Elveda Çerkesya
Yazar: Mehdi Nüzhet Çetinbaş
Yayınevi: Çınaraltı Yayınları
ISBN: 978-605-5563-92-9
Sayfa Sayısı: 320
Yayım Tarihi: 2018
Baskı: 2
Hazırlayan: Mehmet MEMİŞ, (E) Öğretmen
Bu kitap,bir mazlum halkın insanlığın vicdanına arz-ı halidir.
Olup bitene şahitlik edenleri dinlemiş bir bilgenin zihninde ve yüreğinde yıllarca
saklandıktan sonra onun kaleminden yazıya dökülmüştür.
Keşke hepsi kurgu olsaydı.Ama değil…
Bu roman Kafkasya’dan Balkanlar’a ardından Anadolu’ya savrulmuş bir
Çerkes ailesinin gerçek tarihidir. (Tanıtım bülteninden)
********
“ Bugün tarih 21 mayıs 1864. Sizler farkında olmadan büyük bir olayın kahramanı oluyorsunuz.” cümlesi başlayan Kara Deniz’in doğusunda Kafkaslardan, batısındaki Balkanlara savruluş, orada bir düzen kurmuşken on üç yıl sonra, 1877 de Anadolu’ya göçün hikayesi. Elveda Çerkesya ,yazarımızın olaylara birinci ve ikinci dereceden şahit olanlardan dinlediği hikayeleri romanlaştırarak anlattığı bir kitap. Kitap Çerkezlerin Kafkaslarda İmam Şamilden beri on yıllarca süren vatanlarına savunma mücadelelerini, sayı ve silah bakımından kat be kat üstün olan Ruslara kaşı adeta yok olarak kaybedişlerini, arkasından sürgünlerini bir aileyi merkeze alarak anlatıyor. Bu çerçevede Çerkezlerin aile ve akrabalarına ne kadar düşkün olduklarını, aile büyüklerinin otoritesine bağlı olduklarını, sülaleler şeklinde örgütlendiklerini, kız erkek ilişkilerinde belli kurallar/ geleneklere bağlı olarak serbest olduklarını, halk hekimliğinin onlar arasında geçerli olduğunu okuyoruz. Bu bakımdan kitap bir belgesel niteliğindedir. Kitapta bazı diyaloglar Türkçenin yanında Çerkezce olarak yazılmıştır.
Romanın şahsiyetlerini oluşturan Koblı ailesinden kişilerin yaşantıları çerçevesinde Kafkasya mücadeleleri, Kara Denizden Şumnu’ya göç, orada kendi köylerini kurmaları, Balkanlardaki siyasi çekişmeler,1877 Osmanlı- Rus harbi, balkanlardan Anadolu’ya göç, Doğu Marmara’ya iskan ediliş, Birinci Dünya savaşında Suriye ve Çanakkale cepheleri, son olarak İstiklal Savaşına değinilmiştir.
Elveda Çerkesya, yüz yıldan fazla bir zamandır Türkiye’de birlikte yaşadığımız Çerkezleri yakından tanımak onların vatan mücadelelerini ve sürgünlerini ayrıntı ile bilmek isteyenlerin ibretle okuyacağı bir kitap.
Kafkaslardaki yara daha kapanmamıştır, hâlâ kanamaya devam etmektedir. Çerkesya’dan, Kırım’dan, Ahıska’dan sürülenler vatanlarını unutmamışlardır; bir gün oralara dönme ülküsü ile yaşamaktadırlar.