Türk Ocakları Armağanları Sahiplerini Buldu

 “Biz Hep Birlikte Türk Milleti’yiz.!”

 


Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her yıl Türk düşüncesine, ilim, kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan isimlere verdiği Türk Ocakları Armağanları bu yıl düzenlenen bir yemek ve ödül töreni ile sahiplerini buldu.

Türk Ocakları’nın 104. kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen yemeğe ve ödül törenine bilim ve sanat dünyasından pek çok isim ve Türk Ocaklılar katıldı.

Ankara Metropolitan Otel’de düzenlenen program yemek ile başladı. Yemeğin ardından programın sunumunu gerçekleştiren Türk Ocakları Merkez Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Bülent Aksoy, misafirlere hoşgeldiniz dedikten sonra Türk Ocakları’nın temellerini atan 190 askeri tıbbiyelinin Türkçü münevverlere yazdıkları mektubu okudu. Ardından Türk ve İslam dünyasına tarih boyunca hizmet etmiş din ve devlet büyükleri, Türk hükümdarları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Başbuğ Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, bir kaç gün önce hayatını kaybeden Yılmaz Saka ve Türk milliyetçiliğine hizmet eden, âhirete intikal etmiş Türk Ocaklıların ruhları ile aziz şehitlerimizin ruhları için Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

“BİZ HEP BİRLİKTE TÜRK MİLLETİ’YİZ”

Kur’an tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapmak üzere Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz kürsüye geldi. Genel Başkan Öz misafirleri selamladıktan sonra Türk Ocakları’nın kuruluş sürecini anlattı. Devlet-i Aliyye’nin parçalandığı bir süreçte Balkan Savaşları, Birinci Cihan Harbi ve Milli Mücadele’nin yaşandığı dönemde Türk Ocaklıların hem fikri bir mücadele verdiğini hem de fiilen cephede savaşarak şehadet şerbetini içerek Türk milletine hizmet ettiklerini ifade etti. Bugün de benzer bir süreç yaşandığını söyleyen Genel Başkan Öz, İslam aleminin ve Türk dünyasının boğulmak istendiğini belirtti. Coğrafyamızda etnik ve mezhebi farkların kaşındığını söyleyen Öz, ülkemizin hem yakın coğrafyadaki ateşin hem de ülkemiz içinde 30 küsur yıldır devam eden PKK terörünün Türk milletini zor bir sürece soktuğunu ifade etti. Türk milletinin beka mücadelesi verdiği bu dönemde, Türk Ocakları’nın elinden gelen hizmeti vermeye devam ettiğini söyleyen Öz, Türk dünyasını birliğe, İslam alemini dayanışmaya davet ettiklerini vurguladı. Türk Ocakları’nın Irak ve Suriye Türkmenlerine yönelik yaptığı yardımlar ve yapılan faaliyetlerden kısaca bahseden Genel Başkan Öz, Türk Ocakları’nın etnik, dini ve mezhepsel bir ayrım yapmadan “Biz Hep Birlikte Türk Milleti’yiz” ilkesi etrafında milletimizi birlik ve beraberliğe davet ettiğini vurguladı. Genel Başkan Öz, Türk milletine hizmet eden din ve devlet büyükleri ile şehitlerimizi anarak konuşmasını sonlandırdı. Genel Başkan Öz’ün konuşmasının ardından Türk Ocakları Armağanlarının Takdim törenine geçildi.

OSMAN TURAN TÜRKLÜK ARAŞTIRMALARI ARMAĞANI PROF. DR. HALİL İNALCIK’A VERİLDİ

Sekiz dalda verilen Türk Ocakları Armağanlarının ilki olan Prof. Dr. Osman Turan Türk Ocakları Türklük Araştırmaları Armağanı, yaptığı sayısız çalışma ve sonsuz hizmetlerle Türk tarihi ve kültür hayatının yanında dünyada “tarih yazıcılığı” alanına katkıları sebebiyle büyük tarihçi, yüz yaşını aşkın bir çınar olan Prof. Dr. Halil İnacık’a verildi. İnalcık rahatsızlığı sebebiyle törene katılamazken, yerine ödülü Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz aldı. Öz’e ödülü, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız takdim etti. Genel Başkan Öz, İnalcık’ın selamlarını ve teşekkürlerini Ocaklılara iletti.

NİHAL ATSIZ TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLÜNÜ IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI ERŞAD SALİHİ VE TÜRK AKADEMİSİ BAŞKANI PROF. DR. DARHAN KIDIRALİ PAYLAŞTILAR 

Büyük Türkçü Nihal Atsız adına ihdas edilen, Türk Dünyasına Hizmet Armağanı Türk Dünyası hakkındaki ilmî çalışmaları ve bürokrasideki hizmetleriyle Türk dünyasında “birlik” düşüncesine katkıları sebebiyle Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali’ye ve Irak Türklüğü ve Türk dünyası için verdiği hem siyasi hem siyaset dışı mücadele sebebiyle Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi’ye verildi. 

Ödülü ilk olarak Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kavuncu’dan aldı. Kavuncu Kıdırali’yi Kazak Türkçesiyle tebrik eden kısa bir konuşma yaptı. Kavuncu’dan sonar Kıdırali, Türk dünyasının birlik ve beraberliğini vurgulayan ve büyük beğeni toplayan bir konuşma yaptı. Kıdırali Yusuf Akçura ve büyük Türkçüler hakkında anlattığı anekdotlarla Türk birliğine ve Türkiye’nin önemine vurgu yaptı. Ayrıca aldığı ödülün Nihal Atsız adını taşıyor olmasının ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Paylaşılan ödülü ikinci olarak Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi adına ITC Ankara Temsilcisi Hicar Kazancı, Türk Ocakları Eski Genel Başkanı Nuri Gürgür’den aldı. Toplantıya Irak’taki yoğun çalışmaları ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un ziyareti sebebiyle katılamadığını ifade eden Erşad Salihi’nin Kerkük’ten gönderdiği görüntülü mesaj katılımcılarla paylaşıldı. Salihi Türk Ocakları’na ve Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz’e hem ödül için hem de Irak ve Suriye Türkmenlerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

ZİYA GÖKALP İLİM VE TEŞVİK ARMAĞANINI DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY VE DOÇ. DR. ALPTEKİN YAVAŞ PAYLAŞTILAR 

Üçüncü ödül olan Ziya Gökalp İlim ve Teşvik armağanını uygulamalı sosyoloji, kültür sosyolojisi ve Türk tamgaları ile ilgili çalışmaları sebebiyle Doç. Dr. Mustafa Aksoy ve Türk kültür ve medeniyetinin ortaya çıkmasını sağlayan kazı çalışmaları ve “medeniyet kuramı” üzerine yazdığı eserler sebebiyle Doç. Dr. Alptekin Yavaş paylaştılar. Fergana vadisinde yaptığı çalışmalar sebebiyle törene katılamayan Doç. Dr. Mustafa Aksoy’un ödülünü Türk Yurdu dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Fahri Atasoy, Türk Ocakları Hars Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sarınay’ın elinden aldı. Ödülü paylaşan Doç. Dr. Alptekin Yavaş ise ödülü Türk Ocakları Merkez Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rasih Demirci’den aldı. Yavaş, Türk Ocaklılık vurgusu ve hasbilik temelinde bir konuşma yaptı. Kendisinin Türk Ocakları’nın bir talebesi olmaya devam ettiğini ifade etti ve özellikle eski Genel Başkan Nuri Gürgür’e teşekkür etti. 

HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER TÜRK OCAKLARI KÜLTÜR ARMAĞANINI MEHMET SAİM SEZER ALDI

Yayımlanmış 40 kitabı, Tekirdağ Türk Ocağı’na yaptığı çok uzun süren hizmetleri, yaşayan en eski Türk Ocağı başkanlarından biri oluşu, Tekirdağ’a yaptığı hizmetler sebebiyle Hamdullah Suphi Tanrıöver Türk Ocakları Kültür Armağanı’nı Mehmet Saim Sezer aldı. Sezer rahatsızlığı sebebiyle törene katılamazken, yerine kızı Uzm. Dr. Deniz Coşkun ödülü, Devlet Güvenlik Mahkemesi eski Savcısı Talat Şalk’tan aldı. Ödülü alan Coşkun babasının selamları ve teşekkürlerini katılımcılara iletti.

HASAN FERİT CANSEVER TÜRK OCAKLARI SANAT ARMAĞANI’NI DR. LÜTFÜ ŞEHSUVAROĞLU VE PROF. DR. TUFAN GÜNDÜZ PAYLAŞTILAR

Hasan Ferit Cansever adına ihdas edilen Türk Ocakları Sanat Armağanı’nı “Kafes” adlı romanının senaryolaştırılmasıyla 2015 yılında çekilip gösterime giren aynı isimli film ile Türk milliyetçiliğinin 1980 öncesindeki çilelerinin ilk defa sinema diliyle anlatılması sebebiyle Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu ile “Nisan’ın İki Günü” adlı romanı ve “Bir İnce Sızı Nisan 1915” adlı tiyatro eseriyle Türkiye’nin ve Türklüğün Ermeniler ve 1915 yılındaki olaylarda ortaya koyduğu insani tavrı anlatması sebebiyle Prof. Dr. Tufan Gündüz paylaştılar.

Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu’nun başka bir program sebebiyle il dışında olmasından dolayı ödülünü Türk Ocakları 44. Olağan Genel Kurulu’nda alacağını belirtildi. Ödülü paylaşan diğer isim olan Prof. Dr. Tufan Gündüz, ödülünü YÖK eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Uygur Tazebay’dan aldı. Gündüz mensubu bulunduğu Ocak’tan bu ödülü aldığı için büyük gurur duyduğunu ifade etti. Çalışmalarında ailesinin büyük katkısı olduğunu belirten Gündüz, onlara da teşekkürlerini iletti.

AYVAZ GÖKDEMİR TÜRK OCAKLARI EDEBİYAT ARMAĞANI’NI ADNAN ŞENEL ALDI

100. yılını 2012 yılında yaşadığımız Balkan Faciası’nı konu alan “Ölüm Üç Gün Ara Ver” isimli romanı ve 1980 öncesini anlatan “Elma ve Bıçak” isimli romanı sebebiyle ödüle layık görülen Adnan Şenel, ödülünü Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Yavuz’dan aldı. Yavuz, Şenel’in çalışmalarının önemini ifade eden ve birlikte edebiyat alanında yaptıkları çalışmaları konu alan kısa bir konuşma yaptı. Şenel ise ilk yazısının yayınlanmasının ardından aralıksız kırk yıldır yazdığını ancak konuşmayı da pek yapamadığını söylediği bir konuşma yaptı.

NEVZAT KÖSOĞLU TÜRK OCAKLARI DÜŞÜNCE HAYATINA HİZMET ARMAĞANINI PROF. DR. ÇAĞATAY ÖZDEMİR ALDI

Türk Yurdu dergisinde en uzun süreyle Genel Yayın Müdürlüğü yapan Türk Ocaklı olması ve Türk Yurdu dergisine büyük katkıları sebebiyle ödüle layık görülen Prof. Dr. Çağatay Özdemir, armağanını GÜRİŞ Yönetim Kurulu üyesi Şahin Duman’ın elinden aldı. Duman Güriş Holding Kurucu Başkanı İdris Yamantürk’ün selamlarını katılımcılara iletti. Ardından bir teşekkür konuşması yapan Özdemir, uzun yıllar Türk Yurdu’na hizmet etmiş olmanın gururunu ifade etti. Türk Yurdu’na katkı sağlayan Merkez Yönetim Kurullarına ve akademisyenlere özellikle teşekkür eden Özdemir, günümüzdeki zorlu şartlarda milletimize çıkış yolu gösterecek en etkili düşünceyi üretme vazifesinin Türk Ocakları ve Türk Yurdu üzerinde olduğunu ifade etti.

GALİP ERDEM TÜRK OCAKLARI ŞEREF ARMAĞANINI PROF. DR. AZMİ ÖZCAN ALDI

Osmanlı Devleti’nin 19 ve 20. yüzyıldaki devletlerarası ilişkileri, Türk Düşünce Tarihi üzerine yaptığı çalışmalar, ayrıca üniversite rektörü olarak yüksek öğrenime katkıları sebebiyle armağanı almaya layık görülen Prof. Dr. Azmi Özcan, ödülünü Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün elinden aldı. Özcan yaptığı teşekkür konuşmasında yabancı kaynaklardan elde ettiği bir tutanakta gördüğü bilgiler ışığında milletimizin büyük badireler atlattığını ve Türk milletine karşı yönelen tehditlerin Batı açısından son 500 yılda Türklerin konumundan kaynaklandığını anlattı. Bu bilgileri baş ucu metni olarak taşımak gerektiğini belirten Özcan, ödülü verenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Genel Başkan Öz de Özcan’ın çalışmalarından bahsederek, Onun medeniyet tarihimiz açısından çok önemli çalışmalar yaptığını belirterek teşekkür etti.

Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz, ödüllerin üzerindeki tasarımı yapan İsmet Keten’e teşekkür ettikten sonra üzerindeki Ergenekon’dan çıkışı tasvir eden “Bozkurt” ve “Demirci” figürlerini katılımcılara gösterdi.

Program hatıra fotoğrafının çekiminin ardından gerçekleştirilen, müzik dinletisiyle devam etti. Dinletide milli manevi duyguları yükselten parçalar seçildi. Konuklara tarafından büyük beğeniyle takip edilen dinletinin ardından program sona erdi.

 
TÜRK OCAKLARI ARMAĞANLARI LİSTESİ

ARMAĞAN

ARMAĞAN ALAN

1. Prof. Dr. Osman Turan Türk Ocakları Türklük Araştırmaları Armağanı
 

Prof. Dr. Halil İnalcık

2.1. Nihal Atsız Türk Ocakları Türk Dünyasına Hizmet Armağanı

Prof. Dr. Darhan Hidirali

2.2. Nihal Atsız Türk Ocakları Türk Dünyasına Hizmet Armağanı

Erşet Salihi

3.1. Ziya Gökalp Türk Ocakları İlim Ve Teşvik Armağanı

Doç. Dr. Mustafa Aksoy

3.2. Ziya Gökalp Türk Ocakları İlim Ve Teşvik Armağanı

Doç. Dr. Alptekin Yavaş

4. Hamdullah Suphi Tanrıöver Türk Ocakları Kültür Armağanı

Mehmet Serez

5.1. Hasan Ferit Cansever Türk Ocakları Sanat Armağanı

Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu

5.2. Hasan Ferit Cansever Türk Ocakları Sanat Armağanı

Prof. Dr. Tufan Gündüz

6. Ayvaz Gökdemir Türk Ocakları Edebiyat Armağanı
 

Adnan Şenel

7. Nevzat Kösoğlu Türk Ocakları Düşünce Hayatına Hizmet Armağanı
 

Prof. Dr. M. Çağatay Özdemir

8. Galip Erdem Türk Ocakları Şeref Armağanı

Prof. Dr. Azmi Özcan

 

 

 

http://haberiniz.com.tr/haber/kultur-sanat/230493/turk-ocaklari-armaganlari-sahiplerini-buldu.html

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen