İngiltere de yapılan bir araştırmada, felsefe dersinin sosyal katmanın en dibine itilmiş çocukların kavrama gücünü geliştirdiği belirlendi. Bu araştırma, BBC’nin Türkçe haberlerine konu oldu.
“Felsefe bizim ülkemizde hor görülür. Halbuki bilimlerin anasıdır. Ancak ülkemizde bilim üretilmediği için felsefe de “boş adamın işi” olarak görülür. Ancak eğitim üzerine yapılan araştırmalar felsefe dersi gören öğrencilerin diğer derslerde de başarılı olduklarını ortaya koyuyor.
İlkokul çocukları arasında İngiltere’de yapılan bir araştırma haftalık felsefe dersinin öğrencilerin matematik ve okuma-yazma yeteneklerine katkı sunabileceğini ortaya koydu.
Araştırma kapsamında İngiltere’de bulunan 48 okuldan 9 ve 10 yaşlarında 3 bin öğrenci birer saatlik sorgulama, mantık ve argüman geliştirme dersine katıldı.
Eğitim Vakfı Fonu’nun yaptığı çalışmada öğrencilerin okuma ve matematik seviyelerinde bir yıl içinde ortalama olarak iki ay süresince iyileşme gözlendi.
Çocuklar için Felsefe (P4C) isimli programda dezavantajlı gruplardan gelen öğrencilerin yazma yeteneklerinde de iyileşme gözlendi.
Program Fonu yoksul çocuklar için ayrılan paranın en yararlı şekilde nasıl kullanılması gerektiğine dair yaptığı çalışmanın bir parçası.
Araştırmaya katılan dezavantajlı çocukların – yoksulluk yardımından faydalanan çocukların – okuma yeteneklerinde dört ay içinde, matematik yeteneklerinde üç ay içinde ve yazma yeteneklerinde iki ay içinde iyileşme gözlendi.
Nasıl uygulanıyor?
Tipik bir felsefe sınıfında çocuklarla yapılan uygulama şöyle: Öğretmen ve öğrenciler bir daire etrafında otururlar ve ilgilerini çekebilecek bir video klip izlerler ya da bir haber okurlar. Sonrasında sessizce konu üzerine düşünürler.
Arkasından sınıf küçük gruplara ya da çiftlere ayrılarak konu hakkında soruları tartışırlar. Sonra tüm sınıf tartışma için biraraya gelir.
Tartışılan konular arasında örneğin sağlıklı bir kalbin, kendi sağlığına dikkat etmemiş bir hastaya nakledilmesi doğru mudur gibi başlıklar bulunuyor.
Araştırma ekibinin başındaki isim olan Profesör Stephen Gorard, felsefe dersinin “Özellikle yüksek dezavantajlı gruplardan gelen çocuklar için işe yaradığını” söylüyor. Gorard “Bu bizim için dezavantajlarla başetmek konusunda oldukça cesaret verici” diyor.
Araştırmaya göre öğrenci başına 30 sterlin harcanarak verilecek felsefe dersleriyle okullar dezavantajlı öğrenciler için ayrılan parayı verimli şekilde kullanabilir.”
————————————————————————–
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/07/150710_felsefe_basarida_etkili