Alparslan Türkeş/ Türk Milliyetçiliği Fikri ve CKMP

 

Alparslan Türkeş/ Türk Milliyetçiliği Fikri ve CKMP

Kadir Kaan Güler

Deli Dumrul Kitap

2017

 

 

Enver GERDANCIOĞLU

 

Kadir Kaan Güler imzalı Alparslan Türkeş/ Türk Milliyetçiliği Fikri ve CKMP adlı bu kitap “Başbuğ 100 Yaşında” etiketi ve “Şehit Fırat Çakıroğlu aziz hatırasına” ithafen yayınlanmıştır.

Yazar kitabında Türk siyasî tarihinin bir dönemine damgasını vuran Alparslan Türkeş’in siyasete atılma sürecini ve CKMP’nin MHP’ye dönüşme dönemini incelemiştir. Bunu yapmadan önce de Türklerde millet ve milli şuurun ne kadar eskiye dayandığını, ilk çıkış zamanlarının en azından Göktürkler dönemine kadar uzadığını aktarmış akabinde de modernizm sonrası Türk milliyetçiliğinin doğuşunu açıklamıştır. Modern dönem Türk milliyetçiliğinin Avrupa’nın aksine bir var olma mücadelesi olduğunu ortaya koymuştur. Osmanlı aydınları dağılma sürecinde Osmanlıcılık ve İslamcılığın işe yaramadığını acı tecrübeler ile fark etmeleri sonucu adeta Türkçülüğe bir liman gibi sığınmışlardır.

Kitapta daha sonra demokrasi kavramı irdelenmiş ve Klasik demokrasi ile Modern dönem demokrasinin farkları ortaya konulmuştur. Burada dikkati çeken husus Avrupa’da ortaya çıkış sürecinin kendi doğal akışı içerisinde gerçekleştiğini yani; liberal ekonominin getirdiği kapitalist sistemin kendi burjuvasını doğurduğunu bunun sonucunda da demokrasi ve hukukun aynı anda gelişmiş olduğudur. Oysa Türkiye’de burjuva sınıfı olmadığı için bu akımın aydınlar seviyesinde kaldığı ve halka aktarılamadığı işlenmiştir. Aydınların zorlaması ile Osmanlı devrinde birkaç demokrasi denemesi olsa da istenilen sonuç alınamamıştır. Demokrasiye Cumhuriyet döneminde de birden geçilememiştir. Bu dönemde de bir iki başarısız denemenin ardından tam manada demokrasi için 1950’li yılların gelmesi gerekmektedir.

Sonuç itibariyle çok partili hayata geçilse de ortaya çıkan irili ufaklı birçok parti o döneme kadar ancak aristokrat kesim tarafından benimsenen milliyetçilik düşüncesini halka indirgeyememiştir.  İşte tam burada devreye Alparslan Türkeş girer. Çok partili hayata geçişle beraber ortaya çıkan partilerden CMP ile TKP birleşmesiyle kurulan CKMP’de siyasete girme kararı alan Türkeş, milliyetçiliği halk tabanına indirgemiştir. Böylece Ziya Gökalp ile fikri yapısı oluşan Türk Milliyetçiliği fikri, Atatürk ile tatbik sahasına girmiş, Nihal Atsız ile devletten farklı bir milliyetçiliğinde olabileceği ortaya konmuş ve Alparslan Türkeş ile toplum zeminine oturtulup halka indirgenebilmiştir.

İşte, görmüş olduğunuz kitap tam da bu zorlu süreci anlatıyor. 1969 kongresine kadar geçen süreçte Alpaslan Türkeş’in CKMP’yi ideoloji partisine dönüştürmesini ve gençlik tarafından nasıl sahiplenildiğini bu kitapta bulabileceksiniz.

Bu kitabı kıymetli kılan bir diğer hususta, yazarının henüz 22 yaşında böyle bir çalışma ortaya koyabiliyor olmasıdır. Zira böyle eli kalem tutan, araştırmacı genç Türkçüleri gördükçe geleceğimizi inşa yolunda hızla ilerlediğimize yönelik düşüncem kuvvetle perçinleşiyor.

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen