Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu 100 Yaşında

Tam boy görmek için tıklayın.

Tohum saç, bitmezse toprak utansın! 
Hedefe varmayan mızrak utansın!

Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen!
Çatlarsan, doğuran kısrak utansın! ”

Böyle diyordu, Sultânü’ş-şuara (Şairler sultanı). Şairin neler söylediğini şüphesiz en iyi kendisi bilir. Fakat şiirin bir mısrası veya bir kelimesi çok manalarla yüklüdür.

O bir Küheylan gibi hiç durmadı koştu. Dinlenmedi, soluklanmadı, tohum saçtı. O’nun ektiği tohumlar filizlendi büyüdü. Ülkenin her yerinde meyveler verdi. Doğduğu şehir Ankara’da bir üniversite yerleşkesi O’nun ismi ile anılıyor. Akademik hayatının taçlandığı, en üst düzeyde yöneticilik (Rektörlük) yaptığı üniversitede, önce en büyük caddeye ismi nakşedildi. Şimdide yine söz konusu Üniversitenin en büyük salonlarından birine ismi veridi. O mümtaz şahsiyet Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’dur.

Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun doğumunun yüzüncü yılı. Hoca 1924 Polatlı, Beylikköprü doğumlu. Atatürk Üniversitesinin ilk öğretim üyelerinden ve 1969-1976 yılları arasında Üniversitenin 11. Rektörü. O dönemde Atatürk Üniversitesi MEB bağlı bir kurumdu. Hocanın rektörlüğü döneminde Türkiye bir muhtıra, üçü ara hükümet, olmak üzere altı Hükümet ve Başbakan değişikliği yaşadı. İdeolojik kavgalar ve gençlik hareketleri tüm Türkiye’yi sarmış, siyasi istikrarsızlık zirve yapmıştı.

İşte böyle bir atmosferde O Küheylan gibi yılmadan koşuyordu. Atatürk Üniversitesinin nihai gelişme planını hazırladı. Plan takvimi çerçevesinde yeni fakülteleri açarken diğerlerinin hazırlıklarını yaptı. Bir üniversitede olması gereken kütüphane, araştırma merkezi, enstitü, üretim merkezi, sosyal tesis … ne gerekiyorsa tüm bunları bir bir hayata geçirdi. Aynı zamanda şimdiki adlarıyla Çukurova, Van 100. Yıl ve Kafkas Üniversitelerinin çekirdek fakültelerini kurdu. O’nun bu gayretleri sonunda Atatürk Üniversitesine “Üniversite Kuran Üniversite” unvanı verildi.

Rektör Hoca türlü engellemelere, “Rektörlük koltuğunun yakılması” gibi tehditlere ve zorluklara boyun eğmiyor, tohum saçıyordu. Atatürk Üniversitesinde yetişmelerine emek verdiği memleket, millet, bayrak sevdalısı, bilimsel donanımı yüksek akademisyen ve öğrencileri Türkiye’nin her bölgesinde hizmet vermiş ve onların öğrencileri bugün de hizmet vermektedir. Kurduğu Halıcılık Enstitüsünde yıllarca ve halen dokunan el dokuması yün halılar evlerin salonlarını süslemiş ve hala süslemektedir.   Rektör Prof. Dr. Yusuf Vanlı Hoca’nın ifadesiyle “Bıyıkoğlu Hocanın bölgeye getirdiği kültür ırkı boğalar Doğu Anadolu yaylalarında beslenen sığırların gen havuzuna ilk ve en önemli katkıyı yapmıştır.” Gün geldi Viyana’da Avrupa rektörler toplantısında üniversitesini temsil etti, gün geldi Erzurum’da ahır sekisinde çiftçilere ziraat bilgisi verdi. Hizmetleri saymakla bitmez.

Bu kadar özveri ile çalışan, ancak çalıştığı ölçüde de haksızlıklara uğrayan Kemal Bıyıkoğlu Hoca’ya Ülkenin evlatlarının vefa borcu vardı. O unutulmamalı, genç kuşaklara tanıtılmalı idi. Bu vefa etkinliklerinin ilki 2009 yılında adına düzenlenen bilim kongresi olmuştu (Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Anısına Zootekni Bilim Kongresi). Bildiğim kadar, bugüne değin Atatürk Üniversitesinde adına kongre düzenlenen Atatürk Üniversitesi mensubu başka bir hoca olmadı. Polatlı Belediyesi 2011 yılında “Polatlılı Bir Bilim Adamı Kemal Bıyıkoğlu” kitabını yayımladı. O’nun adı gün be gün daha çok yaşatılıyordu. Yıl 2022, Atatürk Üniversitesinin en büyük caddesine adı verildi (Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Caddesi). Şimdi Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin’in  Rektör olduğu dönemde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü adını bir kampüse verdi.  (Polatlı Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Yerleşkesi; Yıl 2022).

Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nu genç kuşaklarla buluşturmak için Memiş Hocanın teşviki ile üç makale tarafından kaleme alındı. ”Anadolu’nun Zirvesinde Yiğit Bir Gönül Adamı”, “Bilim ve Fikirde Duayen Hoca” ve “Üniversite Kuran Üniversitenin Mimarı Rektör” başlıklı bu makaleler ile Merhum Hocamı “Maarifin sesi” okurları ve kamuoyu ile layıkıyla buluşturabildim ise ben de bahtiyarım.

Nihayet çok yeni bir haber. Doğumunun 100. yılında Atatürk Üniversitesi O’nun adını Üniversitenin en büyük salonlarından birine verdi (Kemal Bıyıkoğlu Konferans Salonu). Eski ismi ile oditoryum olarak bilinen binanın içinde “15 Temmuz Milli İrade Salonunun” yanındaki diğer büyük salon. Milli İrade ve Kemal Bıyıkoğlu yan yana ne kadarda manalı olmuş. Atatürk Üniversitesi Senato üyelerinin vefası takdire şayan.

İsminizin önüne hangi sıfatı eklesem sizi anlatmada yine eksik kalır. Mekânın Cennet olun Hocam Bıyıkoğlu.

Sayın Prof.Dr. Ömer Akbulut’un https://www.maarifinsesi.com/dogumunun-100-yilinda-prof-dr-kemal-biyikoglu/ sayfasında yayınlanan yazısı.

Yazar
Kırmızılar - Bir Dost

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen