Prof.Dr. Orhan ARSLAN
“De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (Zümer 39/9).”
EĞİTİMİN SEVİYESİ ÖĞRETMENE BAĞLIDIR
Bir ülkedeki eğitimin seviyesi, öğretmenlerin seviyesi kadardır. Eğitimin genel başarısı, asla öğretmenlerin başarısından fazla olamaz. Yani öğretmenler ne kadar iyiyse, sistem de o kadar iyi olur.
ÖĞRETMEN EN SORUMLUDUR
Öğretmen olunca sorumluluk başlar. Üstünlük sorumluluktadır. Ne kadar sorumluysanız o kadar üstünsünüz. Neden sorumlu? Her şeyden; okul, öğrenci, ders, aile vb.
İYİ ÖĞRETMEN NASIL OLUR?
Öğretmen dersi kendisine anlatandır. Öğretirken kendisi de öğrenendir. Bilgisini her an yenileyen, günceli ve teknolojiyi takip edendir. İyi öğretmen hocasını geçen, öğrencisi tarafından geçilmeye vesile olandır. Öğrencisinin kendisini geçmediği öğretmen gerekli çabayı göstermemiş, konuyu savsaklamış olur.
Öğretmen en imkânsız durumlarda bile engel tanımayandır.
Soru : Sınıfın başarısında öğretmenin payı ne kadardır?
Cevap: %100
ÖĞRETMEN HAYAT VERENDİR
İnsan ne zaman ölür? İnsan son nefesini verince ölmez, öğrenmeyince ölür. Öğretmen insana öğretir, yani can verir. Öğretmen, öğrencisini öğreterek ölümsüzleştirir ve hayat verir. Öğretmen; Allah’ın Hayy esmasının tecelli ettiği insandır.
ÖĞRETMEN NASIL ÖĞRETİR?
Bakacak; Allah nasıl öğretiyorsa öyle öğretecektir.
Şefkat, Sevgi, İlgi ve Bilgi ile…
Rahman gibi şefkatli ve merhametli, Vedud gibi sınırsızca seven ve sevilmeyi sağlayan, Âlim gibi bilgi sahibi muallim ve Rabb gibi sürekli terbiye eden ve her an öğrencisine müdahil olan.
ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ
Öğretmen öğrencisine bir ayet gibi bakar; ayeti okur ve bihakkın tefsir eder. Rabbimizin bu ayetine hor bakmaz, onu asla israf etmez. Hele konu çocuk terbiyesi ise, dikkat eder, kalbi ve eli titrer.
Çocuk, ayetin indiği asıl ayettir. Bu değerli ayeti tahrif etmez, bozmaz. Çocuk terbiyesinde ihmal ve yanlış, büyük sorumluluk ve günahtır. Onun için öğretmenlerin sorumluğu da, günahları ve sevapları da herkesten fazladır.
KÂHT-I RİCAL (YETİŞMİŞ ADAM YOKLUĞU)
Günümüzde, yetişmiş adam yokluğu, iyi öğretmen yokluğudur. Öğretmeni iyi olmamış bir toplumun fertleri iyi değil, annesi iyi değil, babası da iyi değildir. Kısaca o toplumun geleceği iyi değildir.
Öğretmenlik yan gelip yatma mesleği değildir. “Mesai bitsin de eve gideyim” mesleği de değildir; 7/24 gelişme gösterme yeridir.
Ligimiz Türkiye ligi değil, dünya ligidir. Türkiye’nin en iyisi olmanın çok fazla bir anlamı yoktur. Dünyanın en iyi öğretmeni olunmalıdır.
Öğretmenlik Salih Ameldir.
En kârlı yatırım: bilime ve bilim adamına, öğretmene yapılan yatırımdır. En karlı yatırım insana yapılan yatırımdır.
ÇÖZÜM
En yetenekli kişiler öğretmen olmaya yönlendirilmelidir. Öğretmenlik en prestijli meslek yapılmalı; hem finansal, hem de entelektüel açıdan çekici kılınmalıdır. Üniversite sınavlarında öğretmenlik mesleği arzulanmalı ve tercih edilmelidir.
Rabbimiz, Terbiye edenimiz, Öğretmenimiz, Sahibimiz; Allah’ımız! Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz.
Hayırlar diliyorum
Ankara 24 Kasım 2017