Sosyal Ekolojik İnovasyon Platformları İle Gelecek Şekillendirilebilir…

 

 kirmizilar.com

REF:* Panarchy; Understanding transformation in human and nauturel systems Gunderson, Lance, Island Press den alınmış dirençlilik teorisinde adaptif döngünün dört aşaması grafiği ile başlıyorum egünceme. 

Sosyal ekolojik inovasyon platformlarına , “Dirençlilik Teorisi “ışık tutmaktadır. Dirençlilik teorisi, 1970’lerde ilk olarak C. S. Holling tarafından ekolojik araştırmalarında ve sonsuzluk döngüsünü ( infinity loop) ifade eden adaptif (uyumlu) döngüden gelmektedir. Dirençlilik teorisi ve adaptif döngü bağlamında tanımlanan dört safhanın, sosyal ekolojik inovasyon platformlarını uygulanmasında motive eden bir çerçeve sunmaktadır. #diep2053 döngüsel inovasyon ekonomisi platformu örneğinde olduğu gibi, sosyal ekolojik inovasyon fikri doğar, geliştirilir, sosyal medyada sürdürülebilir yaşam kültürü tasarımı için yayınlar paylaşılır, #diep2053 konseyi ve #diep2053 bilim kurulu oluşturulur, yeşil dönüşüm rehberi ekitap ve kitap olarak iş dünyası ile paylaşılır. İş dünyası ile yapılan toplantılar ile sinerji yaratılır. Dijital ve reel görüşmeler ile #diep2053 top10 CEO list belirlenir. Yankı odalarından, konfor alanlarından, dijital algoritmaların dezenformasyon bombardımanından, insanları çıkarmadan; doğrusal ekonomiden, döngüsel ekonomiye geçemeyiz. Sosyal ekolojik inovasyon platformlar; dijital ve yüz yüze olduğumuz sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik alanları kapsayan yeşil dönüşümlere ve iklim krizine karşı grupların, kendi ekosistemlerinde uygun inovatif sürdürülebilir çözüm bulmaları; diğer taraftan ise bu amacın gerçekleştirilmesi için  mevcut sürdürülebilir tedarik zincirlerinde ve sivil toplum kuruluşlarında adil yaşam için değişim çağrısını sosyal medyada yaygınlaştırabilir. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının 17. Si olan, STK ların ortak amaçlar için bir araya gelmesini sağlayan  #diep2053 benzeri platformlar; T.C. devleti 2053 net sıfır emisyon hedefine odaklanarak, geleceği şekillendirebilir. Geleceği şekillendirmek için STK lar bir araya gelemez ise; iklim krizinden, finans krizine, bir çok risk hem şirketlerin, hem de toplumun geleceğini karartabilir. Tüm STK lara bu çağrımı hem sosyal medyada hem de katıldığım toplantılarda sürdürülebilir sanayi önder ceo larına ilettim.

Link1- ADİL YAŞAM İÇİN DEĞİŞİM ÇAĞRISI

https://adilyasam.net/

“Bize katılın..

Adil Yaşam®, Beyaz Nokta® çatısı altında, seçilmiş konularda bilgi ve akıllarını birleştirerek çalışan ve iyilik yolunda emek sarfeden Birleşik Akıl Ağı®’nın yarattığı bir yaşam tasarımıdır.”

Link-2 adım adım platformuna katılın

https://adilyasam.net/gelecegi-sekillendirmek-ve-undp-cop27-surdurulebilirlik-paylasim-ekonomisi-zirvelerinden-meraklisina-notlar/

123 000 kişi adım adım platformu için koştu, 1000 000 kişi bağış yaptı ve 153 mio TL bağış toplandı, STK lar için. Adım adım hareketi önderi filozof Itır Erhard ile görüşerek, kendisine realist ütopya kitabımı verdim. Birlikte koşarak, tüm STK lar atalet momentini kırabilir.

Sürdürülebilir yaşam kültürü tasarımı iklim değişimini önler, diyor #diep2053.

Sosyal ekolojik inovasyon stratejileri; Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını referans alarak, AB yeşil mutabakat döngüsel ekonomi eylem planına göre belirlenebilir. T.C. Devleti 2053 net sıfır karbon emisyon hedefine odaklanan #diep2053 gibi platformlar, sosyal medyanın gücü ile dijital ekolojik kolektif bir bilinç oluşturarak, #diep2053 UZGÖRÜ-foresight- çerçevesinde düşünen, araştıran, sorgulayan herkesi bir araya getirebilir, düşündürebilir, en azından sosyal medyada etkileşime-share- geçirebilir. Herkes #diep2053 sosyal medya hesaplarını takip edebilir. Algoritmalar dezenformasyonu milyonlarca kez yayabilirken, ekolojik okur yazarlar, dünyanın her yerinde önce donkişot gibi tek tek yeldeğirmenleri ile savaşıyor sonra Donkişotlar sosyal ekolojik inovasyon platformlarda buluşuyor, ekokırımlara karşı dijital imza topluyor, davalar açıyor.

 Dünyanın her yerinde dijital, küresel, yeşil kuşak; doğayı savunuyor…

1950-1960’lı yıllara kadar örneğin kabaca üç, beş yazlık üç, beş kışlık giysi ve ayakkabı ihtiyaç olarak kabul edilirken bu yıllardan başlayarak fizyolojik ve biyolojik ihtiyaçlara psikolojik bir görünüm kazandırılarak sınırsız bir hale getirildi. parası olanların, tüketim çılgınlarının AVM ve eticaret ile yılda 52 ayakkabı 52 elbise satın almaları normal bir şey olarak görülmeye başlandı. At izi, it izine karıştı, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi ikili karşıtlıklar anlamlarını yitirdi. Narsist-egoist kuşaklar sayesinde benim için iyi ve doğru olanın herkes için iyi ve doğru olup olmadığı beni ilgilendirmediği gibi, benim için yanlış ve kötü olanın da herkes için kötü ve yanlış olup olmaması umurumda bile değil noktasına gelindiği için gezegen tüketildi, iklim krizi tüm milletleri sel, yangın, kuraklıkla baş başa bıraktı. İklim adaleti olmadan, iklim değişiminin önlenemeyeceği, COP26, COP 27 de ortaya çıktı.  Adil yaşam için değişim çağrısına imza atarak, kişisel olarak karbon ve su ayak izini azaltarak doğrusal ekonomiden, döngüsel ekonomiye hemen şimdi kişisel olarak geçebilirsiniz. STK lar için koşarak doğayı koruyabilir, insanlara yardım edebilir “green mind set” inizi inşa edebilirsiniz. Şirketler de yaşayan bir organizma olarak, sosyal ekolojik platformlara katılarak ESG fonlarının dikkatini çekebilir, sosyal sorumluluk projelerini finanse etmek yerine, sosyal ekolojik inovasyon projeleri tasarlayabilir. Şirketler sosyal sorumluk projesi yapıyor, şirket çalışanlarının haberi yok, şirket çalışanları sosyal sorumluk projesi diye bir köye gidip, köy ilkokuluna badana yapıyor ama o kadar kötü badana ki, sonra usta boyacılar gelip, tekrar boyuyor. Şirketler greenwashing anlatıyor, sadece “CEO “lar inanıyor. Şirket vizyonları da sürdürülebilirlik raporları da greenwashing anlatırken, sadece PR cılar kazanıyor… O yüzden CEOlar için yeşil dönüşüm rehberi kitabını yazdım. Sürdürülebilir Sanayi 5.0. önder CEO ları aramaya başladık, gezegeni kurtarmak için. CEO ları PR cılardan, sadece sosyal ekolojik inovasyon platformları kurtarabilir. 

Vizyon toplantıları yerine #diep2053 UZGÖRÜ-foresight- platformları; STK ların potansiyelini, kinetik enerjiye dönüştürebilir. UZGÖRMEK; yarını bugüne getirmek ve bugüne uzaktan bakabilmek demektir. Bahadır Kaleağası; geçen hafta ege ekonomik forumda, İzmir iktisat kongresi için, değişen iş dünyasının büyük resimini çizdi. Yaşar Uysal ise yıllar önce yazdığı sürdürülebilir tarım strateji kitabı ile hem T.C. için hem de AB için tarladan sofraya tarım stratejisini çizdi. Coşkun Küçüközmen ise otuz yıl önce yazılmış bir kitap ile gelecek stratejimizi nasıl çizdiklerini gösterdi. Başkasının ipi ile kuyuya inilmez. Tunç Soyer’ e realist ütopya kitabımı verdim. İzmir’i Dirençli bir kent yapmak için sürdürülebilir kent kültürünü tasarlıyor ve sadece T.C. için değil, A.B. sürdürülebilir kentleri ile yarışmak için, düşünen insanları, stratejistleri İzmir iktisat kongresinde buluşturuyor, İzmir in dağlarında çiçekler açıyor. Tunç Soyer başkanlığında “İkici Yüzyılın İktisat Kongresi” çalışmalarını sürdürüyor. “Geleceğin Türkiye’sini İnşa Ediyoruz” sloganı ile yürütülen çalışmalar çerçevesinde ilk iktisat kongresinde olduğu gibi “Çiftçi Grubu”, “İşçi Grubu”, “Sanayici Grubu” ve “Tüccar Grubu” olmak üzere 4 grup belirlendi. Her grup için ön buluşma, teknik çalıştaylar ve ülkenin her bölgesinden katılımcılarla buluşma toplantıları yapıldı. Tarih bilincinde olmadan, gelecek şekillendirilemez. Tasası olanın tasarımı olur. Vizyonsuzlar “vizyon” kavramını sıfırladılar, o kadar çok şirket misyon ve vizyon bildirisi okudum ki, artık gülüp geçiyorum. Sorunları; sorunları yaratan vizyonsuzlar çözemez.  Canbaza bakma. Büyük resme bak; eğer uzgörmek istersen. Okumak yay: yazmak ise ok. Ok ve yayın birleştiğini görebilirsin, eğer uzgörü yeteneğin var ise… Uzgörü foresight karşılığı olarak, Attila Öner tarafından ilk defa kullanılmıştır. Kendisi ile yirmi yıl önce uzgörü projelerinde çalıştım. #diep2053 uzgörüsü bu çalışmaların bir devamıdır. Uzgörü  sahipleri geleceği şekillendirirebilir, Bahadır Kaleağası, Yaşar Uysal, Coşkun Küçüközmen, Muzaffer Metintaş, Tınaz Titiz, Mustafa Tezel, Yılmaz Argüden…. gibi uzgörenleri kılavuz almaz isek kargalar kılavuz olur.

Link3- Bahadır Kaleağası – Değişen İş Dünyasında Büyük Resme Bakmak-

 https://www.youtube.com/watch?v=SWwAUPFg2a0

REF: *Panarşi teorisi, sistemlerin ölçekler arasında nasıl çalıştığını ve etkileşime girdiğini anlamak için Lance Gunderson ve C.S. Holling tarafından geliştirilmiştir (Resilience Alliance 2018). Allen vd. (2014), panarşiyi “insan ve doğadan oluşan karmaşık sistemlerin dinamik olarak düzenlenmesi, uzay ve zaman ölçeklerinde yapılandırılma yollarını tanımlayan kavramsal bir model” olarak tanımlamaktadır. Hem farklı alanlar hem de farklı ölçek seviyeleri arasındaki karmaşık etkileşimleri hesaba katmak için ekolojik, ekonomik, sosyal değişim ve istikrar modellerini bir araya getiren bütünleştirici bir çerçeve olduğunu söylemek mümkün. Günümüzde kompleks yapılardan ve değişimden sıklıkla söz ederken yapılan tartışmaların farklı boyutlardan ele alınması gerektiğini gösteren bu yenileşimci kavram, #diep2053 döngüsel inovasyon ekonomisi platformuna ışık tutmaktadır. Sürdürülebilirlik den daha hayati olduğu bir çok kurum ve şirket tarafından kabul edilmeye başlandı. Yaşamak direnmektir. Dirençli insanlar, dünyanın her yerinde kurumlarını dirençli hale getirebilir, Doğa ile uyumlu bir yaşam döngüsünde, döner, durur. Döngüsel ekonomi için dirençlilik teorisi iyi bir kılavuzdur.

CAHİT GÜNAYDIN #diep2053

19.12.2022- İzmir.

Yazar
Cahit GÜNAYDIN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen