Marketten Bir Ürün Satın Alırken Etikete Dikkat Ediyor Musunuz?

Gün içerisinde en az bir kere markete, bakkala uğruyoruz ve mutlaka paketli ürün aldığımız oluyor. Peki bu gıdaları alırken hiç besin etiketini okuyor musunuz? Etiket; gıdayı tüketiciyle buluşturur ve üzerindeki bilgiler ile gıdanın kimliğini oluşturur. Sağlıklı beslenmede en önemli basamaklardan birisi de etiket okur-yazarlığıdır. Doğru besinleri tüketmek ve sağlıksız olan besin öğelerini fark edebilmek için etiket okumak önemlidir. 

Besin etiketinde, o ürünün besin değeri, kalorisi, porsiyonu, içeriği hakkında bilgiler bulunur. Bilinçli bir tüketici ürünü satın almadan önce porsiyon miktarına, ürünün miktarına göre besin içeriğini baz alarak ürünü değerlendirmelidir. 

 kirmizilar.com

Yukarıdaki besin etiketi örneğinde besin öğeleri bilgisi 100 gram için verilmiştir. İncelediğimiz gıdayı değerlendirirken; paketin toplam kaç gram olduğuna veya sizin ne kadarını tüketeceğinizi belirleyerek yazan sayıları belirlediğiniz porsiyon üzerinden düşünmelisiniz. Eğer paket 100 gram ise ve siz yarısını yiyecekseniz o zaman yazılı olan değerlerin de yarısını hesap etmelisiniz. Her paketli gıdada olmasa da bazen karbonhidrat değerine ek olarak şeker miktarı da yazılı oluyor. Bu istenen bir durumdur çünkü, bu kısımdan eklenti şeker miktarı hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

Tükettiğimiz doymuş yağ ve tuz miktarını mümkün olduğu kadar az tutmaya özen göstermeliyiz. Az yağlı 100 gram içerisinde 3 gramdan daha az yağ olması ve 1 gram ve daha azının doymuş yağ içermesidir. Çok yağlı ise, 100 gram içerisinde 20 gramdan fazla yağ olması ve 5 gramının doymuş yağlardan gelmesidir. Aldığımız ürünün 100 gramındaki yağ miktarı 3-20 gram arasında ise bu kabul edilebilir bir sınırdır. Ancak tabii ki yağ miktarının 3 gram ve altında olması sağlık açısından ideal olanıdır. Tuz miktarı ise 0.31 gramdan fazla olmamalıdır.

Besin satın alırken şeker miktarına da dikkat etmeliyiz. Etiket incelerken şeker miktarının mümkün olduğu kadar az olması istenmektedir. Çok şekerli, 100 gramda 10 gramdan fazla şeker olması, az şekerli ise 100 gramda 2 gramdan daha az şeker olmasıdır.

Şeker, yağ ve doymuş yağ alımını az tutmaya çalışırken; lif, vitamin ve mineral alımını da yüksek tutmalıyız. 100 gramda 6 gram ve üzerinde lif varsa yüksek lif içerir denilebilir. 

Ayrıca, besin etiketlerinde besin öğelerinin günlük karşılama oranları ile ilgili bilgi de yer alabilmektedir. 

 

kirmizilar.com

Ürünün 1 porsiyonunu tükettiğinizde kabaca günlük ihtiyacınızın yüzde kaçını karşıladığınızı öğrenebilirsiniz. Bu değerler günlük 2000 kalori ihtiyaca göre hesaplanmaktadır. Kişinin ihtiyaç duyduğu kalori yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve sağlık durumuna göre değişir. Bu değerler tahmini ortalama olarak kabul edilebilir.

Paketli ürün satın alırken üzerinde yazılan çeldirici sloganlara inanmayın besin etiketini inceleyin ve sizler de bilinçli tüketici olun. Sağlıklı günlere…

 

Yazar
Ayşe Nur GÖLCÜK

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen