ABD İle İlişkiler – Şerlinin Şerrinden Kurtulmak İçin

Nuri GÜRGÜR

ABD Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’deki toplantısında ittifaka yakın bir oy çokluğuyla kabul edilen Türkiye ile ilgili iki karar tasarısıyla Türkiye- ABD ilişkilerini farklı bir kulvara taşıyacak yeni bir dönemin kapıları açılmış oluyor. Bu tasarıların Meclis’ten çıkmasını sağlayan siyasetçiler ve onların arkasındaki çevreler, gruplar, asker ve sivil ABD bürokrasisi doğması muhtemel sonuçların elbette farkındalar.. Zaman zaman sorunlar yaşansa da, NATO bünyesinde 70 yıldır sürüp gelen ve  “stratejik” diye tanımlanan iki ülke ilişkilerini  koparabilecek bir girişimin yapılmış olması, Türkiye‘ye duyulan öfkenin ne kadar yaygın ve şiddetli olduğunu gösteriyor.

435 üyeden oluşan Temsilciler Meclisi’nde 403 ve 405 gibi çok yüksek oy oranıyla kabul edilen iki tasarının yürürlüğe girebilmesi için, Senato’dan da üçte  iki oyla geçmesi ve Trump’ın da onayı gerekiyor. Başkanlıktan azil süreci başlatılması Trump’ın pozisyonunu zayıflatıyor olsa  da, Senato ‘da çoğunluğu  elinde bulunduran cumhuriyetçi senatörleri yönlendirerek tasarıların geçmesini engelleyebilir. Ancak bunu yapsa bile oluşan hasarın tümüyle onarılması kabil değil. Türkiye’ nin  ABD ile olan ilişkilerinin “kriz” boyutuna tırmanmasının nedenlerini ve bunun doğuracağı siyasi, ekonomik ve askeri sonuçları, duyguları bir yana bırakarak serinkanlılıkla enine boyuna düşünüp değerlendirmesi gerekiyor.

Şunu unutmamalıyız; küresel egemenlik peşinde olan, hukuki, ahlaki ve insani değerleri bir kenara bırakarak, 11 Eylül saldırısını gerekçe yaparak hegemonyacı politikalarını yürütmeye çalışan emperyalist bir süper güçle karşı  karşıyayız. TSK, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde İsrail ile birlikte oluşturmak istediği terör koridoruna geçit vermedi. Yıllardır bu projeyi hayata geçirmeye çalışan emperyalist aklın bunu hazmetmesi kolay olmayacak.

Türkiye bu çevreler nezdinde artık NATO bünyesinde işbirliği yaptıkları stratejik bir muhatap değil planlarını  engelleyen “hasım”dır.

ABD’deki nefret düzeyindeki bu Türkiye karşıtlığı sadece Suriye konusundan yahut S-400 ler ve Rusya ile yakınlaşmamızdan kaynaklanmıyor; Amerikan politikaları üzerinde etkili olan başta Yahudi  ve Ermeni lobileri olmak üzere, ellerinde büyük maddi imkanlar bulunan değişik grupların “güç birliği” yaparak ülkemize karşı yürüttükleri dezenformasyon kampanyaları Amerikan medyasını, kamu oyunu ve siyasetçileri Türkiye karşıtlığında birleştiriyor. Pek az konuda bir araya gelebilen Cumhuriyetçilerle Demokratlar, liberallerle Evanjelikler bizi artık nefret objesi olarak görüyorlar.

Buna karşılık etkili bir kamu diplomasisi yürütemediğimiz ortada. Yurt dışındaki diplomatlarımız, temsilcilerimiz, müşavirlerimiz çoğunlukla sosyal ilişkiler, temaslar kurmakta yetersiz kalıyorlar. Meslek kuruluşlarımız, büyük sermaye kesimi, STK’ları ve üniversitelerimiz içeride politika yapmaktan, siyasi güce yakın olmaya çalışmaktan zaman  bulup dışarıda özellikle Amerika ‘da tezlerimizi anlatacak gerekli girişimleri yapamıyorlar.

Ermeni  lobisi bıkıp usanmadan kırk yıldır Amerikan Kongresinden bu tasarıyı geçirmeye çalışıyor. Ama yakın zamana kadar Washington’da değişik çevrelerde “dostlarımız “ da vardı Mesela 1985’te tasarı Meclis’e geldiğinde aralarından Bernad Levis, Stanford Shaw , Jastin McCarty, Heath Lawrıy gibi dünya çapında tanınan  isimlerin de  olduğu 69 akademisyen bir bildiri yayınlayarak Ermeni iddialarının asılsızlığını Amerikan kamu oyuna anlatmışlardı. 1990’da Senatör Robert Byrd tasarı görüşülürken kürsüden 14 saat konuşarak aleyhimize karar alınmasını engellemişti.

ABD  ile başta PKK/YPG sorunu olmak üzere Kıbrıs, Doğu Akdeniz gibi temel meselelerde çıkarlarımız, hedeflerimiz çelişiyor. Bunlarda son Beştepe mutabakatında olduğu gibi, “ara formüller” bulmak mümkün olsa da kalıcı uzlaşmalar sağlanması çok zor görünüyor. Bu gerçeklerin bilinci içersinde, duygularımızı bir kenara koyarak rasyonel politikalar izlemek zorundayız. Türkiye – ABD ilişkilerinin kopmasını en fazla isteyenlerin, hatta bunun için çalışanların İsrail’in Kürtler’in, Ermeniler ‘in ve Rumlar’ın olması rastlantı değil Bunların her biri Türkiye’yi alt edebilmek için ABD’ni taşaron olarak kullanmak istiyor. Bu oyuna gelmemek için diplomatik kanalları başarıyla kullanmalıyız, insiyatifi sürekli elimizde tutmalıyız.

Ermeniler Washington‘da iddialarını destekleyen bir karar çıkardıkları takdirde yargı yolunu kullanmaya  hazırlanıyorlar; tehcir edilerek mal ve mülklerine el konulduğu iddiasıyla tazminat davaları açmayı planlıyorlar. Bunu başarmaları  durumunda altından kalkamayacağımız muazzam sorunlarla  karşı karşıya kalabiliriz .

Diğer yandan Barış Harekatı öne sürülerek Meclis’ten geçirilen “yaptırımlar“ ve bununla da yetinilmeyerek CAATSA yasasının da uygulanmaya konulmak istenmesi, Washigton’da birilerinin Türkiye‘ye tam anlamıyla bir “soğuk savaş “a hazırlandıklarını gösteriyor. Bu komplolardan kurtulmak için vakit geçirmeden kapsamlı ve çok yönlü girişimler başlamalıyız. ABD karşısında yalnız kalmamak için sadece Rusya ‘ ya güvenemeyiz . Avrupa ülkeleriyle, başta Almanya olmak üzere daha sıcak ilişkiler kurmalıyız. Batı kamu oyunda, biz kabul etmesek de hukuk , yargı  ve demokrasi karnemiz bozuk; imajımızı hem kendi ihtiyaçlarımız hem de dışarıdaki itibarımız açısından bir an önce düzeltecek adımları atmalıyız . Son yargı reformu yasasıyla bunun olacağına inanırsak kendimizi kandırmış oluruz.Çünkü bu yasanın bazı usül ve teknik yenilikler getirmiş olmasının dışında esasa  ilişkin bir özelliği yok.

Bütün bunlara rağmen diplomatik kanalları verimli şekilde çalıştırarak , “yumuşak güç “ yöntemini kullanarak üzerimize kurgulanan oyunu bozabiliriz, Türkiye Barış Pınarı Harekatı’yla “sert güç” yöntemini başarıyla uyguladı. İtilip kakılacak sıradan bir Ortadoğu ülkesi olmadığını gösterdi . Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın 13 Kasım’da ABD’ne gidip gitmemesi önümüzdeki günlerde Washington’dan alınacak sinyallere bağlı görünüyor. Karar hangi yönde olursa  olsun bu tavır yeni bir diplomatik atak başlatılması anlamına gelecektir.

Şerlinin şerrinden kurtulmak, müttefik sayıp desteklediği piyonlarının girişimlerini durdurmak, insiyatifi elimizde bulundurmak için bu ataklar yapılmalıdır.

Yazar
Nuri GÜRGÜR

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen