Mariana  Mazzucato’ Nun Yenileşim Ekonomisinde Değer Gaspı Tesbitine Bir Çözüm Önerisi

Tam boy görmek için tıklayın.

Mariana Mazzucato nun EU GREEN DEAL in mimarı olması yanında, ABD gibi bir çok devletin Yeşil Dönüşüm Stratejilerinin belirlenmesinde kitapları rehber oluyor.

https://www.ucl.ac.uk/bartlett/public-purpose/news/2024/apr/professor-mazzucato-advises-biden-administration-us-industrial-policy?fbclid=I

CEO ların yeşil dönüşüm rehberinde Mariana Mazzucato fotoğrafı yanında düşüncelerine kısaca yer verdim. Döngüsel yenileşim atölye takımı el kitabında ise daha geniş alıntı yaptım. Her şeyin değeri kitabının  yedinci bölümünde ki YENİLEŞİM EKONOMİSİNDE DEĞER GASPI* tesbitlerine çözüm olarak,  #cilabteams on X geliştirilmesi rastlantı değil. Söz konusu kitabın Yedinci bölümden bazı alıntılar ile John Elkington un yeşil kuğularının kanatlarının nasıl kırıldığını  açıkladığını  yazmak isterim, Mariana Mazzucato nun  cümleleri ile .

Söz konusu kitap, sayfa 188 den alıntı.

Yenileşim ekonomisinde  değer gaspı  çeşitli şekillerde  oluşur.

Birincisi,  finans  sektörünün (bilhassa  risk sermayesi  ve hisse  senedi  piyasası ) teknoloji yaratma  süreciyle karşılıklı  etkileşime  girme  tarzıyla  değer  gasp edilir.

İkincisi fikri  mülkiyet  hakları sisteminin  evrilme  şekli  değer  gaspını  mümkün  kılar. Üçüncü  olarak   sağlık  enerji  veya  geniş  band  gibi  farklı   sektörlerde  yenileşimci  ürünlerin  fiyatlarının  , bu  ürünlere  yapılan  KOLEKTİF KATKIYI  YANSITMAMASI nedeniyle gasp edilir.

 

YENİLEŞİM  nadiren  yalıtılmış  olarak  gerçekleşir. Aksine  doğası  gereği  ileri  düzeyde  kümülatif  bir süreçtir.

1997- 2004  arası  önemli yenileşimlerin  yalnızca %10 patentlenmiş, bugün  patent  sisteminin  yenileşim  ekonomisini desteklemediği açıttır.

Stratejik patentler ile rakiplerin yenileşim kapasitesi engelleniyor  ve üniversitelerin açık bilim  modeli ile  bilgi toplumu  kurmasını engelliyor.

Dijital oligopol şirketler,  kamunun sağladığı finansman ve alt yapı ile elde ettikleri trilyonlarca dolar ile borsa hisselerini kendileri satın alarak,  elde ettiği finans kapital ile  yenileşimci rakiplerini büyümeden satın almaktadır. Kamu otoritesi;  borsa hisse değerlerinden elde ettiği geliri, üretken yatırımlara  yönelmesini sağlamalıdır.

Yenileşim  olmaksızın  sürdürülebilir   büyüme  hayali  kurmak zordur. Yenileşimin  hızına ve  hedefine  ve  yaratılan yeni  değerin  farklı  yaratıcıları  arasında  yapılan  pazarlıklara  özen göstermek gerekir.

Birincisi  yenileşimin  tarafsız  bir  kavram  olmadığının  anlaşılması  kritik  önem  taşır. İkinci olarak, yenileşimin  hem belli bir hızı ve  hem de  hedefi vardır. İklim  değişimi,  veya  sosyal hizmetler gibi sosyal ve teknolojik   büyük  tehditler ile  daha  iyi  mücadele  etmek  için  misyon  odaklı  döngüsel yenileşim  hakkında  daha  fazla  tartışılması  gerekiyor. Enformasyon  teknoloji  devrimini  seçip  yönlendirdiğimiz  gibi  misyon  odaklı  EKOSOSYAL döngüsel yenileşim takımlarını  seçip  yönlendirebiliriz. 

Üçüncüsü  yenileşim  kolektif  olarak  üretilir, dolaysıyla  sağladığı  faydaların  da kolektif  olarak  paylaşılması  gerekir.

Paylaşım  ekonomisi  ,  birkaç  şirketin  kamusal  altyapıyı  bedelsiz  kullanma  gücüne  ve  ağ  sistemi  ekonomisi dinamiklerinin  bir  piyasayı  tekelleştirme  imkanına  dayanmamalıdır.

Teknoloji ve temelinde  yatan  ağ sistemleri  kolektif  olarak  üretildi, dolaysıyla  kolektif  pazarlığa  tabi olmalıdır. “

Kitapda çok detaylı analizi yapılan ve kanıtlanan bu tesbit AKI AĞI nın teorik referansıdır.

Döngüsel Yenileşim Atölye  Takımı  El Kitabında detaylı anlattığımız ekososyal inovasyon projeleri bu yenileşim ekonomisi değer gaspını* engellemek ve yeşil kuğuların  kuluçka  ortamını  geliştirmek için tasarlandı. Yeşil dönüşümün önderi olan CEO ların sürdürülebilir bir marka yaratmak için ESG kriterlerine  göre  performans sistemleri  kurduklarını gözlemliyoruz, yeşil dönüşüm zirvelerinde bu projelerini anlatıyorlar. Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarını, sürdürülebilirlik raporu yazan tüm şirket yönetim kurulu başkan ve yönetim kurulları  çok iyi biliyor. Üst düzey yöneticileri  uzun yıllardır  TKYD, TEİD gibi kurumlar ile BM SKA gündemde tutuyor. Yeşil Kuğuları yaratmada sürdürülebilirlik  raporu yazan markaların direktörleri önemli rol oynuyor. Sürdürülebilirlik komitesinde, sürdürülebilir marka stratejileri gözden geçirilerek, grenwashing algısı önlenebilir, ESG etkisi artırılabilir. 2023 yılı Eylül ayında Sürdürülebilir Markalar Zirvesi’nin ana teması “Yereli Canlandırmak” olarak belirlenmişti. Ülkemizden ve dünyadan pek çok marka temsilcisi sürdürülebilirlik adına yaptıklarını anlattı. Hedef “daha az kötü olmak” yani markanın topluma, çevreye verdiği zararı azaltmak olduğunda, sonuç daha az sağlıksız ürün, daha az kirli hava, daha az CO2 salımı oluyor.

Oysa hedef “ Sürdürülebilir marka olmak” olduğunda güvenli ürün, temiz su, temiz toprak, kapsayıcı marka sonucuna ulaşılıyor.

Markalar, “ ESG ” odaklı performans  (Bu amaç, toplum ve çevre için ölçülebilir olumlu etki yaratabilecek döngüsel yenileşim  misyonu olabilir) odaklı olmak için , döngüsel yenileşim atölye takımlarını   #cilabteams on X  kurmalıdır.

Markanın yeni sürdürülebilir  misyonu;  müşteri bağlılığını ve doğaya saygılı üretim güvenini artırırken,  çalışanı elde tutma gibi boyutlarda da iyileşme sağlar. Döngüsel yenileşim projelerinde yer alma motivasyonunu  olumlu yönde etkiler.

Sürdürülebilirlik raporu sadece bir halkla ilişkiler aracı , PR olmamalıdır.

(Ne var ki çoğu marka için böyle). Sürdürülebilir BİST de kaç firma var, sürdürülebilirlik raporlarında  #cilabteams ekososyal inovasyon projeleri görebiliyor muyuz.

Bugün markaların, son yüz yıldır yaptıklarından farklı işler yapmaları gerekiyor.

No nauture, No  future  sözünü içselleştirmesi ve marka DNA sına kodlaması bekleniyor.

 Yeşil dönüşüm önderi CEO ların; İnsan davranışlarını arzu ettikleri yönde etkileme güçlerini, dünyanın ihtiyacı olan yeşil dönüşüm için kullanabilir.  Gezegeni kurtarması için  çizgi romanlardan  süperman leri, örümcek adamların çıkmasını beklemekten vaz geçmek gerekir.

Sorumlu tüketiciler, sorumlu üreticiler yaratır. Sorumlu, duyarlı yeşil dönüşüm önderi CEO lar da Yeşil Kuğuları kuluçkadan çıkartır. Dünya da ve ülkemizde bir çok yeşil kuğu kanatlandı. Yenileşim ekonomisinde değer gaspı önlenebilir, iklim değişimi iki derece tutmak için. #cilabteams on X.   Bir yeşil kuğu öyküsü örnek olabilir, karbon ve su ayak izinizi giysilerinizde azaltmak için. Dijital ürün pasaportlarında her ürünün su ve karbon ayak izi olacak, sorumlu tüketici  bu bilinç de ürünleri seçecek.

https://www.ekoiq.com/dongusel-ekonomi-modeli-ile-bilincli-bir-moda-akimi-mumkun/

LİNK inde detayını göreceğiniz döngüsel ekonomi modelini Oya Uzun şöyle anlatıyor.

Moda-perakende sektöründeki en önemli sorunlardan biri tekstil atıkları.

 Biz bu alanda Nivogo ile değerli bir işbirliğinde bir araya gelerek enerji tüketimi ve karbon ayakizi sorunlarını en aza indirme yolunda kararlı adımlar attık. İşbirliğimiz kapsamında bugüne dek 1 milyon ürün yenilendi. Yenilenen ürünlerin tekrar döngüye katılmasıyla 8 milyar litre su tasarrufu sağlandı ve 10 milyon kilogram karbon emisyonunun önüne geçildi. Bir başka ifadeyle 14,7 milyon insanın bir yıllık içme suyu ihtiyacına eş değer su tasarrufu sağlandı ve 11.319 adet evin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer karbon emisyonu önlendi diyebiliriz. Tekstil sektöründeki atık sorununa çözüm üretmek için Nivogo ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği kapsamında; leke, kırışıklık, reyon defosu gibi nedenlerle satışa sunulamayan ürünlerimizi Nivogo’ya teslim ediyoruz. Nivogo, ürünleri temizleme, yıkama, gerekiyorsa terzi ve dezenfeksiyon gibi adımlardan geçiriyor. Ürünler, kalite kontrol aşamasından geçirilerek yeniden fiyatlandırılıyor ve satış için hazır hale getiriliyor. Ömürleri tamamlanmış olan ürünlerin döngüsel ekonomiye katılmasını sağlayarak atıkların azaltılmasına ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sağlıyoruz. Geri dönüşüm kutularında toplanan kıyafetleri, “yeniden kullanım, ileri dönüşüm, geri dönüşüm” için gruplandırıyoruz. Geri ya da ileri dönüşümü mümkün olmayan bazı ürünler ise sanayide yakıt olarak kullanılıyor. Proje kapsamında giyilebilir durumda olan toplam 79,9 ton ürün temizlenerek yeniden kullanıma sunuldu. Bunlardan 42,9 ton giysi ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. 37 ton giysi kermeslerde satışa sunuldu ve elde edilen gelirle sağlık bilimi öğrencilerine eğitim bursu sağlandı. 47,2 ton tekstil ürünü ipliğe, 2 tona yakın metal ve plastik aksesuarı ise ham maddeye dönüştürüldü .Mağazalarımıza gerçekleştirdiğimiz ürün sevklerinde ise ilk etapta İstanbul bölgesinde olmak üzere önümüzdeki aylarda çok kullanımlı kasalara geçiş yapacağız. Proje ile beraber bir adet karton koli üretiminde ortaya çıkan 0,75 kg karbon ayakizi oluşumunun önüne geçeceğiz. Bu aynı zamanda her 58 adet karton koli için bir ağaç kesilmesini ve 65 litre su kullanımını önlemek anlamına geliyor. Proje ile 160.000 kg karbon ayakizi düşüşü, 3.629 adet ağacın kesilmemesi ve 13.869 litre su tüketimini önlemeyi hedefliyoruz.”

Yeşil kuğular kanatlanıyor… Bu uçusun yol haritası #cilabteams handbook da yazıyor. Sorumlu tüketiciler olarak, üreticilere  sormalıyız.

Bu  giysiyi  üretmek için gezegenin havasına ne kadar CO2 emisyonu saldın?  Kaç gr su tükettin?

Suyumuz azalıyor. Havamız kalmıyor. İklim değişimini iki derece tutmak için zaman azalıyor. Özümüze dönersek, döngüsel ekonomiyi yeniden keşfedebiliriz.

Türk ekolojisi  “yaş kesen, baş keser” özlü sözünde yaşar.  “Köni, Uz, Tüz, Kişi “ yeşil yönetişim ilkeleri (#cilabteams  on X  #diep2053 ) andı ile AKI AĞI kurulabilir. Yeşil dönüşüm genlerimizde var.  Detaylı olarak yeşil dönüşümün dört boyutunu ( yeşil hukuk, yeşil teknoloji, yeşil kültür, yeşil finans )  kırmızılar ekitaplarında referansları ile yazdım.

Gaia yada derin ekoloji felsefesinden daha güçlü  bir motivasyon kaynağı var, dünyada ki tüm Müslümanların evinde.

Gezegeni savunmak için İslam Ekolojisini bir ayet o kadar açık bize yol gösteriyor ki.

﴾49﴿

“Şüphesiz biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık.”

KAMER SURESİ

https://kuran.diyanet.gov.tr/…/4895/49-50-ayet-tefsiri

اِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ

﴿٤٩﴾

www.diep2053.org

Yazar
Cahit GÜNAYDIN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen