‘İpekiş yıkılıyor; bir tarih yok ediliyor’


9 günlük bayram tatilini fırsat bilenler, mahkemece iptal edilen imar planına dayanılarak verilen inşaat ruhsatının daha iptal edilmemesini bahane ederek, tarihi İpekiş fabrikasında yıkıma başladı.

 
Tarihi İpekiş fabrikası için düzenlenen yapı ruhsatına açılan dava devam ediyor. Yer sahipleri davanın devam etmesine rağmen, inşaat ruhsatının iptal edilmemesini bahane ederek, 9 gün sürecek bayram tatilini fırsat bilip yıkım çalışmalarını başlattı.
Konu ile alakalı yıkım sahasında dışarıdan gözlem yapan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Eralp Atabek, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, Bursa Atatürk Stadyumunu Korutma ve Yaşatma Derneği (BASKOD) Başkanı Ali Küçüksarı çeşitli saptamalarda bulundular.

Şimşek: Utanç vesikası

İpekiş fabrikasının temelinin 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından atıldığını hatırlatan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, “Burası, Bursa’nın en değerli endüstriyel, en değerli kültür hazinesi. Bursa’nın düşman işgalinin kurtuluşunun 94’ncü yılında, böyle bir yatırımın yerle yeksan oluşunu bir mimar olarak kınıyorum. Bildiğiniz gibi İpekiş özel bir firmaya ait bir mülk. Fakat biz inanıyoruz ki kentlerde öyle mekânlar vardır ki öyle özel mekanlar vardır ki sahiplerinden çok daha fazla kente ve kentliye fayda sağlar. Zaman içerisinde bu kentin aidiyet duygusuyla sahiplerinden çok daha fazla kente ve kentliye ait olur. İpekiş de bu mekanlardan bir tanesidir. Bu yıkımı onaylayanlar, hukuksuz şekilde yargı kararlarını beklemeksizin bir bayram arifesinde bu yıkımı başlatanlar Bursa için bir utanç vesikası olacaklardır. Bu kişileri bu yöneticileri kınıyor, Bursa kentine Bursa halkına şikâyet ediyoruz” diye konuştu.

Atatürk Stadı ve civarının, Cumhuriyet değerleri olarak korunması yönündeki çalışmalara katıldığını belirten Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Eralp Atabek ise şunları söyledi:

“Buna ilişkin buradaki sürecin hukuki takibiyle uğraşıyorum. Burada arkamızda gördüğünüz bina İpekiş binası. Cumhuriyet kazanımları kapsamında, Cumhuriyet aksı dediğimiz Atatürk Stadı’ndan başlayarak Merinos’a kadar giden aksta yer alan, Cumhuriyet sanayi devrimi içinde önemli bir yer işgal eden, Bursa’nın geçmişinde de güçlü anıları olan bir bölgedeyiz. Bu bölgenin korunması adına yıllardır süren bir mücadelemiz var. Bu mücadele kapsamında Atatürk Stadı’nı ve İpekiş’i içine alan plan değişikliğinin iptali aşamalarında çeşitli davalar açtık. Bu kapsamda burada açtığımız dava iptalle sonuçlandı. Ve Atatürk Stadı civarının planını değiştiren, Atatürk Stadı’nı ortadan kaldıran plan iptal edilmiş durumdadır. Buna rağmen planın içindeki İpekiş fabrikasında görülen yıkımlar yapılmakta. Hukuki çerçevesini açıklamak bakımından burada, bu plan bölgesinde 3 tane iptal kararı olduğunu ve birinin Danıştay’ca onandığını belirtmek isterim. Aynı zamanda burada İpekiş alanında yapılmak istenen termal turizm tesisi için Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanan projeye ilişkin iptal davasında da bizim görüşlerimiz oranında bir bilirkişi raporu düzenlenmiştir. Yakında iptal kararı da çıkacağını düşünüyorum.

Her şeye rağmen, gündemde yer alan iptal kararlarına rağmen buraya bir yapı ruhsatı verilmiştir. Verilen yapı ruhsatına da iptal davası açmış durumdayız. Fakat bunu fırsat bilen, bayramı fırsat bilen, 9 günlük boşluğu fırsat bilen İpekiş sahibi şirket, arkamızda gördüğünüz gibi bölük pörçük bina yıkımları yapmakta ve bütün binalara zarar vererek bu binaların kullanılmaz hale gelmesini sağlamaya çalışmaktadır bizce. Sözüne ettiğim davaların bir kısmında taraf, bir kısmından da haberdar olan şirket, bu yıkımı bilinçli olarak yaptı diye düşünüyoruz. Daha sonra da milli servet öyküsünün arkasına dayanarak buraların korunması gerektiğine, eğer buralara sahip çıkılmazsa esrarkeşin, eroinmanın geleceğini iddia ederek, korunmaya ve yapılaştırmaya zemin hazırlayacağını düşünüyorum. Bu sebeple buradaki çalışmaların biran önce durdurulması gerektiği düşüncesindeyim ve bunu da Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile birlikte Bursa Barosu ve diğer çevreci örgütler üzerinden takip halinde tutacağız. Burada yapılan işlemin yasadışı olduğunu ama bir fırsatçılık sonucunda yıkılıp, emrivaki yapılmak istendiğini düşünüyoruz. Bu sebeple bu yıkımı biran önce Osmangazi Belediyesi’nin durdurmasını istiyoruz.”

Küçüksarı: Sıra Kültürpark’a gelecek

Stadyum, İpekiş ve Kültürpark’ın korunması ilgili tüm Bursalılarla beraber mücadele edeceklerini belirten BASKOD Başkanı Ali Küçüksarı da, “Bizler Cumhuriyet aksını kentliler adına korumak adına uzun zamandır uğraşıyoruz. Önce stadyum ile ilgili mücadele başlattık sonra İpekiş’in korunması ile ilgili bir mücadele başlattık. Burası, hepimizin bildiği gibi kentlilik bilincinin oluşmasında ve kente aidiyetin oluşmasında çok önemli bir alan. Biz buradaki yıkımların önüne geçmeye çalışıyoruz arkadaşlarımızla beraber. Bundan sonra sıranın Kültürpark’a geleceğini düşünüyoruz ve bu anlamda Bursa adına yaşanabilir alanların korunması için elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz. Stadyum, İpekiş ve Kültürpark’ın korunması ilgili tüm Bursalılarla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

———————————————————————-
11 Eylül 2016 Pazar

http://www.bursaport.com/haber/guncel/ipekis-yikiliyor-bir-tarih-yok-ediliyor-78754.html
 
Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen