Bolu Yaylalarından Sarıalan Yaylası – Dr. Yasin Şen’in Kaleminden

Tam boy görmek için tıklayın.

Birçok köyün ortak yaylası durumunda olan Sarıalan Yaylası, Bolu’nun herhalde en büyük yaylalarından birisidir. Burası tek bir yaylanın olduğu bir yer değil, birçok yaylanın olduğu bir bölge durumundadır. Bolu’nun; Yazıören Çaygökpınar Akçakavak, Bahçeköy, Yenicepınar, Susuzkınık, Alıçören, Zahmanlar Mahallesi (Bürnük köyünün mahallesi), Tatlar, Oğuldur, Ocuklar (Tatlar’ın mahallesi), Saraycık, Çatakören, Aşağıçamlık ve Bürnük Yaylaları burada bulunmaktadır. Yayla sakinlerinden öğrendiğimiz bilgilere göre Sarıalan bölgesinde on beş kadar yayla vardır. Sarıalan Bolu’ya 20, Dörtdivan’a 30 km mesafededir.

Sarıalan Yaylası Kartalkaya’ya oldukça yakın ve burası kısmen de olsa turistik bir özellik kazanmış. Yolları gayet düzgün ve işlek durumdadır.

Sarıalan bir yaylalar topluluğundan meydana geliyor. Geniş bir düzlüğün dört bir yanında yaylalar bir daire hâlinde dizilmiş. Yaylanın etrafında dağlar yükseliyor. Bunlar çeşitli türlerde ağaçlarla kaplı. Bu mevsimde yaylanın her yanında koyunlar, kuzular ve büyükbaş hayvanlar vardı. Sarıalan Yaylası bu acıdan geleneksel yaylacılık hayatının devam ettiği bir yer durumundadır.

Sarıalan’ın birkaç göleti de bulunmaktadır. Ziyaret ettiğimiz bir göletin etrafı çam ağaçlarıyla kaplı bir hâldeydi ve bu çamlar oldukça yaşlıydı. Yaylada farklı köylere ait birkaç da cami var. Yaylanın evleri gayet yeni. Geleneksel yayla evlerini biz burada pek göremedik. Yaylanın her yanı özellikle mayıs ve haziran aylarında Sarıalan’a adını veren, Anadolu’da “düğün çiçeği” de denen sarı çiçeklerle oldu olur.

Sarıalan Yaylası’nın etrafı ormanlarla kaplı. Türlü çeşit kuşlar ve diğer türden hayvanlara bu ormanlar ev sahipliği yapıyor. Doğal yaşamın canlılığı, ormanların varlığı ve yayla alanının genişliği Sarıalan’ı insanların çok sevdiği ve zaman zaman ziyaret etmek istediği bir yer durumunda getirmiş.

Sarıalan Yaylası yayla mevsiminin başlamış olmasıyla oldukça hareketli şimdilerde. Yolları hayli işlek olan yaylada traktörler ve diğer araçlar pek de eksik olmuyor. Hatta burasını jandarmanın zaman zaman kolaçan ettiğini kimlik kontrolü yapmasından anladık.

Sarıalan Yaylası, asırlardan beri Bolu’ya yerleşen Oğuz boylarının gözde mekânı olmuş. Bunu Ümmî Kemal hazretlerinin halifesi Sarı Müderris Sinan Efendi’nin bir şiirinden de anlıyoruz. Bu manzumeye göre 15. yüzyılda bu yayla insanların yoğun bir şekilde yaşadığı bir yer durumundaydı. Hatta Ümmî Kemal hazretleri de yazları buraya geliyordu. Bunu Bolu’nun bugün adı Yeniakçakavak olan köyünde 15. yüzyılda yaşamış Sarı Müderris Sinan Efendi’nin şiirlerinde okuyoruz.

Sarı Müderris Sinan Efendi’nin şiiri şöyle:

Sende didüm evvel elif

Sarıalan yaylacugı

Sende itdim dersin tamâm

Sarıalan yaylacugı

Mehde düşüb agladugum

Oglan olub oynadugum

Yiğit olub ırladugum

Sarıalan yaylacugı

Kara Tagın kultucagı

Alâ Tagın karşucagı

Şeyhim Kemâl konşucagı

Sarıalan yaylacugı

Şeyh şevkile dolducagım

Hâlden hâle geldüceğim

Ballar bile bulducagım

Sarıalan yaylacugı

Sararuban uçdan uca

Bizcileyin oldun koca

İşde haber geldi göçe

Sarıalan yaylacugı

Elhamdülillâh yayladuk

Zikrile seni toyladuk

Biz gidicek aglar mısın

Sarıalan yaylacugı

Tâliblerin zikri ile

Olgıl müşerref dâ’imâ

Allah seni aglatmasun

Sarıalan yaylacugı

(Emre Sessiz, Sarı Müderris Şeyh Sinan ve Divanı İnceleme-Metin-Dizin, İ.Ü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2014, s. 5. -Bu manzume tez içinde beyitler hâlinde yazılmıştır. Biz bu yazıda şiiri dörtlükler hâlinde kaydettik ve ayrı yazılan “Sarıalan” kelimesini bitişik yazdık.)

Sarı Müderris Sinan Efendi, başka beyitlerde de Sarıalan Yaylası’nda bahseder. Aşağıdaki mısralarda Sarıalan’a oldukça yakın bir mesafede bulunan Gökçealan Yaylası’nın da Sarıalan gibi çiçeklerle dolduğu söylenmektedir:

Sarıalan bulsa ne var niyyetini ezhârile

Şükr olsun uş Gökcealan buldı sürûr ezhârile

(Emre Sessiz, aynı tez, s. 4)

Bu mısralardan da anlaşılacağı üzere Sarıalan Yaylası yüzyıllardan beri insanların gözbebeği olmuş ve olmaya devam ediyor. Sarı Müderris Sinan Efendi’nin, Sarıalan Yaylası’nı pek sevdiği anlaşılmaktadır. Sinan Efendi burada yaşamış, kendi ifadesine göre çocukluk ve gençlik yıllarını burada idrak etmiştir.

Bu manzumesinden onun yayla zamanları Sarıalan Yaylası’na göç ettiği anlaşılmaktadır. Ayrıca şeyhi Ümmî Kemâl hazretleri de buraya gelmekte ve belki de yılın belli zamanlarında burada kalmaktaydı.

Bu manzume artık Sarıalan Yaylası’ndan köylere göçlerin başladığı zamanlarda yazılmış olmalıdır. Sarı Müderris Sinan Efendi, şiirlerinde bir yerde Sarıalan’daki yaylalara çok yakın ve yukarıda söz ettiğimiz Gökpınar Yaylası’ndan da söz etmektedir. Aşağıdaki beyitlerde göçler olduktan sonra Gökçealan Yaylası’nın tenha kaldığından ve bu yüzden ezanların duyulmadığından söz edilmektedir:

Gökcealan yaylacuğı kaldın muattal çok zaman

Gamlu olub ağlar mısın eşitmeyelden sen ezân

(Emre Sessiz, aynı tez, s. 27)

Sarıalan Yaylası, Bolu’nun yayla güzeli bir mekanıdır bizce. Her yeri cennet gibi güzel Bolu’nun yaylaları ayrı bir güzellikte ve derinlikte hâlâ gönüllerde yer edinmeye devam ediyor. Bu yerlerin başında şüphesiz ki, Sarıalan Yaylası gelmektedir. Özellikle mayıs ayında adını yaylaya veren sarı çiçeklerle bezenen, çeşit çeşit kuşların yuva edindiği, yaylasının düzlüklerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otladığı, ormanlarının ve çamlarının kokusu dimağı dolduran, havası nefis, suyu leziz Sarıalan, Bolu denen bu güzelim cennetin tarife ve beyana gelmez bahçelerinden bir bahçe gibidir.

Yazar
Kırmızılar Bir Yer Gezelim

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen