Hazırlayan: Mehmet MEMİŞ, (E) Öğretmen
Suyu Arayan Adam
Yazar: Şevket Süreyya Aydemir
ISBN: 978-975-14-0381-0
Sayfa Sayısı: 408
Ebat: 134 x 198 mm
Bir adam vardı. Suyu arıyordu. Toprağı üç kulaç, beş kulaç kazdı. Suyu bulamadı. On kulaç, on beş kulaç kazdı. Gene suyu bulamadı. Sonra yerin derinliklerinde kara kaya tabakalarına rastladı. Yeis’e düştü, gücü sona erdi ve Suyu bulmaktan ümidini kesti. Fakat bir ses ona:
— Daha derinlere in, daha derinlere! dedi.
Daha derinlere indi ve suyu buldu.
Rama Krişma
Suyu Arayan Adam
Bu kitap, ilkokul öğretmeni olarak yetişmek üzereyken, Birinci Dünya Harbinde savaşa katılan ve sonra Büyük Turan’ı kurmak yolunda Kafkas, Hazer ülkelerine koşan bir Türk gencinin hikayesidir.
Bu eserin yazarı şevket Süreyya Aydemir; Rusya’da, Sovyet inkılabı cereyan ederken, aralarında Enver Paşanın da bulunduğu önemli şahsiyetlerle karşılaşmıştı. Yazar, Rusya’da tahsilini tamamlayarak memleketine dönmüş, hayatın acı ve tatlı çeşitli olaylarını yaşamıştır. Sonra devletin yüksek hizmet mevkilerinde çalışan şevket Süreyya Aydemir’in hayat hikayesi, Orta Anadolu bozkırında bir “toprağa yöneliş”le biter. “Suyu Arayan Adam”da yüzyılımızın, Avrupa’dan Çin’e ve Himalayalara kadar uzanan çeşitli problemlerini de bulacaksınız.
Yazar, tarihçi ve iktisatçı Şevket Süreya Aydemir’in kendi yaşam öyküsünden yola çıkarak 1959 yılında kaleme aldığı Suyu Arayan Adam; Turancılık, Sosyalizm, Komünizm ile Kemalizm ideallerini yerinde ve derinlemesine ele alıyor. Toplumların kaderini tayin etmiş önemli oluşumlara ışık tutan eser, bu özelliği ile yakın Türk tarihinin incelenmesi bakımından önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.
Suyu Arayan Adam, bir ilkokul öğretmeninin Kafkas ve Hazar ülkelerine yaptığı seyahatleri konu ediniyor. Romanında çocukluğundan başlayarak tüm yaşamını detaylı bir şekilde anlatan yazar, öz yaşam öyküsü üzerinden Anadolu’da II. Meşrutiyet itibarıyla etkisini gösteren siyasi ideal arayışlarını anlatıyor.
Yakın Çağın İdeolojik Çalkantılarını Bir Ömre Sığdıran Roman
Eserinde kendini “Suyu Arayan Adam” olarak tasvir eden Aydemir, sembolik bir isimlendirme ile dönemin hakikat arayışını dışa vuruyor. Romanda Birinci Dünya Savaşı’na katılması ile ilkokul öğretmeni olma tasarıları geri planda kalan başkahraman, hayalindeki Büyük Turan’ı kurma düşüncesiyle Türk ülkelerine doğru bir yolculuğa çıkıyor.
Sovyetler de dahil birçok ülkeye ayak basan ve bu coğrafyalarda şahit olduğu manzaraları ayrıntılı bir şekilde kağıda döken yazar, seyahati esnasında Komünizm düşüncesinden de etkileniyor. Ülkesine döndüğünde fikri mücadelesine bu uğurda devam ettikten sonra cumhuriyetçilik ve milliyetçilik düşüncelerini benimsiyor. Böylece türlü ideolojilerden sıyrılıp aradığı suyun kaynağını vatanında bulduğunu ifade eden yazar, okurlarına kişisel tecrübelerini ve çıkarımlarını en gerçek yüzüyle aktarıyor.
1897 doğumlu Şevket Süreya Aydemir; Türk tarihine yön veren önemli şahsiyetleri kitaplarına taşıması ile günümüzde de değerini koruyor. Atatürk’ün yaşamını ve inkılaplarını incelediği Tek Adam adlı kitabıyla büyük bir üne kavuşan yazar, İkinci Adam (İnönü), Menderes’in Dramı ve Enver Paşa adlı otobiyografik romanları ile yakın tarihimize ışık tutmuştur.