Ucuz ithalat üretimi bitirir

Bizim arayışımız nedir? Üretimi artırmak. Dünya fiyatıyla üretim yapmak. Dünya fiyatıyla üretimde ölçek önemli. Girdi maliyetleri önemli. İşçilik önemli. Yerli üründe fiyatı artıran “kârın yüksek olması” değil. Maliyetin yüksek olması. Bunun için ithalat ile tarla fiyatlarını düşürmek imkânsız. Kırmızıbiberimiz bile Çin’den gelince, biz ne üreteceğiz?”

*****

Bu yazı Milliyet Gazetesi’nin 20-21 Nisan 2017 târihli nüshalarından derlenmiştir.

Prof.Dr. Güngör URAS

***

Ucuz ithalat üretimi bitirir[1]

Kuru fasulye ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması için kararname imzaya açıldı. Kırmızı biberde de gümrük vergisinde indirime gidilecek.

Enflasyonu aşağıya çekmek için tarım ürünlerinde gümrüksüz ithalat imkânı getiriliyor. Yerli tarım ürünlerinin fiyatı, ithal ürünlere göre yüksek. Buna rağmen çiftçi üretimi artırmıyor. Çünkü bugünkü fiyatlar üreticinin maliyetini karşılayamıyor. Üreticiyi mutlu edemiyor.

İthal ürün ucuz ucuz piyasada satılmaya başlayınca, çiftçimiz de acaba üretimi artırarak, fasulyeyi, nohudu, kırmızıbiberi ucuz ucuz satmaya başlar mı? Osmanlı’da bir politika varmış: “Şehirli ekmeği ucuz yesin de… Buğday üreten köylü ne ederse etsin…” denirmiş.

İşte o biçim. Şehirliye ucuz fasulye, nohut, kırmızıbiber yedirmek için ithalatı açalım. Gümrüğü sıfırlayalım da… Bununla çiftçiyi terbiye mi edeceğiz?

Maliyet önemli

Çitçimiz, “Bak, Hindistan’da günde 1 dolar yevmiyeyle tarlada çalışan Hintli kadınların ürettiği kırmızıbiber ne kadar ucuzmuş… Biz de kırmızıbiberi daha çok üretelim… Hintlilerden daha ucuza satalım ki enflasyon düşsün” mü diyecek?

Devletin istatistik kurumu açıkladı. Marttan geriye 12 ayda tarım ürünlerinde ortalama fiyat artışı % 4.39 oranında. Aynı dönemde 12 aylık ortalama tüketici fiyatları artışı (TÜFE-Enflasyon) % 8.21 oranında… Görülüyor ki enflasyonu yukarıya iten biber, domates, patlıcan, et, balık fiyatı değil. Tarım ürünlerinde üretici fiyatlarındaki artış, enflasyonun neredeyse yarısı kadar.

Kazanamayan üretmiyor

Tarımda üretici, maliyet artışlarını ürün fiyatına yansıtamıyor. Bu nedenle para kazanamıyor. Bu nedenle üretimi artırmıyor. Ucuz ithalatla piyasaya ithal ürünleri sürerek, çiftçiyi ürettiğini maliyetinden satamaz hale getirirsek, çiftçi “pes” eder. Üretim alanlarının daralması, çiftçinin üretimden para kazanamaması nedeniyle 1990’dan bu yana bakliyat üretimi yarı yarıya azaldı.

Ülke nüfusu yüzde 35 artarken, bakliyatta 1990’da 2 milyon 13 bin ton olan üretim 1 milyon tona geriledi.

2002’de 650 bin ton olan nohut üretimi, son 10 yılda yaklaşık 200 bin ton gerileyerek 450 bin tona düştü. 500 bin ton olan kırmızı mercimek üretimi 325 bin tona düştü. Yeşil mercimek üretimindeki düşüş daha çarpıcı. 2002’de 200 bin tonun üzerinde olan üretim, 20 bin tona kadar geriledi. Kuru fasulyede üretim 250 bin tondan 215 bin tona düştü. Üretimi artırmaya mecburuz. Gümrükleri sıfırlayarak şehirliye ithal malı ucuz nohut, fasulye, kırmızıbiber yedirmenin faturası büyük olur. Döviz faturasını unutunuz. Borçlanarak dövizi buluruz da… Yerli üretim giderek yok olur. Yerli üretim imkânı olan ürünlerde giderek ithalata bağımlı hale geliriz..

bakliyat
 
*****

Ucuz Çin biberi geliyor[2]

Hava şartları kötü gitti. Tarla fiyatı maliyeti karşılamadı. Geçen yıl kırmızıbiber üretimi yarı yarıya geriledi. Bu nedenlerle kırmızıbiberin tarla fiyatının kilosu 5-7 TL’den 9-14 TL’ye yükseldi.

Biberi üreticiden tarla fiyatıyla satın alan pul biber fabrikaları, biberi işleyerek, pul biber haline getirirler, satarlar.

Pul biber işleme fabrikalarının (tesislerinin) tamamına yakını Kahramanmaraş’ta. Fabrikalar, kırmızıbiberin tarla fiyatının yükselmesi karşısında, yurt dışından ucuz biber ithal ederek işlemek istiyor. İthalatta gümrük yüksek. Kahramanmaraş kırmızıbiber fabrikalarının talebi üzerine hükümet kırmızıbiberde gümrük vergisini aşağıya çekmeyi kabul etti.

Bu sayede Çin’den kilosu 10 TL dolayında bir maliyetle işlenmemiş kırmızıbiber ithal edilecek. Kahramanmaraş’taki fabrikalar, Çin biberlerini işleyerek satacak.

Üretici ne yapsın?

Böylece maliyetlerin yüksekliği, üretimin düşüklüğü nedeniyle tarladan kilosu 9-14 TL’den biber satmak zorunda kalan biber üreticisi terbiye edilmiş olacak.(!) Çiftçinin az da olsa satamadığı biberler elinde kalacak.

Sonra da bekleyeceğiz ki gelecek dönem çiftçi kırmızıbiber eksin… (Ama ne dert… Çiftçi ekmezse, Çin’den ithal ederiz!)

Kırmızıbiberdeki ithalat girişimi, ülkemizde tarım üretiminin nasıl engellendiğinin bir örneğidir.

Kırmızıbiber üretimi Kahramanmaraş, Gaziantep ve İslahiye’de çiftçinin önemli gelir kaynağıdır. Kırmızıbiber nisanda ekilir. Ağustosta hasat başlar. Kırmızıbiber çoluk çocuk çiftçi ailelerinin geçim kaynağıdır. Hasat sonu iki ay üreticinin emeği, geçici tarım işçilerinin katkısıyla kurutulur. Ayıklanır. Tarla fiyatı oluşur.

Ürünün az olması, maliyetin yükselmesi sonucu geçen yıl tarla fiyatı 5 TL olan kırmızıbiberin kilosunu bu yıl fabrikalar 9 TL’den almaya başladılar. Daha sonra ürün yetersizliği nedeniyle tarla fiyatı arttı.

Fabrikalarda kırmızıbiber pul haline getirilir. % 50-% 50 çekirdek-biber karışımıyla tüketiciye kilosu 20-30 TL’den satılır.

Biz ne üreteceğiz?

Kahramanmaraş’taki üreticilerden aldığım bilgiye göre, 10 kg yaş biberden 1 kg kuru biber çıkıyor. Bütün halinde fabrikalara getirilen kırmızıbiberlerin işlenmesiyle yılda 80-90 bin ton pul biber elde edilir. Kırmızı pul biber de büyük pazar iç pazar. Az miktarda da ihracatımız var.

Pirinç, nohut, fasulye derken sıra geldi kırmızıbibere… İthalat kapısı açılınca halkımız (belki) tarım ürününü ucuz yiyebiliyor ama çiftçi, ithal ürün fiyatıyla rekabet edemediği için üretimden vazgeçiyor.

Bizim arayışımız nedir? Üretimi artırmak. Dünya fiyatıyla üretim yapmak. Dünya fiyatıyla üretimde ölçek önemli. Girdi maliyetleri önemli. İşçilik önemli. Yerli üründe fiyatı artıran “kârın yüksek olması” değil. Maliyetin yüksek olması. Bunun için ithalat ile tarla fiyatlarını düşürmek imkânsız.

Kırmızıbiberimiz bile Çin’den gelince, biz ne üreteceğiz?


[1] http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gungor-uras/ucuz-ithalat-uretimi-bitirir-2435635/
[2] http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gungor-uras/ucuz-cin-biberi-geliyor-2436216/
Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2025

medyagen