Cerbe Deniz Harbi

Tam boy görmek için tıklayın.

Cerbe…

Dünya harp tarihinin en büyük deniz savaşlarından olan, tarihimizde Preveze zaferinden sonra kazandığımız en büyük deniz zaferi. Preveze’nin üzerinden 22 sene geçmişti.

1560’da başta İspanya olmak üzere, Almanya, Malta, Papalık, Ceneviz gibi devletlerin donanmalarından meydana gelen 200 gemiden oluşan Haçlı donanması, Sicilya’dan hareket etti.

Preveze’den bu yana Hristiyan aleminin çıkardığı en büyük donanmaydı bu. Forsalar hariç 30 bin asker vardı.

Haçlı donanmasına, 22 sene önce Preveze’de ki Haçlı donanmasına komuta eden Andrea Doria’ nın küçük yeğeni Gian Andrea Doria komuta ediyordu.

Haçlı armada Tunus’un güneyinde bir Osmanlı deniz üssü olan Cerbe adasına geldi. Cerbe’de ki üssü düşüren Haçlılar, Trablusgarp için hareket etmek üzereydi ki, 120 parçalık Osmanlı donanmasının İstanbul’dan ayrıldığı haberi geldi.

Bunun üzerine Haçlı donanması, Osmanlı donanmasının hareketini izlemek için Cerbe’de kaldı. Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya Piyale Paşa komuta ediyordu.

Harp meclisinde Haçlı donanmasının yok edilmesine ve Barbaros Hayreddin Paşa’nın Preveze’de kullandığı taktiğin uygulanmasına karar verildi.

Donanmamızın kanatlarında, Uluç Ali Reis ve Seydi Ali Reis gibi usta denizciler vardı. 14 Mayıs 1560’da dünya tarihinin en büyük deniz vuruşmalarından biri başladı. Piyale Paşa ve amiralleri bir kaç saat içinde Haçlı donanmasını bozdular.

30 bin düşman askerinin 20 bini öldü, boğuldu veya esir edildi. Geri kalanların çoğu yaralı ve perişan halde Osmanlı toplarıyla delik deşik olan gemilerine canlarını zor attılar.

Haçlı armadaya komuta eden Gian Andrea Doria ve Sicilya Kral naibi birer kayığa atlayıp canlarını zor kurtardılar. Başta İspanyollar olmak üzere Avrupa’nın en seçme asker ve asilzadeleri esir edildi.

Piyale Paşa, düşman donanmasının batmaktan kurtulan kısmının peşine düştü ve ağır zaiyat verdirdi. Savaşta Osmanlı zaiyatı ise Preveze’de olduğu gibi şaşılacak derecede azdı.

Şehitlerin sayısı bini geçmiyordu. Birkaç da küçük gemi batmıştı. Bozgun haberi Avrupa’yı yasa boğup, altüst etti. Seferin düzenleyen İspanya Kralı 2. Felipe çok üzüldü.

Küçük yeğeni Gian Andrea Doria’nın zaferi için dua eden yaşlı Andrea Doria, kederinden hasta olup öldü.

Piyale Paşa, Cerbe kalesini İspanyollar’dan aldı, kaleyi savunan yaklaşık 9 bin İspanyolun hepsi öldü ve esir edildi. Kalenin altına sığınan İspanyol gemilerinin hepsi ele geçti.

Ve Piyale Paşa, muzaffer Osmanlı donanmasıyla 27 Eylül sabahı İstanbul’a döndü. Kanuni Sultan Süleyman, yanında vezirleri ve elçilerle birlikte, donanmasını seyretmek için Sarayburnu’na inmişti.

Donanmay-ı Hümayun’un önünde, seren direkleri kırılmış, ele geçirilmiş olan 19 muazzam düşman gemisi geliyordu. Bu gemilerin güvertelerine başları açık binlerce düşman esiri doldurulmuştu.

İçlerinde Avrupa’nın en tanınmış prens, asilzade, general ve amiralleri bulunuyordu.

Büyük düşman bayrakları, kadırgaların arkasından denize serilmişti.

Donanmay-ı Hümayun, bütün toplarını kuru sıkı ateşleyerek cihan hakanı Kanuni Sultan Süleyman’ı selamladı. Manzara, hayal bile edilemeyecek bir haşmet arzediyordu.

Kanuni Sultan Süleyman, bu müthiş manzara karşısında yanındaki vezirlere ve elçilere dönüp, Osmanlı’nın neden yüzlerce yıl zaferden zafere koştuğunu bizlere anlatan şu cümleleri söyledi :

” İşte insan bütün bunları görüp de gurura kapılmamalı. Herşeyin Cenab-ı Hakk ‘ın inayetiyle olduğunu hatırlayıp Allah’a şükretmelidir. “

Cerbe, tarihimizde Preveze’den sonra kazandığımız en büyük deniz zaferidir. Cerbe’de bulunmak, Preveze’de bulunmak gibi Osmanlı levendleri arasında büyük şeref sayılmış ve katılanlar her zaman övülmüştü…

Yazar
Kırmızılar Tarih

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen