Levent Kurnaz ın Döngüsel Ekonomi kitabının sayfa 46 da yer alan yeşil mutabakat ve döngüsellik başlıklı bölümünden bir alıntı ile başlıyorum, egünceme.
“ yeşil mutabakat’ın uygulanmasında sorunlar yaşasalar da doğru olan, AB nin seçtiği yoldur. Bizler de sırf fazla vergi yüküyle karşılaşacağımız için değil, uzun vadede bu çözümün daha sürdürülebilir olduğuna inandığımız için şimdiden hazırlanmalıyız.
Levent Kurnaz, sürdürülebilirlik konuları henüz şu anki kadar gündem oluşturmadan çok önce, bu konu hakkında düşünmeye, yazmaya ve çalışmaya başladılar. Her tür paydaşın konuyu doğru anlaması ve doğru noktalardan harekete geçebilmesi için mücadele verdiler ve veriyorlar. Bu mücadelenin kitap olarak ilk ortak verimi Yeni Gerçeğimiz: Sürdürülebilirlik idi. Bu kitapta, sürdürülebilirlik gibi geniş bir kavrama tarihsel bir perspektifle baktılar, özellikle iklim krizi kavramını, tarımdan mülteciliğe pek çok açıdan irdelediler. Bu ilk kitabı, şu soruya cevap arayan bir makale ile bitirmişlerdi: ‘At gitsin’ kültüründen ‘döngüsel ekonomi’ kültürüne nasıl geleceğiz?B u soru, daha kapsamlı bir yanıtı hak ediyordu ve bu ihtiyaç, Döngüsel Ekonomi kitabının ortaya çıkışında itici güç oldu. Geleneksel ekonomik düzen, “Al-Yap-At”çı. Oysa kaynaklar kısıtlı. “Azalt-Yeniden Kullan- Dönüştür” düsturumuz olmalı. Bunu düstur edinmek kolay değil, ama elzem. Tarımdan tutun lojistiğe, tekstilden şehirciliğe döngüsel bir bakışa nasıl kavuşabiliriz? İşte Döngüsel Ekonomi kitabıyla Levent Kurnaz, bize bu konularda ışık tutuyor. Yeryüzünün sınırlarıyla yaşamayı öğrenmeliyiz. Ürkmeden ve yılmadan sorularımıza cevap aramalıyız.
Aynı kitap sayfa 87 den bir alntı ise bu egüncenin yazılma nedenidir.
“Döngüsellik ve sürdürülebilirlik bugüne kadar alıştığımız üretim ve tüketim kalıplarından sıyrılıp yeni bir düşünce yapısına bürünmemizi gerektiriyor.
Bu, bir gecede olabilecek bir değişim değil, ama bir yerden başlamak lazım…
www.diep2053.org ekitap serisi iş dünyası zihniyet yapısında, yeşil dönüşüm tohumları ekmek için KIRMIZILAR YAYINCILIK A.Ş. desteği ile yayınlandı.
İş adamlarımızın sponsorluğunda baskısı yapılarak tek tek iş adamlarımızın masasına ulaşıyor.
İlk kitabımız CEO lar için yeşil dönüşüm rehberi adını taşıyordu. Yeşil dönüşümün dört boyutunu ilk bölümde açıkladı. Yeşil hukuk, yeşil kültür, yeşil teknoloji ve yeşil finans.
İkinci kitabımız yönetim kurulu üyeleri için Döngüsel yenileşim atölye takımı el kitabı adını taşıyordu. #cilabteams handbook adı ile sosyal medyada yayılıyor.
Üçüncü kitabımız SHAPE THE FUTURE, gelecek tasarlanır ise çok teknik bir konu olan foresight kapsamında idi, Ön sözünü ise www.diep2053.org yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen yazdı, kitapdan bir bölüm TOBB EKONOMİK FORUM dergisinde yayınlanarak ülkemizin sanayi ve ticaret odasına ulaştı.
Dördüncü kitap ise Tuvalı kübeyin sürdürülebilir yaşam el kitabı ile yeşil zihinsel dönüşümün kodlarını verdi.
Beşinci kitap ise yeşil ekonomi hakkında, Mustafa Tezel hocamın editörlüğüne emanet, üzerinde düşünüyoruz, çalışıyoruz…
Patron/CEO ne okur ise odur.
Okumak ok, yayınlamak yay.
Yazarız, yayınlarız sosyal medyada
Patron okumaz ise yapay zeka okur.
Patron patrona baka baka yeşerebilir, şimdiye kadar üzüm üzüme baka baka karardı.
Tanıdığınız patronlara kitaplarımızın linkini ulaştırabilirsiniz, çoğunuzun bir patronu var. TOBB üye 1 500 000 patron var ve hepsi bir parti üyesi…
Binlerce dernekleri, odaları var.
Patronlar yeşil mutabakat yapmak zorunda.
Yoksa ne gezegen kalacak ; ne de şirketleri…
Hiç okuyan patron ile okumayan patron bir olur mu?
Deal. The new green deal. Deal.