Covid 19 Küresel Bir İmdat Mı?

 

Covid 19 küresel bir imdat mı? diye sorarak başladım, yazmaya. Bu sorulara Belçika’ da Brüksel Vrije Üniversitesi’nde bir akademisyen olan REIJER HENDRİKSE makalesini okuyunca, doğru sorular sormanın düşüncenin temeli olduğunu bir kere daha anladım. Reijer Hendrikse diyor ki

“Dünyanın süper güçleri savaş tehdidini artıracak mı yoksa taviz verecekler mi yoksa zaten yeni bir yerleşimin konturlarına mı bakıyoruz? 

Dahası, dünya ekonomisi bir uçurumdan düşüyor ve hala en kötüsü, birçok küçük ve orta ölçekli işletme iflasla karşı karşıya kalırken, Alibaba, Amazon ve diğer birkaç büyük teknoloji işlerini büyük ölçüde genişletiyor. 

Korona sonrası dünya neye benzeyecek? 

Kapitalizm hayatta kalacak mı?

Ne olacağını tahmin ederken, en büyük toplumsal aksaklıklardan biri geleneksel sosyalleşmenin yani fiziksel temasın kaybıdır, hepimiz evlerimizde kilitlenmiş, dijital arayüzlere zorlanırken, sürekli olarak gözetim kapitalizminin genişleyen makinasına veri sızmaktadır. Anlık olarak bir alternatifimiz olmasa da, anı yakaladığımızdan emin olsak iyi olur: bu yıkıcı virüs, toplumsal yeniden programlama için, iyi ya da kötü, inanılmaz bir olasılık sunuyor. Unutmayalım ki bu kriz sadece biyolojik değil, aynı zamanda derin bir şekilde politiktir. Yazının çevirisine ulaşabileceğiniz link aşağıdadır.

https://daktilo1984.com/ceviriler/neoliberalizmin-devri-kapandi-neo-illiberalizm-cagina-hosgeldiniz/ 

Okumadan düşünemezsiniz. Araştırmadan Yazamazsınız. Yazdığınızı paylaşırsanız ” six degress of separation” (altı dereceli bağlantı) olabilir ise kelebek etkisi yaratabilirsiniz, Reijer Hendrikse gibi.

postcovid19economy ( covid 19 sonrası ekonomi) dijitalleşecek. Dijitalleşme bir yanda dijital diktatörlükleri yaratırken diğer yanda KOBİ lere, girişimcilere sosyal medya ile fikirlerini, ürünlerini pazarlayarak varlığını sürdürebilecekleri özgür !!! dijital ortam yaratıyor. AVM lere giden yok dünyada. Tedarik zinciri yeniden yapılanıyor. Biruni-Ahi Evran Dijital Kümelenme Modeli bugün “Degrow economy “adı verilen kavramın temelini oluşturuyor. Tarih Bilinci olmadan geleceği şekillendiremezsiniz. Türk ekonomi tarihi bugün aradığımız yanıtları taşıyor. DeGrowth ve  Biruni-Ahi Evran Dijital Kümelenme Modeli nin ilkesi aynı.

“Bir ekonomi her zaman büyümek zorunda mı? Şirketlerin büyümek için bir sınırı yok mu? Dünyadaki birçok problemin temel kaynağı olarak durmaksızın büyümeyi hedefleyen ekonomik modellerin olduğunu düşünen insanlar var ve bu sayı gittikçe artıyor… Ekolojik iktisat, sınırsız büyüyemeyeceğimizi bize ispatlayan bir alan ve kısıtlı kaynaklara göre ekonomik modellerin belirlenmesini bize söylüyor. Degrowth bunun nasıl yapılacağını söyleyen modellerden biri. Basitçe gönüllü küçülme ile büyüme psikolojisinden çıkıp ekonominin farklı örgütlenmesini savunan bir iktisat alanı. Concordia Üniversite’sinden Dr. Bengi Akbulut ile Gülay Özkan aşağıda ki linkde DEGROWTH anlatıyor, izlemenizi öneriyorum.”

https://www.youtube.com/watch?v=1RuEgUmr0rI 

Ekonomipolitik gerçeklerin altında toplumların psikososyal algıları yatar.Davranış ekonomisi üzerinde çok sayıda yayın var. Post covid 19 sonrası ne ekonomi ne de politika aynı kalamaz. Post covid19 insanların yaşam algısını da çok değiştirecek. Hızlı tüketim çılgınlığı sona eriyor, Doğaya dönüş hızlanıyor.Sanat insanın yaşamı bağlar. Amerikan kültür emperyalizmi -psikolojik covid19- artık ne medyası ne de sineması ile varlığını sürdüremez. Egüncerler (bloggers) düşüncenin gücünü ortaya koyarken, sanal düşünce ağları -digital think tanks- kollektif bilinci yaratacak. Yapılması gereken çok basit bir şey aslında “doğanın sesini” dinlemek, Richard Feynman gibi. Asyanın coğrafi merkezi TUVA müziği KHÖMEİ ile Richard Feynman gibi herkes bir gün TUVA nın dostu olacak. http://www.fotuva.org/ , www.fotuva.org Tuva dostu olursa insanlık, Dünyayı yönetenler!!! covid19 dan bir ders alabilir. 

https://www.youtube.com/watch?v=fuqm4FGzo20 

1988 BBC ‘Horizon’ documentary on the Noble Prize winner Richard Feynman and his attempt to visit Tannu Tuva.İzlemesi için paylasın tuva dostu dostlarınız ile .Richard Feynman tüm kitaplarını okumanızı öneriyorum. Eminim Richard Feynman hiç şaka yapmaz ne bilim ile ne de sanat ile. Covid-19 is last 911.S.O.S. 

 

Yazar
Cahit GÜNAYDIN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen