Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Türk Dil Kurumuna göre tercih; “Bir şeyi öbürüne göre daha iyi, üstün veya önemli saymak, yeğlemek” olarak tanımlanmaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere tercih yaparken bir Üniversitenin/Fakültenin/Programın diğerine göre daha iyi, üstün veya önemli yanlarını doğru tespit etmek gerekmektedir.  Çünkü üniversite tercihi öğrencilere yeni bir yaşantının kapısını açmaktadır. 

Tercih yaparken nelere dikkat edilmelidir?

  • Tercih yapmada en önemli iki kavram; yüzdelik dilim ve sıralamadır. Bu kavramların önemini bilerek ve önceki yıllardaki yüzdelik ve sıralama bilgilerini göz ününde bulundurarak tercih yapılmalıdır.
  • Tercih yapılırken önemli olan ilgi alanı ve alınan puanın birbiriyle olan ilişkisidir. İlgi alanınız veya istediğiniz programın sıralamasının gerisindeyseniz; ilk birkaç tercihte ilgi alanınıza uygun tercihler yapabilirsiniz. Diğer tercihlerinizde daha somut ve sıralamana uygun tercihler yapmanız uygun olacaktır.
  • Farklı programlar tercih edilmesi durumunda; tercih sıralamanızı yaparken kazandığınız halde gitmeyeceğiniz programlara listenizde yer vermemeye özen gösterin. Bu, daha sağlıklı tercih yapılmasını sağlar.
  • Tercih edilmesi planlanan programl(ar)ın toplam kontenjanları ile sizin bulunduğunuz sıralama arasındaki bağlantı tercihte önemli olabilir. Örneğin; istediğiniz programın toplam kontenjanının 17 bin öğrenci olduğunu düşünürseniz; siz bu sayının yakınında bir sıralamaya sahipseniz tercihte daha dikkatli olmanız gereklidir.
  • Çok aksi bir durum olmadığı sürece ömrünüzün bundan sonraki kısmında yapacağınız mesleği belirleyeceği için seçtiğiniz programa/fakülteye/üniversiteye dikkat edin. Kendi yeteneklerinizi, becerilerinizi ve potansiyelinizi düşünerek seçim yapın.
  • Yapacağınız tercihlerinizin ve kazanacağınız olası bölümlerin kendinize katkı sağlayacak niteliklere sahip olmasına önem verin. Bilindiği üzere, salgın süresince üniversiteler uzaktan öğretim ile derslerini yürüttüler. Tercih yaparken üniversitenin hem uzaktan öğretim olanaklarını hem de yüz yüze öğretimdeki imkânlarını araştırın.
  • Üniversitenin sağladığı yurtdışı imkânlarını ve ulusal/uluslararası öğrenci değişim programlarının çeşitliliğini de inceleyerek tercih yapmaya özen gösterin. Üniversitelerin Uluslararası Ofis birimlerinin web sayfaları size bir yol gösterebilir.
  • Dijital bilgiye ulaşmanın bu kadar ilerlediği bir çağda listenize aldığınız tüm üniversite ve bölümleri internette detaylı olarak araştırın. Üniversitenin burs, barınma, uzaktan-yüz yüze eğitim, araştırma, kütüphane, sosyal etkinlik vb. olanaklarını web sitelerinden detaylarıyla öğrenmeye çalışın. Üniversitelerin Akademik Birimlerinin web sayfalarını da incelemeniz önerilmektedir.
  • Yeni açılmış ve sıralaması belli olmayan bölümü tercih edecekseniz; farklı üniversitelerdeki aynı bölümler ile karşılaştırma yaparak tercih yapmalısınız.
  • Sadece şehir için tercih yapmayın. Akademik, bilimsel, barınma, sosyal, dijital, fiziki vb. imkânları da mutlaka göz önünde bulundurun.
  • Sizi diğer öğrencilerden ve diğer mezunlardan ayıracak en önemli şey üniversite yaşantınızda kendinize yapacağınız yatırımlardır. Bu bilinçle üniversite hayatına adım atın. İş dünyasında sadece diplomanız değil sizin becerileriniz ve kendinize yaptığınız yatırımlar da etkili olacaktır.
  • Tercih yaparken kendi haricinizde birçok farklı değişkenin tercihlerinizi etkilediğini göreceksiniz. Bu aşamada kendinizi mutlu edecek, kişisel olarak gelişiminizi arttıracak, size birçok alanda donanım sağlayacak tercihler yapmaya özen gösterin.

Doç. Dr. Ersin KARADEMİR
ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazar
Ersin KARADEMİR

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen