Adı Ekmek!!

İbrahim BAYKAN

Keşke ekmeğin yerini alabilecek bir ürün üretseler de şu günümüzde adı ekmek olan bu garip nesneyi hiç yemesek.

Biz küçükken yolda bulduğumuz ekmek parçasını öper ve kuşların yemesi için yüksek bir yere koyardık. Merak etmeyin şimdilerde bu sağlıksız ekmekleri hayvanlar bile ölmemek için çekinerek yiyorlar.

Keşke pratik bir teknoloji geliştirseler de kendi ekmeğimizi kendimiz yapsak. Hacim artışı sağlayan ve taze görüntüsü veren ve bizlere bilgi verilmeyen katkı maddelerinin tüketicilere yararı olmadığı gibi üstelik zararları da olabiliyor. Bu katkı maddeleri yüksek dozlarda zehirlidir ve safra, böbrek taşı, hemoroit kanamalarına neden olabilir. Ayrıca bu katkı maddelerinin kullanıcı firmaların eğitimsiz elemanlarının yeteneğine ve vicdanına bırakılmış olması ise ayrı bir skandaldır.

Ben şahsen ekmek çeşitliliğinin fazlasına da karşıyım. Siz her tür çeşit ekmeğin tamamının satıldığını mı sanıyorsunuz. Bunların elde kalanları hiç merak etmeyin ikinci bir üretimde sizin taze diye aldıklarınızın içerisinde saklıdır. Yani geri dönüşüm.

Bu yazıyı yazmadan önce ekmek üreticilerinin bu konuda görüşlerini almak istedim. Görüştüğüm birkaç üreticinin ortak ifadesi aynen şöyle: Hocam biz de şahsen bundan memnun değiliz ama inanın esmer ekmeği bu halka satamadık ve pek çoğu elimizde kaldı. Vatandaş ısrarla beyaz ekmek istiyor. Hatta bu ekmek odun kokuyor diye geri getirenleri bile oldu. Ne yapsın üreticiler de ekmekten ekmek yiyorlar; fırınlarını mı kapatsınlar?

Kimse ekmek üreticilerinden şikâyetçi olmasın tüketicinin bilinçsizliği ve ilgisizliği, üreticinin talep tercihi ve bencilliği ve en acısı resmi kurumların denetimsizliği bu sorunun ana nedenleridir.

Buradan makine mühendislerine ve mucitlere bir çağrım var; basit ve pratik bir ekmek yapma makinesi üretin de kendi ekmeğimiz kendimiz yapalım bari.

Not: Halen piyasada satılan ekmek yapma makineleri; hem kapasiteleri hem de kullanımı açısından hiç pratik değildir. Onlar günde iki dilim ekmek yiyen Avrupalılara göre uygun olabilir ama günde iki ekmeği tek başına tüketen bizlere göre değildir.

 

 

Yazar
İbrahim BAYKAN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen