Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Bir Selçuklu mezarlığı olan Ahlat Mezarlığı, dünyanın en büyük tarihi Müslüman mezarlığı özelliğini taşımakta olup,Bitlis‘in Ahlat ilçesi sınırlarındadır. 11. ve 12. yüzyıldan beri özelliğini yitirmemiş olan bu büyük mezarlık, 10 bin metrekarelik bir alanı kaplamıştır. En ünlü sanatkarların eserleri bulunmakla birlikte, tespit edilen 8 bin tane mezar taşı bulunmaktadır.
Orhun Abidelerini diken milletin İslam sonrası benzer bir esridir. Sonu olmayan bir çayırda kızıl kahverenginin tonlarını taşıyan dikilitaşlar fotoğraf karelerine estetik bir hava katmaktadır.
Usta Şagirt Kümbeti
Van gölüne oldukça yakın bir yerde bulunan kümbet, Ahlat kümbetlerinin en büyüğü olduğu için “Ulu” denmektedir, kitabesi olmadığı için yapılış tarihi belli değildir. Diğer Selçuklu kümbetleri gibi iki katlı olan kümbetin altı mezar üstü ise mescit olarak inşa edilmiştir.
Emir Bayındır Camisi
Bitlis‘in en dikkat çeken kümbetlerinden birini hemen yakınında bulundurur Emir Bayındır Camisi. Kuzeyindeki kümbet de camiyle aynı ismi taşımaktadır. Cami, günümüze kadar gelen kitabesine göre 1477 yılında Bayındır İbn Rüstem tarafından yaptırılmıştır. Yakınında Emir Bayındır Kümbeti vardır. Cami, dikdörtgen planlı olarak inşa edilip, iki bölümden oluşmuştur. Muazzam mimarisiyle göz doldurur.
Ahlat Sahil Kalesi
Bitlis‘in tarihinde önemli bir yeri vardır Ahlat Sahil Kalesi’nin. Kalenin Urartular döneminde yapıldığı fakat 1224 yılında yıkıldığı bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman ise Ahlat’ta bulunduğu dönemde bu kalenin harap olduğunu görmüş, veziri Zal Paşa’ya emir vererek kalenin onartılmasını istemiştir. Bunun üzerine Mimar Sinan kaleyi tekrar yapmıştır. Kale surları günümüzde de sağlamlığını korumaktadır. Osmanlı Kalesi olarak da anılan Ahlat Sahil Kalesi, Bitlis gezilerinde ziyaret edilen noktalardan biridir.
İskender Paşa Camii
Kadı Mahmud Camii,
Ahlat Kaya Evleri
ve tabii Ahlat Müzesi gezilecek diğer yerlerdir.