyin bir jet morunun yapıldığı metal, akıl yakıt, irade buji, vicdan motorun gücü, ahlak radar sinyalleri ve bilgi de jeti sevk ve idare eden sinyaller bütünüdür. Radar sinyalleri ne kadar bozuk olursa uçuş o kadar tehlikeli olur.
Biyolojik açıdan düşünülürse; tüm hayvanların maddesel donanımları anne bünyesinde iken koku ve tad sinyalleri ile oluşturulur. Bu sinyaller beynin şuur üretmeyen alanlarında kodlanır ve sadece organizmanın büyümesi, beslenmesi ve üremesi için gerekli yazılımları da beynin derin alanlarına yükler. Bu bilgiler, bilinçsiz beyin tarafından üretilen ve bilinçsiz iradeyi çalıştıran ve DÜRTÜ olarak adlandırılan sinyalleri beslenmek ve üremek için üretirler. Doğumu takiben daha üst düzey ve ileri bilgiler ışık ve ses sinyalleri ile beynin en yeni ve çağdaş olan alanları tarafından işlenmeye ve kodlanmaya başlar. Kafatasının en geniş alanları altında bulunan beyin alanları konuşmak, düşünmek, hesap yapmak, yeni keşifler ve icatlar geliştirmek için daha fazla büyümeye devam eder. Düşüncenin muhteşemliği muhteşem sinir ağları oluştururken; oluşan bu muhteşem ağlar da daha muhteşem düşünceler üretir. Bu sayede beyin şahsi menfaat ve çıkarları doğrultusunda çalışan hayvani beyin özelliklerinden arınarak insani boyuta tekâmül eder. Bu şekilde gelişen beyin kudretli bir akıl husule getirir. İyi derecede işlevsel vicdan ve ahlak ta böyle beyinlerin eseri olarak adalet, hak ve hukuka saygılı toplumlar tesis eder.
Sağlam bir beyin donanımına ve güçlü bir akıl yazılımına sahip olan beyinlere sahip breyler mutluluğu üst beyin faaliyetleriyle yaşarken; bu donanım ve yazılımlardan uzak kalanlar servet, makam ve şehvet tuzaklarında huzur ve mutluluğu ararlar. Lakin bu arayışta önceleri istediklerine kavuşmanın hazzını kısa bir süre yaşadıktan sonra sonsuza kadar bedbaht olmanın geri dönüşümsüz yoluna girerler.
Teofilozofik açıdan bakılırsa; bu tip donanım ve yazılıma sahip olanlar, dürtülerinin esiri olarak; “Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşar ve hiç yaşamamış gibi ölürler”. Şahsi menfaatleri uğruna akıl, ahlak ve vicdan kurallarını imha ederek dürtüleri doğrultusunda yaşamayı tercih edenler dünyayı yaşanmaz kılarlar.
AHLAK KAVRAMINA BİYOLOJİK YAKLAŞIM
Ahlak, beyin kabuğuna yüklenen akıl-bilinç yazılımı ile; hafıza alanına yüklenen alt bilinç-vicdan yazılımı ve derin beyne yüklenen dürtü yazılımı arasındaki etkileşimi adaletli bir şekilde düzenleyen bir ara yazılım’dır.
Beyne ilk yüklenen yazılım, anne karnında iken derin beyne yüklenen dürtü yazılımı’dır. Hedefi organizmanın yaşamasını ve üremesini sağlayan haz duyularını yönetmektir. Burada derin akıl devre dışıdır. Organizmada doyurulmamış dürtüler akıl dışı hareket ettiği için bencilce davranır. Hedefi, kendi menfaatleri uğruna her türlü akıl-vicdan-ahlak kurallarını ezip geçerek varlığını sürdürmektir.
Beyne ikinci aşamada yani doğumu takiben artarak hafıza alnına yüklenen alt bilinç yazılımı’dır. Bu yazılımda da dürtüler önemli bir yer tutsa da kısmi olarak vicdan yazılımı da vardır. Bu yazılım hayvanlarda da mevcuttur. Sokak kedileri, köpekleri ve tüm hayvanlar âlemindeki dayanışmalar bu yazılımın dışavurumunun ispatlarıdır.
Beyne üçüncü aşamada artarak yüklenen yazılım, beyin kabuğuna yazılan bilinç-akıl yazılımıdır. Bu yazılım, iki beyin yarıküresini ve beyin kabuğu ile hafıza alanlarını bağlayan liflerle tüm bilgileri bütün beynin onayına sunar. Milyarlarca sinir ağının onayına sunulan bu enformasyon ahlak-vicdan yazılımı tarafından ya engellenir ya da eyleme geçirilir.
Doğumu takiben güncel bilgilerle donatılmayıp ilkel dürtülerin tesirinde kalan beyinlerin ahlaklı ve vicdanlı karar alması imkânsız gibidir. Çünkü onlarda üstün insanlarda bulunan üst beyin ve onun yazılımı olan akıl ve vicdan da oluşamaz.
Etkin bir ahlak, aydın bir aklın ve sağlam bir beynin eseridir.
Notlar:
Piçaka (1): Hint mitolojisinde kötülük meleği
Asura (2): Hint mitolojisinde kötü efendi
Brahman (3): Hint mitolojisinde bir Tanrı
—————————————————
Kaynak:
https://www.akademikakil.com/ahlak-vicdan-yaziliminin-imla-isaretleri/mdumlu/