Sivrihisar Eskişehir’in en büyük ilçesi.
Tarihi çok eski. Kral Yolu üzerinde.
Eskişehir’den direk devam edersen Ankara’ya varırsın. Sivrihisar’dan sağa dönünce de istikamet Konya, Afyonkarahisar, Antalya tarafıdır.
Sivrihisar adı üzerinde sivri tepelerin eteğine kurulmuş, adını da oradan almış. Otuz beş civarında Selçuklu Eseri olduğunu söylemişlerdi.
Nasrettin Hoca, Yunus Emre, Hızır Paşa, Aziz Mahmut Hüdai bu topraklarda yetişmiş.
Şair Eşref’in tayini Sivrihisar’a çıkacakmış. Bunu duyunca bir dilekçe vermiş;
“Beni Sivrihisar’a merhamet eyle oturtma
Kerem kıl Akhisar’ı dersen İzmir’den uzak olsun
Mücerret bir hisara gönderilmekse eğer maksat
Efendim başı sivri olmasın da ak olsun !”
Orhan Keskin Ağabey Sivrihisarlı. Hukukçu, Sivrihisar aşığı, Bütün Yönleriyle Sivrihisar diye bir kitabı var. Yıllar önce onun rehberliğinde Sivrihisar’ı gezmiştik.
Orhan Keskin Ağabey Şair Eşref’e cevap vermiş;
“Kırkağaçlı Eşref mazurdur hisarı ak ister
Serdar ise, hisarın sivrisini sancak ister
Hisarlar vardır yeşildir, aktır, karadır amma!
Sevmeye onu: Yunus, Hızır, Selman-ı Pak ister.”
Kırk sene önce idi. Bir arkadaşım Karadeniz tarafından bir kızla evlenecek. Evrakların biri eksik gelmiş, nikah memuru da haklı olarak nikahlarını kıymamış. Bana söylediler “senin arkadaşın sinirli sinirli kahvede oturuyor, nikah işi olmamış, önüne gelene çatıyor.” Yanına vardım, arkadaşım tam bir barut fıçısı. Bağırıyor, çağırıyor. “Evlenmeyeceğim, ne bu bürokrasi” falan diye kükrüyor. Orhan Keskin Ağabey de Eskişehir’in İkinci Noteri o tarihlerde. Yanına gittim, durumu anlattım. “O evrağı getirirler, ben kefilim, siz bir yazı verseniz de nikahlarını yapsalar” falan dedim. Orhan Abi bana baktı baktı. “Biz evrak üzerinde yaparız bu tür işleri, evrak gelmeden olmaz” gibi bir şeyler söyledi. Kibar insan tabi “Sen kimsin de neye kefil oluyorsun, bu iş çocuk oyuncağı mı?” falan demedi.
Orhan Keskin Ağabey’in dörtlüğünde bahsettiği Selman-ı Farisi, Amorium’a gelmiş, orada yıllarca kalmış. Bir papazın son peygamberin yakında geleceğini söylemesi üzerine de dönmüş.
Amorium Roma döneminin ikinci büyük şehri imiş. Sivrihisar’a da yaklaşın elli kilometre.
Seyit Battal Gazi’nin de Amorium’un kuşatması sırasında şehit olduğu söylenir. Seyitgazi de Eskişehir’e kırk kilometre mesafedeki bir ilçemiz.
Yahya Kemal “vatan hatıralardır” diyordu ya. Her bakılan yerde bir şeyler vardı. Sivrihisar’ın yanından sağ tarafa, Konya istikametine döndüm.
Bir türkü söyledim sessiz;
“Emirdağ’ı birbirine ulalı…”