Dr. Mehmet Güneş sadece usta bir şair değil, millî, dini ve tarihi konularda ciddi araştırmalara dayalı çok sayıda eserleri, makaleleri bulunan değerli bir Türk münevveridir. Son kitabının konusu kapağındaki adıyla “Gönül Dilimiz Türkülerimiz”.
Halk müziği diye tanımlanan Türküler, aslında belirtilen türün çapının çok daha üzerinde etkileri bulunan, millî kimliğimizi belirleyen, Türk toplumunun sosyo-psikolojik yapısını yansıtan temel unsurlardan biridir. Nevzat Kösoğlu “mahşerde birbirimizi türkülerimizden tanıyacağız” derken türkülerin toplumsal hayatımızdaki önemini işaret ediyordu.
Dr. Güneş eserine şu dörtlükle başlıyor : “Asırların nefesinden iz vardır/ Sevda ateşinden kalmış köz vardır/ Ehline ayandır bizim türküler” …ve devamında şöyle diyor: “Türkülerimiz her yanımızı esrarlı bir şafak ışığıyla saran gönül dünyamızın sönmeyen yıldızıdır. …türküler en yalın haliyle ama en güzel biçimde bizim kültürümüzü terennüm ettiği için binlerce yıldan beri gönülden gönüle, dilden dile dolaşıp nesilden nesile ulaşır.. Türkülerimizi bilmeden Türk’ü bilirim demek, alfabeyi bilmeden kitap okumaya benzer.”
Mehmet Güneş kitabında türküler aracılığıyla etraflı bir “Türk Dünyası haritası“ çiziyor; Doğu Türkistan’dan Kerkük’e, Kırım’dan Azerbaycan’a kadar geniş bir alanda milletimizin yaşadığı acıları, ümitleri, çileleri dillendiriyor. Son bölümde ise yakın tarihimizin en kritik konularından birini, Sarıkamış Harekâtı’nı, Enver Paşa ve İttihatçıları ele aldığı makalesi yer alıyor. Bir tarihçi dikkatiyle, objektif verilere dayanılarak yazılan bu makale çok tartışılan ama çoğu defa sathi bilgilerle yanlış hükümler verilen bu harekâtı her aydınımızın okumasında yarar var. Son cümlem şu olacak; muhafazakârlarımızın, aydınlarımızın hatta milliyetçilerimizin çoğu Dr. Mehmet Güneş’i az tanıyor; çünkü şiirlerine, yakın tarihimizle ve şahsiyetleriyle ilgili, ciddi emek ve araştırma yaparak hazırladığı kitap ve makalelerine gazete ve TV’lerde milliyetçi kimliğinden ötürü yer verilmiyor, böylelikle geniş kitlelerle muhatap olması engelleniyor. Bu çember etkili olduğu sürece genç nesillerimizin milliyetçi yayınlardan haberdar olmaları, onları okuyarak millî kimlikle tarih bilinci kazanmaları kolay olmayacaktır.
[i] Türk Ocakları Eski Genel Başkanı, ATO Meclisi Eski Başkanı, yazar-mütefekkîr