Bilim Tarihi: Yeşil Aydınlanma

Bilim tarihi 20. Yüzyılda yeni bilim çalışma alanı olarak diğer disiplinlerde ayrıldı. George Alfred Leon Sarton (1884-1956) bağımsız bir çalışma alanı olarak bilim tarihi disiplininin kurucusu olarak kabul edilir.

Bilim tarihi hem doğa hem de toplumsal bilimler dâhil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. Bilim tarihinin araştırmalarının çoğu, bilimin ne olduğu, işlevinin nasıl olduğu hakkında sorulara cevap bulmak için ayrılmıştır.

Bilim tarihi her bilimsel (ör. Fizik) disiplinde ayrıntılı incelemelere sahiptir. Türkçede tarım tarihi konusunda az da olsa bazı metinler olsa da tarım bilim tarihi ile ilgili telif bir eser mevcut değildir. Bu eksiliği gidermek amacıyla akademisyenliğimin ilk yıllarında beri topladığım bilgi ve zamanla gelişen düşüncelerimle bir kitap hazırladım.

Yeşil Aydınlanma olarak adlandırdığım “Tarım Bilim Tarihi” konusunda Türkçede ilk telif eser okuyucularla buluştu. Yazarı olduğum Tarım Bilim Tarihi kitabı Nobel Yayınları tarafından okuyucularına sunulmaktadır (bk. https://www.nobelyayin.com/tarim-bilim-tarihi-yesil-aydinlanma-20678.html).

Bu vesile ile kitabın yayımlanmasında emeği geçen Nobel Yayınları emektarlarına ayrı yarı teşekkür ederim.

Bilim Tarihi

Tarım Bilim Tarihi (Yeşil Aydınlanma) kitabının tanıtımındaki şu ifadeler birçok okuyucuyu ilgilendirebilir:

“Bilim tarihi okumanın; bilim hakkında bilgi edinme, analiz (çözümleme) yeteneğini geliştirme, bilim felsefesinin ve düşüncenin anlaşılması gibi birçok faydası vardır.

Bu kitap, bilim ve aydınlanma konusuna ilgi duyanlar için “tarım bilim tarihi” bağlamında iyi bir içeriğe sahiptir.

Bu kitap, bilim ve bilim tarihi ile ilgilenen herkesi etkileyici bir yolculuğa davet ediyor. Her yaş ve çalışma grubundaki okuyucuya hitap eden eser, bilim ve aydınlanmayı tarihin seyrinde tarım örneğinde (yeşil aydınlanma) okuyucusuna sunuyor.

Bu kitap, okurunun, bilime ve aydınlanmaya olan tutkusunu yeniden alevlendirecek ve onu tarım biliminin köklerine uzanan bir yolculuğa çıkaracaktır.

Bu kitap, bilim tarihinde insanlığın her zaman ilk gündeminde olan gıda üretiminin (tarımın) Tarım Devrimi’nden 21. yüzyıla kadar olan 12 bin yıllık seyri konu hakkında uzmanlık bilgisi olmayan okurlar da düşünülerek hazırlandı.

Bu kitap, tarım biliminin gelişim sürecini, tarımın karşılaştığı meydan okumaları, paradigma değişimlerini (dönüm noktaları) ve değişimleri ortaya koyan güçleri, uygarlıkları ve ömrünü bilime ve aydınlanmaya adayan cesur insanların hikâyelerini okuruna kronolojik olarak sunuyor.

Bu kitap, insanlığın yeryüzünde varoluşu ile en temel gereksinim olan gıda temini beslenme ihtiyacını karşılamak- için tarımı keşfetmesi ve tarımın gen aktarımına kadar geliş(tir)mesinin (tanrılardan dronlara tarım) büyüleyici dünyasını anlatıyor.

Bu kitap, bilim sevenler için sıkılmadan okuyabilecekleri, “tarım bilim tarihi” konusunda Türkçede ilk telif eser olma yanında bir başucu kitabı olmaya adaydır.”

Niçin?

Kitabı niçin yazdığımla (amacım) ilgili bazı düşüncelerim kitabın önemini daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır:

Öncelikle Türkçede Tarım Bilim Tarihi konusunda okuyucuya “bilgi” sunan bir eser yoktu. Hep bilgi edindim hem de edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.

İkincisi; medeniyetlerin tarım bilimine katkısı konusunda “düşünsel” katkı sağlamaktır (fikir/kanat).

Ayrıca, tarihin seyri (kronoloji) içinde tarım -bilimi- çerçevesinde bazı olayların/olguların oluşunu ve gelişmesini paylaşmaktı.

Son olarak yeşil aydınlanma diyerek bilim devrimi ve aydınlanma ile ilgili “bir izlenim bırakmak” istedim.

Umarım bu alana bir katkım olmuştur.

Son söz: Aydınlanma bilgi ve bilinçle gerçekleşebilir.

Prof.Dr. İsmail GÜVENÇ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Bahçe Bitkileri Bölümü Bahçe Bitkileri ABD Öğretim Üyesi

Yazar
İsmail GÜVENÇ

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen