Bangladeş Savunma Analisti Defseca Raporunda Türkiye, Dünyanın En İyi 10 Müslüman Ordusu Sıralamasında 1. Olarak Gösterildi

 

Bangladeş savunma analisti Defseca’nın 15 Temmuz 2021’de yayınladığı bir rapora göre, Müslüman çoğunluğa sahip en iyi 10 ülke ordusuna ilişkin (Düzenli Kara Kuvvetleri-Yedek Kuvvetler ve Paramiliter Kuvvetler hariç) inceleme yayınlandı.

İslam ülkelerinin içerisinde bulunduğu coğrafyalar çatışmalara yabancı değil. NATO benzeri komplike, resmî askeri ittifaklar henüz yokken, bu güçler giderek daha karmaşık askerî cephelere, diğer çoğu ülkenin erişemeyeceği savaş alanı deneyimine sahip bulunmaktadır. 

Dünyanın En İyi 10 Müslüman Ordusu Sıralaması:

Türkiye: Teknolojik açıdan en gelişmiş, küresel hedeflere sahip NATO üyesi, 

Pakistan: Çok sayıda asker içeren, nükleer güç, 

İran: Güçlü Ar-Ge’ye sahip çok sayıda düzenli/yedek kuvvet,

Mısır: Çok sayıda askeri birlik ve gelişmiş cephanelik,

Endonezya: Orman ve Amfibi savaşta uzmanlığa sahip çok sayıda askeri birlik, 

Bangladeş: Büyüyen insan gücüne sahip, en iyi eğitimli UNPKO uzmanı, 

Suudi Arabistan: Büyük savunma bütçesine sahip gelişmiş cephaneliğe sahip, 

Fas: Saygın sayıda askeri birlik,

Irak: On yıllardır yoğun bir savaş seviyesinde deneyimli ve gelişmiş cephanelik ile donatılmış,

Nijerya: Savaş deneyimli, büyük birliklere sahip ve aktif olarak konuşlandırılmış, 

şekilde açıklandı. Öte yandan ABD merkezli Global Firepower tarafından her yıl yayınlanan Askeri Güç Sıralaması Raporunun geçtiğimiz aylarda yayınlanmış olan sıralamasında 140 ülke arasında, geçen yıl dünyanın en güçlü 13’üncü ordusu olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri, bu yıl 11’inci sıraya yükseldi.

Lisede Ortadoğu’nun en güçlü orduları belli oldu ve bu listede  Türkiye ilk sırada birinci olarak yer aldı.

Global Firepower Askerî Güç Sıralaması Raporu

2006’dan bu yana ABD merkezli Global Firepower (GFP), 140 modern askeri güç ile ilgili  veri görüntüsü sağlamaktadır.  GFP sıralaması, her ülkenin karada, denizde ve havada geleneksel yollarla savaşılan potansiyel savaş yapma kabiliyetine dayanmaktadır.

Mevcut toplam aktif askeri insan gücünü ülkelere göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmaktadır. 

Global Firepower Sıralaması , askeri güç ve mali durumlardan lojistik yeterlilik ve coğrafyaya kadar değişen kategorilerle belirli bir ülkenin PowerIndex (‘PwrIndx’) puanını belirlemek için 50’den fazla bireysel faktörden yararlanmaktadır . 

Sıralamada daha küçük, teknolojik olarak daha gelişmiş ülkelerin daha büyük, daha az gelişmiş ülkelerle rekabet etmesine izin vermekte ve yıllık listeyi daha da iyileştirmek için ikramiye ve cezalar şeklinde özel değiştiriciler uygulamaktadır. Yıldan yıla trend karşılaştırmasını göstermektedir ( Artış , Kararlı , Düşüş ).

140 ülkenin yer aldığı rapora göre: 

Listenin ilk sırasında ABD yer alırken, Rusya 2’nci, Çin 3’üncü sırada bulunuyor.

Bu ülkeleri sırasıyla: Hindistan, Japonya, Güney Kore, Fransa, Birleşik Krallık, Brezilya ve Pakistan izliyor.

Türkiye’nin savunma sanayii faaliyetleri bakımından gerçekleştirdiği başarılı durum ilerleyen dönemlerde artarak devam edecek şeklinde bir yorum yerinde olacaktır…

KAYNAKLAR

https://www.defseca.com/global/top-10-muslim-armies-of-the-world/

https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php

https://www.savunmasanayiidergilik.com/tr/HaberDergilik/Global-Firepower-in-2021-raporuna-gore-Turkiye-dunyanin-11-guclu-ordusu

https://www.hurriyet.com.tr/galeri-ortadogunun-en-guclu-ordulari-belli-oldu-41810527/15

Yazar
Fırat KÖSE

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen