Greenwashıng* –Yeşil Masal*- Karşı Ceo’lar Ne Yapmalı?

Son yıllar da BM sürdürülebilir kalkınma amaçları ve AB yeşil mutabakat döngüsel ekonomi eylem planı hakkında bir çok zirveye online ve offline katıldım. COP26 dan,  IPCC ye birçok iklim değişikliği raporlarını okudum. Bu konuda CEO’lar İçin Yeşil Dönüşüm Rehberi adlı bir kitap yayınladım hem online, hem de offline. Döngüsel inovasyon ekonomisi platformunda #diep2053 bu konulardaki gelişmeleri paylaştım.

Şirketlerin toplum içindeki yeri hiç olmadığı kadar tartışılıyor. Sürdürülebilir şirketler 2050 de net sıfır emisyon hedefi verip, karbon ve su ayak izlerini hem fabrikalarında, hem de ürünlerinde azaltmak için canla, başla çalışıyor ve Sürdürülebilirlik raporlarında bunları bilimsel ve teknik denetimlerden geçtikten sonra yayınlıyorlar, saydam ve güvenilir bir biçimde topluma, doğaya hesap veriyorlar. Şirketlerin çoğu ise doğrusal ekonomiyi bırakıp, döngüsel ekonomiye geçmek için gerekli yeşil teknolojiye –düşük karbon teknolojisi-  yatırım yapmadıklarından greenwashing anlatıyorlar. Greenwashing yeşil badana diye tercüme ediyorlar ben ise yeşil masal anlatıyorlar diye Türkçeleştiriyorum. Bu konuda ki yeşil masalımı https://www.youtube.com/@consuLTurk videosunu izler ve okursanız, neden yeşil masal dediğim daha iyi anlaşılabilir. 

“Hepimiz hayatlarımızın lideri olabiliriz, diyor Kale Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay. Bunun için ilk adım kendimize “Ben ne yapabilirim?” sorusunu sormak. “Yerdeki taşı alıp kenara koymak bile dünyaya şifadır. 

Şirket liderleri de ‘egosistem’den ‘ekosistem’e geçerek çevre için sosyal bir lider haline gelmeliler!”

Link-1 alıntı 

https://fastcompany.com.tr/dergi/onarici-liderlik/

Chartered Institute of Marketing tarafından İngiltere’de 200 pazarlama uzmanıyla gerçekleştirilen ankete göre pazarlamacıların yüzde 49’u, sürdürülebilirlik konusundaki düzenlemeler sıklaştıkça greenwashing ile suçlanmaktan korktukları için sürdürülebilirlik odağında kampanya düzenlemekten çekiniyor. Aynı araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 63’ü markaların etik olmadığına, yalnızca ticari nedenlerle sürdürülebilir uygulamalar gerçekleştirdiğine inanıyor.

Link-2 alıntı

 https://www.surdurulebiliruretim.com/surdurulebilirlikte-bir-tuzak-greenwashing/

Katıldığım Sürdürülebilirlik zirvelerinin birinde İSO 500 şirketlerinin CEO’ların biri; sürdürülebilirlik konusunda birçok düşük karbon teknolojisi yatırımlarımız var ama greenwashing diye algılanır diye çekindiğimizden bu konularda açıklama yapamadık dediği için bu e-güncemi yazdım. Diğer yandan gerek ülkemizde, gerek dünyada bir çok şirket greenwashing –yeşil masal– anlatarak, gezegeni yok oluşa doğru hızla götürüyor. COP27 de fosil yakıt lobilerinin ne kadar etkili olduğu net olarak ortaya çıktı. Gezegeni kirleten, iklim değişimini yaratan şirketlerin olduğu devletler, en çok hasar gören ülkelere yardım etmiyor ve ekolojik borçlarını ödemiyor, ekokırım devam ediyor, gezegende…

Dünyanın sonunu artık net olarak yeşil şirketler ile kara şirketlerin çıkar savaşı belirleyecek.

Sürdürülebilir sanayi 5.0. önder CEO’ları ise dünyamızı onaracak. Dünyayı Zeynep Bodur Okyay gibi sürdürülebilir önder CEO’lar kurtaracak, sorumlu üretim yaparak. Sorumlu Tüketiciler olarak bizler aldığımız her ürünün su ve karbon ayak izini sorgulamalıyız, doğanın yaşam hakkını savunmak istiyorsak. CEO’lar için yeşil dönüşüm rehberi ne kadar çok CEO nun eline geçerse, epostasına düşer ise #diep2053 greenwashing karşı bir deniz feneri gibi ayakta durabilir, BM sürdürülebilir amaçlarının 17. Olan ortak amaçlar da bir araya gelerek; BM sürdürülebilir amaçlarının 9. Olan sanayide inovasyon alt yapısı kurmak için CiLAB TEAM lerde yeşil dönüşümü gerçekleştirebilir. #diep2053 top10 CEO liste; sürdürülebilir sanayi 5.0. önder CEO listesi bu düşünce ile oluşturuldu.   

Dünyanın her yerinde ekolojik okur yazarlar, gezegeni savunmak için, elinden geleni yapıyor. Sorumlu tüketiciler olarak, Greenwashing karşı uyanık olabiliriz, her satın aldığımız üründe.

Link-3 REALİST ÜTOPYA    https://www.instagram.com/p/Ck_GVcZIadu/

Yazar
Cahit GÜNAYDIN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen