En Yüce Şey; Yaptığın Bir İyilik Yüzünden Yargılanıyor Olmaktır
(Marcus Aurelius)
ÖYLEYSE İYİLİK NE?
İyilik (erdem, fazilet); malını çok sevmesine rağmen onu; akrabaya, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve özgürlüğü ellerinden alınanlara vermektir. Söz verdikleri zaman sözlerinde durmak, şiddetli zorluk ve darlıklara, hastalıklara, savaşın kızıştığı durumlarda sabredip, direnerek göğüs germektir. Sorumluluk bilincine sahip olmaktır.
MAZLUMUN YANINDA OLMAK
Yola terk edilmiş bebelere, kapı önlerine, cami avlularına, karakol kapılarına, ya da köprü altlarına bırakılmış kimsesiz yavrulara sahip çıkmaktır iyilik.
İhsandır ve ikramdır.
El açıp, kapına gelip isteyenlere ve özgürlüğü elinden alınanlara vermektir. Özgürlüğü elinden alınanlar o gün köleler idi. Bugün ise insan için, Allah için, hak hukuk için, adalet için mücadele verdiğinden dolayı özgürlüğü elinden alınan, hapse düşen, mahkûm olan herkestir, onların yakınlarıdır. İyilik mazlumdan yana olmaktır.
İYİLİK, İNSANIN DEĞİŞMEZ DEĞERİDİR
Bunlar zamanın ve mekâna göre değişmeyen ebedî doğrulardır.
İnsanlara iyilik yapmak, fedakârlıkta bulunmak, başkalarına karşılıksız yardım etmek bir erdemdir. Sevmek bir erdemdir. Zulme karşı gelmek, adaleti istemek ve tesis etmek bir erdemdir. Kötülükten tiksinmek, çirkine karşı sırt çevirmek, güzel, doğru ve iyi olana sarılmak bir erdemdir. Bunlar hiçbir zaman ve zeminde değişmezler.
YARGILANMA KONUSU OLABİLİR Mİ BUNLAR?
Bazen…
İnsan bazen, yaptığı bu iyilikler yüzünden yargılanıyor olabilir.
Ey İnsan! İşte o zaman bu yargılanmanın, senin için en yüce bir duygu ve ulvi bir şeref kazanımı olduğu bilinciyle gururlanmalısın.
VE DUA:
İyi Olan Allah’ım (EL BERR),
Bizi iyiler arasına kat (EBRAR),
İyilik yapmamızı lütfet bize (BİRR).
Biz Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz Allah’ım.
Hayırlar diliyorum
Ankara; 03 Mayıs 2020
Prof. Dr. Orhan Arslan