Yaşama İçgüdüsü

Hasan Fevzi BATIREL*

İnsanoğlunun yaşama içgüdüsü ne kadar güçlü. Davranışımızı, yediklerimizi, hayatımızın her anını bu içgüdüye göre belirliyoruz.
Her işimizde olduğu gibi orta yol üzerinde olmak işin en zor tarafı. Bu orta yolun herkes için biraz farklı olduğunu unutmamak lazım. Zayıf kaslı birisi, kasları güçlü kişilere özeniyor, uzun boylu birisi, biraz daha makul bir boyum olsaydı diyor, sarışın esmeri istiyor, esmer açık tenliye kendini kaptırıyor vesaire vesaire. Yani insan kendinde olmayanı arzu ediyor.

Maraton koşabilmek herhalde bir insanın güçlülüğündeki tepe nokta olsa gerek. 42 kilometrenin biraz üzerini koşuyorsun ve maraton koşucuları

yarış boyunca yaklaşık 5-6 kilo kaybediyorlar. İdeal olarak yılda en fazla 3 maraton koşulması öneriliyor.

2017’de 25 yaşındaki amatör bir bayan atlet Londra maratonunu 2 saat 37 dakikada koşuyor. Altı ay sonra Kanada’da bir diğer maratona katılırken onuncu kilometrede ayak bileği kırılıyor. Hayatı boyunca tüm yarışları bitirmiş olan Anna bu olay karşısında yıkılıyor ve yapılan incelemelerde bilek kırığının basınca bağlı oluştuğu ve kemik yoğunluğunda sorun olduğu, hatta omurgasında ciddi osteoporoz olduğu ortaya çıkıyor. Esas bundan sonrası daha önemli.
Ana nedenin ise zayıf olmanın avantaj getireceği düşüncesiyle yetersiz beslenmesi olduğu gösteriliyor. Yani yeterli kaloride ve çeşitlilikte beslenmiyor! Mesela karbonhidratlardan kaçınıyor, haftada bazen 100 milden fazla koşuyor. Bunun sonucu olarak hormonlar düşüyor. Metabolik hız yavaşlıyor ve kemik yoğunluğu azalıyor. 8 yıl boyunca adet görmüyor!

Akciğer naklison dönemakciğer hastalığında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu konuda da Viyana Üniversitesi Avrupa’nın en önde gelen merkezidir. Yılda 150 civarında akciğer nakli yapmaktadır ve çok başarılı sonuçlara sahiptir.
Bu başarı 2017’de ise ilginç bir deneme ile test edilip dünyanın ilgisi çekilmeye çalışılmış. 10 akciğer nakli hastası 24 tıbbi personel ile birlikte 5895 metre yükseklikteki Klimanjaro dağına çıkarlar. Tabii ki önceden akciğer sağlığı ve genel kas gücü konusunda birçok testten geçerler. 2 hasta 4000 metrede pes eder, ama 8 kişi zirveye ulaşır.

Akciğer nakline ilgi çekmek, kurumun emeğini ve başarısını ortaya koymak, dünyaya duyurmak için ilgi çekici bir eylem olduğu kesin.
https://www.meduniwien.ac.at/web/en/about-us/news/detailsite/2017/news-in-july-2017/lung-transplant-patients-celebrate-conquering-the-summit-of-kilimanjaro/

Birkaç yıl önce de ABD’de uzun mesafe yüzücüsü bir akciğer nakli hastasının haberi yapılmıştı.
https://outdoorswimmer.com/blogs/swimming-and-life

Bunlar insanın içini kıpırdatıyor ve heyecanlandırıyor. Ama önemli olan uçlardaki örnekler değil, ortalamada olan insanların ne yaptığıdır. Aramızda kaç kişi maraton koşuyor veya akciğer nakli hastalarının kaçı dağa tırmanabiliyor!
İşte ortalama insanlar için bazı öneriler;

Yediklerinizde dengeye önem verin. Ülkemiz bu konuda çok zengin. Her çeşit, meyve, sebze, et, balık, tavuk, süt ürünleri var.
Miktarı makul tutun. Porsiyonlarınızı biraz küçültün. Mesela ekmeği çok seviyorsanız yarım değil çeyrek ekmek yiyin.
Kolesterolünüz varsa yumurta sarısını, tam yağlı gıdaları her gün değil, haftada 1-2 tüketin.
Koruyucu önlemleri alın. Akciğer hastalarının, ameliyat olanların grip, zatürre aşılarını olmaları çok önemlidir. Aşıda neymiş, ben şu otu içerim hatasına düşmeyin!

Vücudunuzu iyi tanıyın. Bir başkası için iyi olan, kurtarıcı görünen şey sizin için doğru olmayabilir.

İnsanların %98’i ortalamayı temsil etmektedir. Kendinizi %2’de hayal edebilirsiniz, ama büyük ihtimalle %98’in içindesiniz…
Sağlıkta ve beslenmede orta yolu tutun!

Yazar
Hasan Fevzi BATIREL

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesidir (Prof.Dr.). Avrupa Göğüs Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu üyeliği de yapmaktadır.

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen